Статті

Литва перед зміною курсу. Чого очікують від нового прем'єра
Новий уряд Литви готовий скорегувати курс країни на більш соціальний. Натомість у зовнішній політиці змін чекати не варто. Зокрема, міністром закордонних справ, швидше за все, залишиться Лінас Лінкявічюс, що є доброю новиною для України.
Коли безвіз стане реальним: все про рішення Ради ЄС та його наслідки
Можна з впевненістю сказати: у 2016 році безвізовий режим на практиці не запрацює, хай що вам обіцяють посадовці. Але все одно йдеться про відносно короткий період очікування... Візова лібералізація почалася через неприродні рішення "дружнього" до України посольства Бельгії...
5 євро за безвіз: чому система дозволів на в’їзд в ЄС не стане "зрадою" для України
Порядок отримання дозволу на в'їзд до ЄС вже відомий. Це – не заявка на візу: не знадобиться жодних довідок з роботи чи бронювань готелів. Достатньо лише паспортних даних. Подати заявку можна навіть за іншу людину – яка, приміром, зараз не має доступу до інтернету...
Як працюватиме нова система дозволів на в'їзд до Шенгену: роз'яснення Єврокомісії
Громадяни з "безвізових" країн будуть подавати он-лайн заявку через сайт ETIAS або через мобільний додаток на телефоні. Її заповнення забиратиме не більше 10 хвилин. Немає потреби надавати жодні документи, окрім паспорта. Очікується, що система почне працювати з 1 січня 2020 року.
Чорногорія після путчу. Що планували російські куратори та що вийшло насправді
Чорногорська прокуратура офіційно звинувачує в організації путчу "російських та сербських націоналістів", тобто офіційні Белград та Москва виведені з-під удару. Натомість правоохоронці почали ретельно вивчати діяльність проросійських організацій.
Трикутник вільної торгівлі. Що дасть Україні ЗВТ із Канадою
ЄС вже має режим вільної торгівлі з Україною, а незабаром запрацює аналогічний режим із Канадою. Одночасно Україна та Канада самі погодили спростити умови торгівлі між собою. Які ж саме переваги може отримати Україна від трикутника вільної торгівлі "Україна–Канада–ЄС"?
З меблями на вихід: як галузь робить перші кроки на ринку ЄС
Українські меблі можуть бути затребувані в ЄС, однак поки успішним був лише вихід компаній, що пропонують дизайнерську продукцію. Основна проблема – труднощі з доставкою товару за кордон. Однак режим вільної торгівлі з ЄС частково вирішує цю проблему.
Перемога з присмаком розколу: що чекає на Молдову з проросійським президентом
Те, що відбувається, все більше нагадує Україну 2010 року, після перемоги Януковича... Це саме той сценарій, про який мріє Кремль. І саме той, який Москва нав’язує Україні. За його реалізації Кишинів втратить самостійність – будь-яка ініціатива буде заблокована руками Тирасполя...
Друга перемога Кремля. Чого чекати від нового президента Болгарії
Політичний курс Болгарії тепер залежить від того, чи вдасться партії ГЕРБ утримати проєвропейську коаліцію. Втім, у будь-якому разі можна очікувати послаблення критичного ставлення Болгарії до політики РФ і приєднання Софії до когорти противників антиросійських санкцій.
Аудит зовнішньої політики. Чи витримає партнерство з Польщею випробування історією
Польща традиційно була найбільшим лобістом європейської інтеграції України. Однак сьогоднішня польська влада не замовчує історичні розбіжності заради добросусідських відносин, а навпаки – підкреслює їх. Як наслідок – вперше опитування поляків показало зменшення кількості симпатиків України.
Смак молдовської вати: чому наші сусіди обирають проросійського президента
Молдова – країна, що живе у тотальному інформаційному полі РФ. Для людей, які звикли спілкуватися російською у побуті, не існує альтернативи російському телебаченню та газетам та іншим кисельовим. Навіть румуномовні молдовани не мають змоги вирватися з цього простору.
Інтернет програв емоціям: чому технології Обами не врятували Клінтон
Успішний досвід двох кампаній Обами зіграв злий жарт з демократами, які повірили у всемогутність інтернету і забули про людину. Людські емоції – головне ноу-хау і головна секретна зброя, використана Трампом.
Програми замість обіцянок членства: як Грузія готується до вступу в НАТО
Грузія вже зараз набагато краще адаптована до взаємодії з НАТО, ніж східноєвропейські члени в момент вступу... Якщо відкласти розмови про членство, НАТО надає безліч інструментів для модернізації армії. Наше завдання – максимально повно скористатися ними.
Перемога Трампа як шанс для України: яку стратегію має обрати Київ
Американці загалом, а Трамп особливо, не люблять вічних невдах. Успіх України не гарантує уваги і підтримки з боку Вашингтона, але наша поразка автоматично гарантує: Україна за нового президента буде списана із зовнішньополітичного та безпекового порядку денного США...
Як Трамп йшов до перемоги на виборах: карта та графіки
В США на виборах президента діє дворівнева система голосування. Вибори президента проводяться окремо в кожному з 50 штатів, після чого зводяться загальнодержавні результати: кожен штат делегує 100% голосів "виборщиків" кандидатові-переможцю.
Вітаємо перших переможців грантового конкурсу для ЗМІ!
Першими переможцями конкурсу грантів "ЗМІ за проєвропейські зміни в Україні" стали: газети "Лица", "Порто-Франко", "Слобідський край", телеканал TV-4 та сайт "Події і коментарі".
Україна і електромобілі: чи можлива ще одна революція?
Україна – держава, здатна побудувати найбільший літак у світі, – має фахівців, а також соціальні та економічні потреби для випуску справді доступних машин... Питання лиш одне: чи зможуть прийняти цей виклик та використати нагоду українські бізнесмени, політики та інженери?
Від паперу до тачскріну. Чому в США неможливо підтасувати результати голосування
На цьогорічних виборах у США одночасно діятимуть дуже різні типи голосування – залежно від округу. 50 млн американців голосуватимуть через тачскрін-машини. Ще 35 млн зареєстровані в округах, де діє як умовно "паперове", так і електронне голосування.
Болгарія за крок до розвороту. Чи стане проросійський генерал президентом країни
У Болгарії зберігається російський політичний вплив, проявом якого став генерал Румен Радєв, що лідирує за результатами першого туру президентських виборів. Його перемога посилить вимоги щодо перегляду антиросійських санкцій ЄС, а також відновлення співпраці з РФ.
OPAL розбрату. Навіщо Євросоюз підіграв антиукраїнським планам "Газпрому"
Незважаючи на показову стурбованість монопольним становищем "Газпрому", Єврокомісія несподівано вийшла з рішенням, що дозволяє збільшити транзит газу через "Північний потік", зменшивши – через українську ГТС. Чи дійсно у Брюсселі назріває чергова #зрада?
Більше заробляти та менше мати: чим відрізняються доходи українських та польських політиків
Сумарні статки 460 польських депутатів в чотири рази менші, ніж у їхніх колег із Верховної ради. І це при тому, що платня в Сеймі в чотири рази вища, ніж у Раді. Ще гірша ситуація в уряді. Заощадження польського прем'єра Беати Шидло у сто разів менші, ніж задекларував Володимир Гройсман.
Різнобічні інтереси: як вони уживаються у відносинах Києва і Брюсселя
Серпнева криза з е-декларуванням показала, що у ЄС є для України не лише "пряник" (потенційна скасування віз), але й "батіг". Керівництво ЄС і МВФ прямо прив'язало наступні транші фінансової допомоги до конкретних досягнень, перш за все до антикорупційних реформ.
Свиня під євроінтеграцію. Навіщо президент ветував закон з "пакету ЄС"
Норми, що викликали шалений спротив українських аграріїв і зрештою призвели до ветування закону, визнані ЄС обов'язковими для виконання. А отже, відмовитися від їх імплементації Україна не зможе, навіть попри стійке небажання агровиробників переходити на нові екологічні стандарти.
Реанімація переговорів по Придністров'ю. Чим вони загрожують Україні
Україні варто виявляти більший інтерес до переговорів у форматі "5+2", оскільки Кремль сприймає Придністров'я і Донбас "в єдиному пакеті". Наприклад, для Києва важливо, чи відбудеться в Молдові федералізація. Якщо вона успішно відбудеться там, то цю ж модель спробують нав'язати і Україні.
Євроінтеграційний спам. Чому гальмується ухвалення ключових законів
Верховна рада досі не спромоглася ухвалити хоча б ті 20 стратегічно важливих законопроектів, які потрібні для процесу євроінтеграції. Ми тупцюємо на місці, але водночас вимагаємо, щоб ЄС зарахував нам "великий обсяг" здійсненої роботи. Що ж не так?
Росія як суперпроблема: у НАТО обговорюють "план Б" у відносинах з Кремлем
Дипломати та військові керівники країн НАТО обговорювали у Варшаві впровадження механізмів, які мають забезпечити безпечне майбутнє альянсу. На відміну від штаб-квартири Альянсу, де генсек НАТО лише озвучував прийняті рішення, ці публічні дискусії були дуже відверті.
"Вистачить, щоб купити більшу частину країни": західні ЗМІ про багатства українських посадовців
В Україні чимало уваги приділялося "жартам" політиків та їх несподіваним активам на кшталт мощів святих. Та західні ЗМІ це не зацікавило. Головна тема публікацій - багатства політиків. Хоча є і винятки: в США звернули увагу на власний храм, а в Нідерландах - на нацистський антикваріат...
Головне - не переплатити. Європейські принципи оплати депутатської роботи
Частковою альтернативою зростанню зарплат парламентарям може стати дозвіл на іншу оплачувану діяльність. Це є звичною практикою у більшості країн, до того ж - висококваліфіковані кандидати, яких приваблює у парламент можливість сумісництва, часто особливо мотивовані суспільною роботою.
Молдовани Італії проти пенсіонерів Молдови - чи є шанси зупинити кандидата Кремля
Хоча проросійський кандидат Ігор Додон впевнено виграв перший тур, розрив з проєвропейським кандидатом виявився менше очікуваного. Показовою є зміна лідерів на правому фланзі Молдови - європейська риторика вже не є індульгенцією за погане управління і корупцію.
Чому застрягла Угода про асоціацію: очевидні та приховані мотиви Гааги
Урядовій коаліції банально не вистачає голосів. Не всі парламентські партії – навіть з числа тих, хто підтримував асоціацію взимку – готові піти на передвиборчий ризик заради ратифікації угоди з Україною. Водночас, прем'єр Рютте не самотній у спробах врятувати асоціацію...
"Можливість для компромісу ще є": виступ прем’єра Нідерландів щодо асоціації з Україною
Зустрічі із закордонними партнерами дають мені впевненість, що ми здатні досягти компромісу з Брюсселем та з Києвом. Найголовніше питання зараз – чи матиме цей компроміс достатню підтримку з боку парламенту Нідерландів. Шанс на успіх невеликий, але він і досі є...
Аудит зовнішньої політики. Молдова - проблемний сусід чи партнер на шляху до ЄС
2016 рік можна вважати проривним у відносинах із Молдовою. Незважаючи на проблеми у двосторонній торгівлі, уряди країн наразі готують протоколи, у яких закриються питання демаркації кордонів, врегулювання прав власності, а також узгоджена угода щодо Новодністровської ГЕС.