"Транспортный безвиз" c ЕС, новая стратегия НАТО, Норвегия поможет с РСЗО: новости дня

Дайджест
Среда, 29 июня 2022, 22:04

Фінляндію та Швецію офіційно запросили до членства у НАТО; на Банковій кажуть, що Стратегічну концепцію НАТО вдалося змінити на користь України; нова Стратегічна концепція НАТО: Росія - стратегічна загроза, політика щодо Китаю; РФ продовжуватиме завдавати ударів, щоб завадити постачанню ЗСУ - британська розвідка; Путін усе ще хоче захопити більшу частину України – розвідка США; російський сенатор пригрозив Литві війною через Калінінград; Євросоюз готовий поступитися Росії щодо транзиту через Калінінград; Британія ввела санкції проти другої найбагатшої людини Росії; за 100 днів у світі було заморожено понад $30 млрд російських активів; Швейцарія остаточно приєдналась до шостого пакета санкцій ЄС; Норвегія посприяє передачі Україні РСЗВ з Британії, надавши заміну; Україна і ЄС підписали "транспортний безвіз"; Україна та Індонезія домовилися про безвізовий режим.

Більше важливих і цікавих новин 29 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Розширення НАТО: замість "фінляндізації" - "натовізація" Європи

У Мадриді триває саміт НАТО. 

Північноатлантична рада у середу офіційно розпочала процес вступу Фінляндії а Швеції.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що сьогодні НАТО офіційно запросило до себе Фінляндію та Швецію.

Він нагадав, що це запрошення погоджене з партнерами і стало результатом домовленості між Туреччиною та цими двома державами-партнерами.

Як відомо, вступ Фінляндії та Швеції до НАТО був загальмований через низку вимог з боку Туреччини, які вдалося владнати напередодні. Детально про це читайте у статті "НАТО йде на кордон до Росії".

Мін’юст Туреччини вже надіслав Швеції та Фінляндії, гідно з рамкою угоди, запит про екстрадицію 33 людей, яких Анкара вважає "терористами".

Йдеться про 12 осіб, які перебувають у Фінляндії, та 21 - у Швеції. Туреччина вважає їх пов’язаними з Робітничою партією Курдистану або рухом політичного противника Ердогана Фетхуллаха Гюлена, на якого він покладає відповідальність за спробу держперевороту у 2016 році.

Генсек НАТО також підкреслив, що в нинішніх умовах процес приєднання двох скандинавських країн є безпрецедентно швидким, тому він очікує швидкої ратифікації рішення у парламентах 30 країн-членів.

Водночас Столтенберг не став прогнозувати конкретних часових рамок схвалення рішення у всіх країнах-членах.

Президент США Джо Байден вважає абсолютно необхідним завершення вступу Швеції та Фінляндії до НАТО для посилення європейської безпеки.

За його словами, нападом на Україну господар Кремля зруйнував власні плани: "Путін прагнув "фінляндизації" Європи, а отримав "натовізацію" Європи". 

При цьому на питання щодо того, чи можливий для України пришвидшений вступ до НАТО, Столтенберг уникнув відповіді.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не відкинув можливості приєднання України до НАТО, але зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Альянс не зробив відповідних кроків.

З іншого боку, в Офісі президента України висловили задоволення затвердженою у Мадриді Стратегічною концепцією НАТО, відзначаючи, що її вдалося змінити на користь України.

Офіційний Київ вважає, що Україна вже відповідає стандартам НАТО і зберігає курс на продовження інтеграції.

НАТО: пакет допомоги Україні, політика щодо Китаю, РФ - загроза

Президент Володимир Зеленський у зверненні до саміту НАТО в Мадриді закликав держави Альянсу допомогти зупинити терор Росії проти мирних українських міст та "знайти місце" для України у спільному безпековому просторі.

Президент окремо розкритикував політику "відкритих дверей" НАТО і наголосив, що потрібно позбутись "сірої зони" між НАТО та РФ.

Крім того, глава держави наголосив, що світу потрібен сміливий НАТО для того, щоб уникнути реального провалу у протистояння російському вторгненню.

Виступаючи перед лідерами НАТО через відеозв’язок, Зеленський наголосив, що його безпосередня участь у саміті наступного року стала б свідченням "нашої спільної перемоги". 

Наступного року НАТО планує провести свій саміт у Литві. Через безпекову ситуацію Альянс вирішив провести черговий саміт вже наступного року, а не раз на два роки, як зазвичай. При цьому місцем проведення обрали країну-члена, яка стикається з погрозами з боку Росії.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що лідери саміту НАТО в Мадриді затвердили комплексний пакет допомоги Україні.

Він зазначив, що країни НАТО на саміті висловили готовність допомагати Україні у війні з Росією стільки, скільки це потрібно.

Столтенберг додав, що пакет включає безпекові комунікації, поставки пального, медичне обладнання, обладнання для протистояння біологічній, хімічній і ядерній зброї, устаткування для боротьби з дронами.

У  довгостроковій перспективі НАТО погодився допомогти Україні перейти з радянського озброєння на сучасну натівську зброю.

На саміті лідери також затвердили нову Стратегічну концепцію НАТО, яка офіційно змінила статус Росії у відносинах з Альянсом та визначає РФ найсерйознішою і безпосередньою загрозою для безпеки союзників.

До того ж, НАТО вперше визначив свою політику щодо Китаю, визначивши його викликом для своїх інтересів та цінностей.

Примітно, що у минулій Стратегічній концепції НАТО, ухваленій 2010 року, про Китай взагалі не згадувалось.

Тепер НАТО визнає, що зловмисні гібридні та кібероперації КНР, а також його конфронтаційна риторика і дезінформація, націлені на союзників та Альянс, підривають безпеку Альянсу.

НАТО також вважає загрозою стратегічне зближення Росії та Китаю.

Нова Стратегічна концепція НАТО передбачає, що стратегічні ядерні сили Альянсу залишаються найвищою гарантією безпеки союзників.

Водночас НАТО вважає, що обставини, за яких Альянсу, можливо, доведеться застосувати ядерну зброю, є вкрай малоймовірними.

Стратегічні ядерні сили Альянсу, особливо Сполучених Штатів, є найвищою гарантією безпеки НАТО, йдеться у рішенні. Незалежні стратегічні ядерні сили Сполученого Королівства та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Альянсу, сказано у документі.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на полях саміту НАТО в Мадриді заявила, що "Путін хотів розділити нас, але що він отримав, то це сильнішу узгодженість між ЄС та НАТО".

Ракетні удари РФ по Україні, ЄС готовий поступитися щодо Калінінграду

Триває 126 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Британська розвідка стверджує, що РФ продовжить практику заподіяння ракетних ударів по об’єктах в Україні з метою завадити постачанню українських військових на фронті, через брак високоточної зброї і помилки у наведенні це супроводжуватиметься жертвами серед мирного населення.

Повідомляється, що російські війська продовжують поступово просуватися в оточенні Лисичанська. З 25 червня 2022 року російські війська просунулися ще на 2 км біля Лисичанського нафтопереробного заводу, на південь від міста.

Розвідка нагадує, що неточність російських ударів на великій відстані раніше вже призводила до масових жертв серед цивільного населення, у тому числі на залізничному вокзалі Краматорська 9 квітня 2022 року.

Папа Римський засудив "варварську атаку" на торговий центр у Кременчуці.

Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс заявила, що президент РФ Владімір Путін не відмовився від планів захопити більшу частину території України військовим шляхом.

За її словами, американська розвідка розробила три можливі сценарії подальшого розвитку війни Росії в Україні в короткостроковій перспективі. Найбільш імовірним вона вважає сценарій загрузлого конфлікту, за якого РФ досягне лише незначних завоювань.

Вона підсумувала: "Якщо коротко, то ситуація має доволі похмурий вигляд".

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що у імперських амбіцій РФ немає меж.

Російський сенатор пригрозив Литві війною через "блокаду" Калінінградської області.

Як повідомляє Reuters, Євросоюз готовий поступитися Росії щодо транзиту через Калінінград.

Глава МЗС Британії Ліз Трасс вважає, що мирні переговори з Росією потрібно вести тільки після її поразки в Україні.

А прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо вважає неможливим ведення переговорів з Росією щодо завершення війни в Україні, оскільки "важко говорити зі стіною".

Тим часом, президент США Джо Байден оголосив про посилення присутності США в Європі через війну Росії.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровський вважає, що загроза Росії для регіону Західних Балкан, яка існувала  в останні роки, є небезпечною і зараз.

Пендаровський вважає, що загрози для регіону не зникли, та закликав союзників бути обачними та приділяти цьому питанню більше уваги.

Останній саміт Євросоюзу (23-24 червня), історично переможний для України та Молдови, одночасно став самітом розчарування для країн регіону Західних Балкан. 

Докладніше у статті Ціна відмови: які наслідки матиме ненадання Боснії статусу кандидата у члени ЄС.

Щодо санкцій проти Росії

Уряд Великої Британії оголосив про нові санкції, які вдарили по найближчому оточенню президента РФ Владіміра Путіна.

Серед тих, хто потрапив під санкції, Владімір Потанін — друга найбагатша людина Росії, власник великого конгломерату "Інтеррос" та найбільший бенефіціар "Норільського нікелю".

Під санкції також потрапила Анна Цивілєва, яку британський уряд називає двоюрідною сестрою Путіна. Втім, за даними ЗМІ, вона двоюрідна племінниця російського лідера. Цивілєва - президент відомої російської вугледобувної компанії АТ "Група Колмар".

Чоловік Цивілєвої Сергій Цивілєв є губернатором багатої на вугілля Кемеровської області, і пара отримала значну користь зі своїх відносин з Путіним. АТ "Група Колмар" сьогодні також перебуває під санкціями.

США внесли в "чорний список" компанію з Узбекистану, яка допомагала РФ обходити санкції.

За 100 днів у світі було заморожено понад $30 млрд російських активів.

Швейцарія остаточно приєдналась до шостого пакета санкцій ЄС.

Росія викликала тимчасову повірену Норвегії через відмову пропускати вантаж на Шпіцберген.

Російські хакери почали кібератаки проти Норвегії за обмеження транзиту на Шпіцберген.

Норвегія допоможе з системами залпового вогню

Міністерство оборони Норвегії посприяє тому, щоб Україна отримала від Британії додаткові реактивні системи залпового вогню, надавши британцям три системи для заміщення.

Зокрема, Норвегія готова передати Британії три свої РСЗВ, щоб британці могли передати свої Україні.

Він зазначив, що ці системи зараз на збереженні і їхня передача не зашкодить оборонним потребам самої Норвегії.

Окрім того, Норвегія передасть Україні ще 5000 пострілів до гранатометів, на додачу до такої ж кількості переданих раніше. 

Керівники урядів Німеччини та Нідерландів заявили, що союзники у НАТО налаштовані допомагати Україні зброєю стільки, скільки у цьому буде необхідність.

Шольц у коментарі ЗМІ схвально висловився про те, що багато членів НАТО і країн поза Альянсом роблять свій внесок у те, щоб Україна могла захищатися, надаючи фінансову, гуманітарну і військову допомогу. 

Канада оголосила про додаткові понад $150 млн допомоги для України.

Тим часом, у Болгарії "шукають крайніх" у рішенні передати болгарську зброю з Афганістану до України.

Інше: "транспортний безвіз", безвіз з Індонезією

Україна і ЄС підписали "транспортний безвіз".

Україна та Індонезія домовилися про безвізовий режим.

Міська рада Брюсселя не підтримала розрив побратимських відносин з Москвою.

Британія може припинити постачання газу до Європи – ЗМІ.

Майже всіх підозрюваних у терактах 2015 року в Парижі визнали винними, члена ІДІЛ засудили до довічного.

Швейцарія почала готуватися до можливої нестачі газу взимку.

Суд у Польщі постановив ліквідувати "зони, вільні від ЛГБТ".

Естонія створила процедуру для прийому на лікування поранених українців.

Німеччина прискорить найм іноземних працівників для полегшення хаосу в аеропортах.

В МЗС РФ допустили "асиметричні заходи" проти Болгарії після вислання 70 дипломатів.

Росія замінить висланих із Болгарії шпигунів-дипломатів, але їх усе одно буде менше.

Це лише частина цікавих новин 29 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.