Как Европарламент может подтолкнуть Раду к поддержке реформ?

Вторник, 3 ноября 2015, 09:23 — Андрей Пленкович, депутат Европарламента, для ЕвроПравды

4 та 5 листопада у Києві відбудеться друге засідання Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна.

Сім депутатів Європарламенту разом зі своїми колегами з Верховної Ради України обговорять хід реформ та визначать пріоритети подальшого виконання Угоди про асоціацію. Ми також очікуємо на участь представників українського уряду, Єврокомісії та представництва Європейського Союзу в Україні. 

На порядку денному - політичні та безпекові питання у відносинах між Європейським Союзом та Україною, та ми зосередимо увагу на розвитку та роботі над конституційною реформою, на питаннях боротьби з корупцією, на реформі виборчого законодавства, правосуддя, державної служби та на тому, яким є стан виконання Україною плану дій із запровадження безвізового режиму.

Ще однією важливою частиною нашої зустрічі стане обговорення процесу підготовки до запровадження зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року та реформи енергетичного сектора.

Ми визнаємо, що українська влада вже доклала зусиль на цьому шляху, але настійливо рекомендуємо стати на інтенсивніший шлях реформ.

Європейська сторона розуміє, що реформи доводиться робити в складних політичних, економічних та соціальних умовах, до того ж паралельно зі складним завданням забезпечення територіальної цілісності країни.

Але провал – навіть не розглядається як варіант.

А реформи мають проводитися таким чином, щоб українці відчували їх результати.

Виходячи з постійної та інтенсивної співпраці з нашими українськими колегами з Верховної Ради, ми бачимо сильну мотивацію та волю до роботи над гармонізацією українського законодавства відповідно до норм ЄС.

Робота, яку потрібно виконати, вимагає значних зусиль, і ми знаємо про обмежені людські та фінансові ресурси.

Саме тому Європейський Союз готовий надавати цільову допомогу Верховній Раді, міністерствам та іншим державним органам в Україні для того, щоб посилити їхню спроможність та допомогти впровадженню реформ.

Україна визначена пріоритетною країною для програми Європейського парламенту з підтримки демократії, і це – показово.

Після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Європейським парламентом та Верховною радою України у липні 2015 року розпочалася робота на розробкою програми підвищення інституційної спроможності українського парламенту для його модернізації.

Наразі колишній президент Європарламенту Пет Кокс проводить аналіз потреб Верховної ради від імені Європарламенту та у тісній координації з експертами Верховної Ради та міжнародних організацій.

Саме таким чином ведеться підготовка основи для визначення "дорожної карти" реформ ВР.

За два роки після початку Євромайдану та Революції Гідності Євросоюз не полишить наодинці ваш народ, який виступив під європейськими прапорами за своє право жити у суспільстві справедливості, верховенства права і людської гідності.

Ми ніколи не маємо забути тих, хто поклав своє життя за цю мету.

А тому ЄС надає масштабну допомогу Україні, яка включає у себе макрофінансову допомогу та кредити, односторонні торговельні преференції, технічну експертизу, підтримку бюджету, гуманітарну допомогу та програми розвитку.

Повне впровадження в дію норм Угоди про асоціацію надасть ще більші переваги Україні й дасть їй можливість стати частиною Європейської родини.

Тому для української сторони не може бути кращої мотивації, ніж ця, щоб проводити реформи.

Реформи, передбачені угодою між Україною та ЄС. 

 

Автор: Андрей Пленкович,

депутат Європейського парламенту,
заступник голови комітету ЄП у закордонних справах,
співголова Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.