Прем’єр Словенії у Бучі виступив українською: Війна об’єднала нас, разом з вами і ми козацького роду

П'ятниця, 31 березня 2023, 14:19

Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб пообіцяв продовжувати підтримку України у війні проти РФ, а також допомагати у розслідуванні воєнних злочинів.

Про це він заявив під час виступу у Бучі з нагоди річниця звільнення, повідомляє "Європейська правда".

Голоб, який прибув до Бучі разом з лідерами Словаччини, Молдови та Хорватії, почав свій виступ української мовою.

"Важко бути в цьому місці. Одна справа – слухати про те, що тут сталося. Інша справа – бути тут. І коли ти це відчуваєш, то думаєш про багато речей. Про те, хто ми є, і про те, що правильно, а що – ні", - сказав він.

Голоб зазначив, що, побачивши наслідки російських злочинів, тепер вважає своїм обов’язком допомагати Україні у розслідування і притягти винних до відповідальності.

"Росія не мала права нападати на Україну. Аргумент сили ніколи не повинен переважати силу аргументу. Так само було неправильно, що російські агресори вбивали невинних людей у Бучі. Цього не можна пробачити. Саме тому ми разом з вами в цю важку хвилину і відчуваємо свій обов’язок допомогти вам у боротьбі за свободу. Наш обов’язок також підтримати вас у пошуках правосуддя. Не може бути покарання агресії, лише покарання тих, хто скоїв злочини", - сказав він англійською.

Наприкінці виступу словенський прем’єр знову перейшов на українську і заявив, що війна об’єднала європейців з українцями.

"Ця війна неспровокована і непотрібна, яку всім нам нав’язали. Але тепер вона об’єднала нас. Сьогодні всі ми – українці. Ваш прапор тепер і наш прапор. У Словенії ми вивішуємо його перед усіма державними установами. Сьогодні ми пов’язані як ніколи, разом з вами і ми – козацького роду. І разом з нами ви знову запануєте у своїй сторонці", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.