Статті

"Противник ЛГБТ та Євросоюзу": чого чекати від нового очільника МЗС Польщі
Кандидатура нового голови МЗС Польщі вже зустріла потужний опір та критику з боку опозиції. Які наслідки матиме призначення Збігнева Рау і що від нього чекати Україні?
Новий ультиматум для Єрмака: що вимагає Кремль в обмін на тишу на Донбасі
Тактика росіян змінилася: до "батога" додався "пряник". Але вимоги на адресу України є так само ультимативними...
Загроза на столі: навіщо МОЗ хоче знищити європейську систему харчової безпеки в Україні
Уряд пропонує знищити систему контролю за безпечністю харчових продуктів. Нібито заради боротьби з коронавірусом. Чому цей крок створює ризики для експорту до ЄС?
Трибунал без підсудних: чим рішення Гааги щодо Лівану важливе для справи МН17
Чим для України важливий вирок трибуналу у Гаазі щодо вбитого 15 років тому експрем'єра Лівану? Ця справа має багато подібностей із іншою – про збиття над Донбасом літака МН17.
Від визнання до санкцій: як поділився світ у ставленні до "перемоги" Лукашенка
Реакція Брюсселя на протести у Білорусі виявилася гострішою, аніж у Сполучених Штатів. Проте повної єдності немає і в ЄС – кілька країн хочуть піти набагато далі в опорі диктатору.
Рівняння на схід: як США збільшують свою військову присутність у Польщі
Завдяки військовій інфраструктурі, яку готуватиме Польща, в разі можливої ​​загрози можна буде негайно розгорнути додаткові сили, забезпечивши загальну присутність до 20 тис. американських солдатів.
Повертати борги, як у Євросоюзі: що пообіцяла Україна в обмін на гроші ЄС
Сума боргів за невиконаними судовими рішеннями вже досягла чверті ВВП України. Як вирішити цю ситуацію і як досвід ЄС може допомогти у цьому?
Коронавірус веде до лави підсудних: уряд Італії звинуватили у неготовності до епідемії
Якби італійський уряд вчасно оновлював план дій на випадок епідемії, щонайменше 10 тисяч смертей вдалося б уникнути. Хто має понести за це відповідальність?
Ціна мовчання: чому Україна зобов'язана оголосити про невизнання виборів у Білорусі
Продовження гри "майже на боці Лукашенка" б’є по Україні. І чим далі – тим відчутнішими будуть наслідки...
Історична перемога Трампа: як США вдалося помирити Ізраїль та Емірати
Дональду Трампу вдалося досягти справді історичної дипломатичної перемоги - угоди про всеосяжну та мирну співпрацю між Ізраїлем та ОАЕ. Чим важлива ця угода і чи має вона шанси на життя?
Від фальсифікацій до ролі Росії: дев'ять питань та відповідей про протести у Білорусі
Вибори президента та масові протести у Білорусі викликають багато запитань в Україні. ЄвроПравда зібрала найактуальніші запитання про події у сусідів та дала на них відповіді. 
Визнання (не)легітимного Лукашенка: які варіанти лишаються для України
Навіть жорстка реакція на білоруські вибори – якщо Київ зважиться на неї – не означатиме розрив контактів із Мінськом.
Жінка для Байдена: як темношкіра кандидатка у віцепрезиденти США допоможе здолати Трампа
І Байден, і Гарріс є представниками поміркованої частини демократів. Такий тандем може відштовхнути частину лівих, але одночасно здатен притягнути частину республіканців та незалежних виборців.
Від танців до поліцейського насильства: що викликало нові масові протести у Польщі
Поліцейське насильство, продемонстроване ввечері 8 серпня, шокувало Польщу. Такою стала реакція правоохоронців на акцію протесту проти арешту ЛГБТ-активістки Малгожати Шутович.
Головний зі світової торгівлі: хто стане новим гендиректором СОТ
Генеральний директор СОТ Роберто Азеведо має намір піти з посади наприкінці серпня. Хто може очолити Світову організацію торгівлі і що це означатиме для України?
Майдан для Лукашенка: як вибори-2020 розбудили Білорусь та на що варто зважати Україні
Тисячі білорусів вийшли на вулиці, протестуючи проти "фантастичної" перемоги Лукашенка. У відповідь силовики розпочали масові арешти, використовуючи водомети, гумові кулі та світлошумові гранати.
Зміни на фоні вибуху: чи здатен план Макрона реформувати Ліван після катастрофи
Потужний вибух, що пролунав у Бейруті 4 серпня, має ризик стати точкою неповернення, що виявила найслабші точки маленької близькосхідної країни з непропорційно великими проблемами.
Бойкот для Дуди: як зміниться Польща після виборів і що це означає для України
Анджею Дуді буде дуже складно позиціювати себе як президента усіх поляків. Водночас завершення виборчого циклу дає шанс на налагодження відносин між Польщею та Україною.
Більше не сепаратисти: як Хорватія показала приклад примирення із сербською меншиною
Хорватія показала, що політичний конфлікт, який у 1990-х призвів до війни, нарешті вирішено. Проте, вигнаний з Хорватії, привид "Великої Сербії" продовжує блукати Балканами.
Пошук другої леді: чому Байден затягнув із вибором свого віцепрезидента
Традиційно віцепрезидент США вважається радше церемоніальною персоною. Проте американські аналітики впевнені: цього разу буде зовсім інакше.
Католицькі традиції кращі за закон: чому Варшава погрожує вийти зі Стамбульської конвенції
У польському уряді заявили про вихід країни зі Стамбульської конвенції. Чому дискусія щодо конвенції про запобігання насильству стосовно жінок активізувалася саме зараз?
Як припинити стріляти: завдяки чому НАТО зупинив війну у Боснії і Герцеговині
Як світу вдалося зупинити війну у Боснії і Герцеговині? І чому всі сторони конфлікту радіють з того, що війну вдалося припинити, однак незадоволені умовами цього.
Втеча по-королівськи: яку ціну матиме корупційний скандал навколо іспанського монарха
Новий корупційний скандал навколо колишнього короля Іспанії може дорого коштувати монархії. У правлячій коаліції вимагають стерти ім’я Хуана Карлоса з громадського простору.
Імітація Європи: що не так у нових правилах перетину кордону України
Максим Степанов заявив, що уряд взяв у ЄС методику розподілу на "червоні" та "зелені" країни. Але це - неправда.
Між поганим та найгіршим: які наслідки для України можуть мати вибори у Білорусі
Якщо російський силовий сценарій на білоруських виборах спрацює, Україна опиниться у щільнішому ворожому оточенні, з РФ, яка загрожуватиме українцям зі сходу, півночі та півдня.
Мінський ультиматум Козака: навіщо Кремль зупиняє один із форматів переговорів по Донбасу
Росіяни почали шантажувати учасників нормандського формату. Однак із цієї історії Москва ризикує вийти з чіткою поразкою...
Трамп йде ва-банк: навіщо президент хоче перенести дату виборів
Обвал шансів виграти наступні вибори підштовхує президента Трампа до кроків, які суперечать законам та політичним традиціям США.
На пляж за QR-кодом: як у серці Європи готуються до другої хвилі коронавірусу
Те, що відбувається у Бельгії цими днями, може стати зразком для дій Європи під час обіцяної на осінь другої хвилі епідемії...
Правий та ще правіший: як карантин та економічна криза змінили Італію
Масштабні протести, вимоги відставки уряду – італійська політика так і не пішла "у відпустку". Пандемія та карантин викликали різке збільшення підтримки правих.
Як у Мінську грали Вагнера та якою була мета російських бойовиків у Білорусі
Поява "вагнерівців" могла бути показовою демонстрацією сили з боку Москви, що мала довести Лукашенку, що Росія здатна вплинути на перебіг виборів та за потреби зробить це у будь-який момент.
Країна Йти та інші шедеври перекладу: як дії МОЗ створюють проблеми для України у світі
МОЗ за керівництва Степанова мимохідь визнало "країнами" ті території, які не мають такого статусу в жодній іншій європейській столиці.
Шанс для Москви: чому антикорупційні протести у Болгарії несуть загрозу для України
20-й день поспіль у Болгарії не вщухають масштабні антивладні протести. І передумов для їхнього завершення поки немає. Ситуацію не заспокоїла навіть відставка чотирьох міністрів.