РФ просит у Эстонии "ватный танк", покушение на королеву Британии, КНДР запускает ракеты: новости

Дайджест
Среда, 17 августа 2022, 22:02

Україна в очікуванні чергової партії допомоги від США, українське МЗС закликало російське Deutsche Welle не маніпулювати, Данія збирається обмежити в’їзд туристів з РФ, нові посли трьох держав ЄС в Україні, Туреччина і Ізраїль повністю відновлюють дипломатичні відносини.

Більше важливих і цікавих новин 17 серпня серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Почнемо з обнадійливих новин. Міністр оборони Олексій Резніков після розмови з міністром оборони США Ллойдом Остіном анонсував нову безпекову допомогу від Сполучених Штатів. Деталі поки не оголошували. 

Крім того, сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен телефоном скоординували подальшу підтримку України зброєю.

А ще до Чехії на лікування прибули українські військові, поранені у війні з Росією.

Тим часом, Польща звинуватила ЄС у тому, що той відмовлявся прислухатися "до голосу правди" щодо загроз російського імперіалізму.

Зокрема, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що в Європейському союзі роками не хотіли чути попередження про російську загрозу, а більшість питань в ЄС вирішували дві країни.

Він нагадав, що багато європейських лідерів були спокушені Владіміром Путіним. 

За його словами рівноправність в Євросоюзі має декларативний характер і все вирішують Франція та Німеччина.

Раніше Моравецький заявляв, що після того, як буде подолана імперіалістична Росія, від права сильнішого треба позбутися всередині ЄС.

Щодо Німеччини, яка за словами прем’єра Польщі все вирішує у ЄС, то там очікують активізації російської пропаганди і шпигунів у найближчі місяці.

Федеральна служба захисту конституції Німеччини стверджує, що за допомогою цілеспрямованого поширення неправдивої інформації про дефіцит газу та підвищення цін робиться спроба розпалити побоювання щодо можливого дефіциту енергії та продовольства в Німеччині, який становить загрозу для існування.

Маніпуляції російського DW та Запорізька АЕС

До речі, до маніпуляцій, на думку українського МЗС, вдається і російська редакція німецького мовника Deutsche Welle.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, російська служба німецького мовника підіграє російській пропаганді, маніпулює цитатами та здійснює підміну понять щодо причин та наслідків агресії Росії проти України.

У МЗС навели низку прикладів із матеріалами російської DW, в яких містилися такі тези, як "визнати Україну терористичною державою", "один промах українських захисників може спровокувати ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС". 

Щодо Запорізької атомної станції, то генсек НАТО закликав допустити інспекцію МАГАТЕ на ЗАЕС і вивести звідти військових РФ.

Ситуація на окупованій ЗАЕС загострилася після того, як 5 серпня російські окупанти двічі за день обстріляли територію станції. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію. Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків

Нагадаємо, ситуацію на ЗАЕС 18 серпня мають обговорювати на зустрічі у Львові генсек ООН Антоніу Гутерреш та президенти України й Туреччини.

Генсек ООН вже прибув до Львова.

Щодо обмеження в’їзду для росіян

Глава МЗС Данії Єппе Кофод сподівається, що ЄС ухвалить спільне рішення про заборону видачі туристичних віз росіянам.

В іншому випадку уряд готовий переглянути правила в’їзду росіян до Данії. 

"Я вважаю дуже ганебним те, що російські туристи можуть засмагати і жити розкішним життям на півдні Європи, тоді як українські міста бомблять до невпізнання" - наголосив міністр.

Слід додати, що в Грузії заговорили про запровадження візового режиму з РФ. Але, ініціатива пролунала від близько 20 грузинських громадських організацій.

Енергоносії в Євросоюзі

Литовські промисловці думають змінювати графік через рекордно високі ціни на електроенергію.

Вартість електроенергії на пікові години споживання увечері в середу становитиме 4 євро за кВт/год. 

Зазвичай промисловці купували електроенергію за фіксованим тарифом, але пісял того, як ціни різко пішли вгору, постачальники розірвали контракти і тепер купувати послугу доводиться за погодинними цінами.

А в Естонії антимонопольний орган почав розслідування через рекордні ціни на електроенергію.

Німеччина, як повідомляє Bloomberg, не зможе пережити майбутню зиму, якщо РФ повністю припинить поставки газу. 

За словами Клауса Мюллера, президента Федерального мережевого агентства, енергетичного регулятора країни, поповнення запасів газу на 95% до листопада покриє лише приблизно два з половиною місяці попиту на опалення, промисловість та електроенергію, якщо Росія повністю припинить постачання.

Посуха та пожежі

У французькому Провансі через аномальну спеку замовкли легендарні цикади, а в Англії через рекордну спеку забороняють користуватися шлангами для поливу.

У Португалії знову спалахнули лісові пожежі, дим дійшов аж до Мадрида. 

Лісові пожежі вирують і в Іспанії. 20 пасажирів отримали опіки, троє з них - серйозні, після того як вистрибнули з охопленого лісовою пожежею потяга недалеко від Кастельона на північному сході Іспанії.

Також пожежа, але не лісова, сьогодні вирувала у Лондоні. Через пожежу у центрі Лондона закрили залізничні лінії та евакуювали будинки.

Інше: "ватний танк", замах на королеву

В Україні почали роботу нові посли трьох держав ЄС.

США виділять $68 млн на закупівлю української пшениці для країн Африки.

РФ пропонує забрати демонтований в Естонії радянський танк-пам’ятник. Про те, як Естонія декомунізувала головний символ радянської окупації читайте у колонці редактора ЄвроПравди.

Суд допитав чоловіка, якого зловили з арбалетом біля Віндзорського замку. Він заявив, що хотів вбити королеву Британії.

Північна Корея провела запуски двох крилатих ракет.

Інфляція у Британії зросла до нового 40-річного максимуму.

Туреччина і Ізраїль повністю відновлюють дипломатичні відносини.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: