Статті

На пляж за QR-кодом: як у серці Європи готуються до другої хвилі коронавірусу
Те, що відбувається у Бельгії цими днями, може стати зразком для дій Європи під час обіцяної на осінь другої хвилі епідемії...
Правий та ще правіший: як карантин та економічна криза змінили Італію
Масштабні протести, вимоги відставки уряду – італійська політика так і не пішла "у відпустку". Пандемія та карантин викликали різке збільшення підтримки правих.
Як у Мінську грали Вагнера та якою була мета російських бойовиків у Білорусі
Поява "вагнерівців" могла бути показовою демонстрацією сили з боку Москви, що мала довести Лукашенку, що Росія здатна вплинути на перебіг виборів та за потреби зробить це у будь-який момент.
Країна Йти та інші шедеври перекладу: як дії МОЗ створюють проблеми для України у світі
МОЗ за керівництва Степанова мимохідь визнало "країнами" ті території, які не мають такого статусу в жодній іншій європейській столиці.
Шанс для Москви: чому антикорупційні протести у Болгарії несуть загрозу для України
20-й день поспіль у Болгарії не вщухають масштабні антивладні протести. І передумов для їхнього завершення поки немає. Ситуацію не заспокоїла навіть відставка чотирьох міністрів.
Польське переформатування: чого очікувати Україні від оновлення уряду у Варшаві
Відразу після виграних президентських виборів польська влада анонсувала масштабне оновлення уряду. Що зміниться і що це означає для України?
Обрізання Варшави: як у Польщі хочуть послабити опозиційно налаштовану столицю
Що робити партії влади, якщо вона не в змозі перемогти у столиці? Така проблема є актуальною і для польської влади – і там уже знайшли рецепт її вирішення.
Кого атакує РФ: що показав "російський" звіт британської розвідки
Як російські спецслужби діють у західних країнах, і як їм протистояти? Відповіді на ці питання отримала Британія, опублікувавши спеціальний звіт парламентського Комітету з питань нацбезпеки.
Реформи ціною 600 млн євро: що пообіцяв у Брюсселі прем’єр Денис Шмигаль
ЄвроПравда з’ясувала умови, за яких ми отримаємо гроші ЄС, а також переконалася, що Брюссель не закриє очі на порушення Угоди про асоціацію…
Закриття Британії: як Лондон мінятиме свою імміграційну політику
Мешканці ЄС та поза ним будуть відтепер зрівняні в правах, а пріоритетними групами іммігрантів у Британію названо науковців та інженерів.
Гонка за емоціями: що не так із висвітленням у ЗМІ протестів у США
Що приверне більше уваги – велика група людей, що мирно протестує, чи всього лише кілька радикалів, які провокують поліцію та перетворюють мирну демонстрацію на хаос?
Свято європейської єдності: як ЄС узгодив план порятунку своєї економіки
"Ми це зробили! Європа сильна! Європа об’єднана!", - заявив президент Європейської ради Шарль Мішель. Після 4 днів та 4 ночей перемовин європейські лідери погодили план порятунку економіки ЄС.
Прем'єр-плагіатор: що загрожує кар'єрі "словацького Зеленського"
Чи може на чолі уряду або парламенту знаходитися людина, яка була помічена у плагіаті? Це питання, досить актуальне і для України, раптом постало й у сусідній Словаччині.
Відпочинок по-албанськи: чого чекати від курорту, що пускає українців на море у пандемію
Цей текст точно допоможе комусь зробити вибір чи то на користь, чи то проти подорожі до країни гір та двох морів...
Два із трьох: що дасть Україні прийняття частини законів з пакету НАТО
Чим важливо приведення до стандартів НАТО сфери оборонних закупівель, а також розвідки? В першу чергу - збільшенням рівня довіри до України та подальше зміцнення партнерства з Альянсом.
Російська атака: навіщо хакери ламають лабораторії, що вивчають COVID-19
Статус рятівника світу від COVID-19 вкрай необхідний РФ. Навіть якщо ціною стане затримка створення вакцини, що здатна врятувати сотні тисяч життів.
Мінське загострення: навіщо Лукашенко підриває легітимність своїх виборів
Білоруська влада вперше відмовилася допускати опозиціонерів до виборів. Це викликало обурення суспільства – і тут Лукашенко вирішив демонстративно показати силу.
Компромісний план відновлення Європи: як ЄС планує рятувати свою економіку
17-18 липня країни ЄС спробують затвердити план порятунку європейської економіки. Що включає в себе такий план і чому попередні спроби його прийняття зіткнулися із опором всередині ЄС?
Що сталося на кордоні Азербайджану та Вірменії і до чого тут Україна
Триденна артилерійська перестрілка, щонайменше півтора десятка вбитих з обох боків, перспектива повномасштабного зіткнення із залученням третіх країн.
Геть з пляжу: що викликало масштабні протести у Болгарії та як може змінитися курс країни
Державна охорона для дружніх до уряду політиків спричинила масштабні протести у Болгарії. Криза влади грає на руку соціалістам, традиційно більш дружнім до РФ.
Меркель за кермом ЄС: чи допоможе головування Німеччини вивести Євросоюз із кризи
До кінця року Німеччина очолюватиме одну з ключових європейських інституцій – Раду ЄС: буде задавати тон у дискусіях і шукати компроміси. Що це означає для України?
Безвіз у безпеці: чи бачить ЄС підстави для його призупинення
І українські, і європейські посадовці не раз спростовували можливість скасування безвізу для України. Проте досі це були лише заяви – натомість тепер маємо офіційний документ ЄС.
Якщо не Меркель, то хто? Правляча партія шукає заміну канцлерці
Вже незабаром партія Ангели Меркель ХДС має обрати свого нового лідера. Лідера, який майже автоматично стає головним кандидатом й на посаду канцлера.
Дружити з Трампом, вчити Україну історії: два погляди на зовнішню політику Анджея Дуди
Якою бачить Польщу і її зовнішню політику переможець президентських перегонів Анджей Дуда? Ми запитали про це двох експертів: консерватора й ліберала.
Польща, розколота навпіл: як змінили країну президентські вибори
Президентські вибори показали: Польща розколота та поляризована. Майже половина поляків готова голосувати за будь-кого, аби не за владу, яку представляє Анджей Дуда.
Друге вбивство Візантії: що означає рішення Ердогана зробити Святу Софію мечеттю
Чи вдасться вцілити Святій Софії у Стамбулі після її повторного перетворення у мечеть? І які наслідки цей крок матиме для Туреччини та для її відносин зі світом?
Сербський штурм: хто виграє від "спроби держперевороту" у Белграді
Два поспіль штурми парламенту, гостра реакція влади, яка побачила у протестах спробу державного заколоту, намагання знайти в них американську, хорватську та навіть українську руку... 
Оживити "Мінськ": як змінилася стратегія України у нормандських переговорах
Українська делегація повернулася до "класичних" підходів у нормандському процесі. Спокусу вести переговори з Кремлем напряму змінив раціональніший підхід.
Ключ до європейської безпеки: чому країнам НАТО не можна послаблювати санкції проти РФ
Пом’якшення санкцій за відсутності значних кроків з боку Росії серйозно підірве довіру до Заходу. Воно не допоможе розв’язанню конфлікту, а створить ризик ще більшої дестабілізації в Україні.
М'яка сила Зеленського: як за рік змінилося сприйняття України на пострадянському просторі
Зростання інтересу до подій, що відбуваються всередині нашої країни, могло би посприяти посиленню "м’якої сили" України у низці пострадянських країн.
Голосування для інфікованих: чим завершилися парламентські вибори у Хорватії
Пандемія допомогла хорватському прем'єру Андрею Пленковичу успішно відвернути увагу від внутрішніх проблем і зосередитися на протидії коронавірусу.
"Молодий Дуда": чим небезпечний для України успіх польських ультраправих
Успіх ультраправого кандидата часто називають чи не головною сенсацією польських виборів. Сенсацією, яка може мати наслідки і для України.