Лондон готов к войне с РФ, ЕС заберет кандидатство без реформ, выборы во Франции: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 19 июня 2022, 20:03

Британська розвідка відзначає значні проблеми з моральним духом російських військових; глава британської армії сказав своїм військам, що вони повинні "підготуватися воювати в Європі ще раз"; Генсек НАТО стверджує, що з надходженням в Україну зброї з Заходу зростає ймовірність, що ЗСУ виженуть війська РФ з Донбасу; США обіцяють підтримувати Україну скільки потрібно; Верховна рада закликала країни ЄС надати Україні статус кандидата; в уряді пояснили, що дасть Україні статус кандидата у члени ЄС; Єврокомісія пропонує скасувати статус кандидата, якщо Україна не робитиме реформ; канцлер Німеччини закликав спростити процедуру вступу до ЄС; у Німеччині готують додаткові заходи для економії газу; Молдова остаточно заборонила російський телеконтент; у Франції пройшов другий тур парламентських виборів.

Більше важливих і цікавих новин 18 та 19 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Проблеми з моральним духом в росіян, сподівання на зброю з Заходу

Триває сімнадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

Як повідомляє британська розвідка, російські війська відновили наступ на південь від Ізюма.

Також повідомляється, що проблеми з моральним духом заважають військам РФ досягати оперативних цілей.

Зазначається, що останніми днями і Росія, і Україна продовжували вести потужні артилерійські обстріли напрямків на північ, схід і південь від Сєвєродонецької "кишені", але без змін на лінії фронту. Бойові підрозділи з обох сторін ведуть інтенсивні бойові дії на Донбасі і, ймовірно, відчувають змінний бойовий дух.

В Міноборони Британії припускають, що українські сили зазнали дезертирства останніми тижнями, однак моральний дух Росії, ймовірно, залишається особливо нестабільним. У зведенні додають, що продовжують траплятися випадки відмови цілими російськими підрозділами від наказів та збройних протистоянь між офіцерами та їхніми військами

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон попередив, що британцям потрібно "налаштуватися на довгу війну", оскільки президент РФ Владімір Путін вдається до кампанії виснаження.

Джонсон вважає, що Лондону важливо підтримувати Київ у довгостроковій перспективі, додавши, що у світі може настати "втома від України".

"Росіяни дюйм за дюймом просуваються в Україні, тому нам життєво важливо показати, що ми знаємо правду, а саме: Україна може перемогти і переможе", – сказав Джонсон.

А глава британської армії сказав своїм військам, що вони повинні "підготуватися воювати в Європі ще раз", щоб перемогти сили Владіміра Путіна.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у п’ятницю заявив, що війна в Україні також є і їхньою війною, тому нідерландці повинні бути готовими відчути на собі її наслідки.

Крім того, він вибачився перед миротворцями своєї країни, яких звинувачували у відмові від захисту мирного населення Среблениці. 

Марк Рютте також вибачився за "відсутність підтримки" з боку уряду, коли голландські солдати повернулися до своєї країни. Ці ветерани мали рацію, запитуючи "д е був світ", коли сталася різанина в Сребрениці, додав Марк Рютте.

"І, звичайно, сьогодні ми також думаємо: де ми зараз, коли український народ страждає від жорстокої російської агресії. Як боляче, що на нашому континенті знову війна і що за кілька годин польоту знову вчиняються військові злочини ", - додав він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг стверджує, що з надходженням в Україну сучасних озброєнь зростає ймовірність, що ЗСУ виженуть російські війська з Донбасу.

При цьому він зазначив, що війна може тривати роками і НАТО має бути готовий надавати підтримку Україні весь цей час.

Посол США Бріджит Брінк заявила, що Україна не зазнає поразки і Сполучені Штати будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Федеральне відомство з кримінальних справ Німеччини (ВКА) отримали кілька сотень свідчень воєнних злочинів Росії в Україні.

Очільник ВКА Хольгер Мюнх зазначив, що відомство розслідує не лише безпосередніх виконавців злочинів – тобто російських військових, а й вище військове та політичне керівництво Росії.

Щодо євроінтеграції України

На пленарному засіданні 19 червня Верховна рада схвалила звернення до держав-членів Європейського Союзу та інституцій Європейського Союзу щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Українські депутати також закликали європейські країни "продовжити стояти пліч-о-пліч з українським народом у його боротьбі як за власний суверенітет та відновлення територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах…,  продовжити надавати максимально можливу економічну та фінансову підтримку Україні…, нарощувати військову допомогу як на національному рівні, так й у рамках Європейського фонду миру на основі скоординованої оцінки потреб, узгодженої з українською владою для посилення протиповітряної, протитанкової та протикорабельної оборони, а також захисне спорядження та захищене обладнання для зв'язку".

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз.

Остаточне рішення про надання Україні такого статусу буде прийнято 23-24 червня під час засідання Європейської ради.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав 6 переваг, які дасть Україні отримання  статусу кандидата у члени Євросоюзу. 

Єврокомісія пропонує скасувати статус кандидата, якщо Україна не робитиме реформ.

Детальніше про умови надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, читайте у статті  Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв подальшу допомогу Україні і висловив сподівання, що лідери ЄС на саміті досягнуть домовленості щодо статусу країни кандидата на вступ до Євросоюзу для України.

Крім того, Шольц закликав до реформ ЄС, щоб полегшити прийом нових членів.

За його словами, Євросоюз має модернізувати свої структури та процеси прийняття рішень. Шольц зазначає, що не завжди можна буде одностайно вирішувати все, навіть якщо сьогодні процедура вимагає одноголосності.

Віцепрезидентка Європарламенту застерегла від поспішного вступу України, нагадавши про Угорщину.

Слід додати, Київ розраховує, що ЄС збереже нульові мита на українські товари і в подальшому.

В Німеччині хочуть економити газ, Болгарія отримує газ з Азербайджану

У зв'язку зі скороченням постачання російського газу Німеччина хоче запровадити додаткові заходи економії.

Так, має бути скорочено використання газу у промисловості та для виробництва електроенергії, а заповнення сховищ, навпаки, – прискорено. Федеральна влада виділить мільярдне фінансування на ці цілі. Крім того, планується залучення більшої кількості вугільних електростанцій.

Тим часом, Болгарія почала отримувати газ із Азербайджану на заміну російському.

Поставки азербайджанського газу стали особливо важливими після відмови РФ постачати свій газ до Болгарії. Нагадаємо, Болгарія та Польща були першими двома країнами ЄС, до яких "Газпром" припинив постачання газу 27 квітня після того, як вони відмовилися платити в рублях.

Як повідомляється, постачання газу до кінця червня буде проводитися у тестовому режимі. А вже із початку липня азербайджанський газ повністю змінить російський.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що в РФ обіцяли і надалі забезпечувати стабільне газопостачання до Угорщини.

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що не вважає хибним своє рішення дозволити будівництво "Північного потоку-2" і що це поставило Україну в більш вразливу позицію щодо Росії.

Інше: заборона телеконтенту РФ у Молдові, вибори у Франції

Молдова остаточно заборонила російський телеконтент.

Посол ЄС – Лаврову: з Молдови не намагаються зробити "другу Україну".

Парламенти Молдови та Румунії ухвалили спільну декларацію – згадали і про Україну.

Уряд Бельгії погодився на 4-денний робочий тиждень.

Джонсон за те, щоб "Євробачення-2023" відбулося в Україні.

У Франції проходить другий тур парламентських виборів. Станом на вечір явка склала 38,11%

У Калінінградській області заявили, що Литва обмежила її залізничне сполучення з РФ.

В одній зі спортивних шкіл Латвії покарали 40% тренерів, бо вони не володіють латиською.

Сотні британських десантників не допустили до навчань НАТО через участь в оргії.

У Латвії створили жовто-блакитне морозиво "Слава Україні".

Це лише частина цікавих новин 18 та 19 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.