Статті

Польський Зеленський: як антисистемний кандидат отримав шанс на виборах президента
Справжнім відкриттям президентських перегонів у Польщі став незалежний кандидат Шимон Головня – журналіст і шоумен, який залюбки порівнює себе із Зеленським.
“Ми спробуємо, якщо у Мінська взагалі є шанси”: що відбувається у переговорах по Донбасу
Віцепрем’єр Олексій Резніков: "Не треба забувати, що Мінські угоди мали бути виконані до кінця 2015 року. Формально ми маємо право сказати "все", але це єдиний майданчик, який у нас є".
Перша поразка моновлади: що означає помилування "політв'язнів" у Грузії
Вперше майже за вісім років перебування у владі партії "Грузинська мрія" довелося піти на принципові поступки опозиції. Це стало можливими лише завдяки жорсткій позиції США та ЄС.
Руйнівні вибори: чим загрожує Києву криза ключової проукраїнської партії Польщі
Термінова заміна кандидата на президентських виборах показала, в якій глибокій кризі опинилася провідна опозиційна сила Польщі. Партія, яка має найбільш послідовну та дружню до України позицію.
Готелі, транспорт та відновлення перельотів: як ЄС змінює правила туризму в епоху коронавірусу
Нові правила туризму – це всерйоз і надовго. До них доведеться звикати щонайменше до винайдення вакцини, а це станеться не швидше ніж за рік.
Про Донбас "без України": три погляди на візит у Берлін перемовника Путіна
Є ті, хто вважає згоду України небезпечним кроком, – і ті, хто вважає, що ця зустріч не має зашкодити, але може допомогти Києву...
Повернення до нормальності: як ЄБРР бачить відновлення європейської економіки
Свіжий прогноз ЄБРР передбачає, що відновлення економіки почнеться вже восени. Саме тому швидке економічне падіння у Європі зміниться на таке ж швидке відновлення.
Життя після катастрофи: як пандемія змінила політичні настрої італійців
Карантинні обмеження не призвели до падіння рейтингів уряду, швидше навпаки. І одночасно – завдали чималого удару по популярності праворадикалів. Щоправда, під ударом опинилася й репутація ЄС.
Вибори без голосування: коли Польща зможе вибрати нового президента
10 травня в Польщі стався унікальний випадок – вибори без голосування. Офіційно президентські вибори ніхто не скасовував, проте виборчі дільниці залишилися закритими.
Коронавірус, що розколов Францію: як країна виходить із режиму ізоляції
Від 11 травня Франція суттєво послаблює карантинні обмеження, проте країна поділена на успішну "зелену" та проблемну "червону" частини.
Друге пришестя Саакашвілі: навіщо Україна пішла на конфлікт зі стратегічним партнером
Нове призначення експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі викликало вкрай гостру реакцію офіційного Тбілісі. Чи міг Київ уникнути цього і чи дійсно це є внутрішньою справою України?
Служба безпеки та духовності: що Захід просить змінити у президентській реформі СБУ
"Фактично необмежене збільшення повноважень СБУ", "незавершена реформа" – це лише частина звинувачень, що лунають від НАТО, ЄС та США.
Вибори проти правил: чому Польща ще нескоро отримає новообраного президента
Скандальна виборча кампанія у Польщі завершилася найнесподіванішим чином. Президентські вибори будуть проводитися "з нуля" та пройдуть в середині липня.
Що змінить перезавантаження у Мінську: плюси та ризики нової ідеї Єрмака
Що стоїть за нововведеннями? Як це може змінити переговори? І головне – чи несуть ці рішення реальну небезпеку?
Три кроки до нормального життя: як Іспанія хоче покласти край коронавірусній кризі
Іспанія готується до першої фази виходу з карантину. Заради чергового продовження обмежень уряд був вимушений піти на чималі поступки перед опозицією.
Вірус для президента: як вибори та епідемія заводять Польщу в глибоку кризу
За чотири дні до першого туру президентських виборів польська влада раптом опинилася у глибокій кризі. Напевно, у найглибшій за останні п'ять років.
Енергетика, як у Європі: що стоїть на заваді подальшому зближенню України та ЄС
Енергетика – сектор, який обігнав майже всі інші за рівнем інтеграції з ЄС. Перегляд профільного додатка до УА стане показником спроможності України до подальшої інтеграції.
Військовий дипломат Трампа: чого чекати від генерала Дейтона на чолі посольства США
Що може змінити для України це призначення та які завдання стоятимуть перед новим керівником посольства США?
Одужання Італії: як країна відновлює життя після жорсткого карантину
Від 4 травня в Італії знову запрацюють мільйони підприємств, а люди отримають право відвідувати родичів, займатися спортом та ходити до музеїв.
Черги, готелі та “кутки для кашлю”: яким буде життя у посткарантинній Європі
Похід до ресторану, перукарні чи кінотеатру – все буде геть інакшим. Адже маски, дезінфекція, дистанція – слова, з якими ми попрощаємося не скоро. Якою буде Європа "нової нормальності"?
Назад до СРСР: чому заборона рейсів для заробітчан стосується всіх
Це - кроки назад до СРСР. В уряді мають зупинитися. Негайно. Навіть якщо досі не зрозуміли, наскільки серйозними можуть бути наслідки.
Шлях до "нормальності": як Австрія стала лідером з пом'якшення карантину
14 квітня Австрія стала першою країною Європи, яка пішла на послаблення коронавірусного карантину. Труднощі лише збільшили рівень підтримки коаліції та канцлера Себастьяна Курца.
Платний кордон та безкоштовний вірус: як заробляють на українцях, що повертаються додому
Якщо не змінити правила, то здирники і далі збиратимуть плату за перетин кордону, руйнуючи зусилля держави з подолання епідемії... 
Маски як нова національна ідея: як Чехія дійшла до виходу з жорсткого карантину
Носіння масок всіма та всюди стало ледь не національною ідеєю у Чехії. Як результат – країна вже почала повертатися до нормального життя і навіть обговорює можливості літнього відпочину чехів на морі.
Сценарій Януковича: як Кремль допомагає Додону зберегти владу в Молдові
Російський кредит має допомогти Ігорю Додону вдало переобратися на другий термін. Однак умови російської допомоги вже викликали опір як в опозиції, так навіть всередині правлячої коаліції.
Сідай, трійка: як експерти оцінили ефективність зовнішньої політики України
Досягнення української зовнішньої політики у 2019 році були оцінені експертами лише на трійку з плюсом. А найбільший регрес минулого року було зафіксовано у сфері парламентської дипломатії.
Україна поруч: як держава допомагає громадянам, що не повернулися додому
"Захист" – це програма допомоги українцям, які не змогли повернутися з-за кордону та досі лишаються в інших країнах в умовах обмежень транспортного сполучення. Які там банально застрягли.
В очікуванні українців: як пандемія змінила польський ринок праці
Польська економіка вже страждає від дефіциту сезонних працівників з України. Але тим, хто претендує на кращі вакансії, треба готуватися до загострення конкуренції.
Поствірусна дипломатія: як сучасні технології та карантин змінюють міжнародні відносини
Коронавірус перевів в онлайн і міжнародні відносини. Як зміниться дипломатична робота і з якими викликами стикнуться дипломати після завершення епідемії?
"Мрія" для НАТО: як українські літаки допомагають Європі та США здолати епідемію
Протягом останнього місяця українські літаки - в центрі уваги світових ЗМІ. Вони перевозять медичні маски, захисні костюми та обладнання для боротьби з коронавірусом.
Від вірусу до реваншу: подвійний виклик для нового уряду Словаччини
Початок епідемії збігся у часі з періодом перезавантаження влади у Словаччині. А тому коронавірусна криза стала тестом на зрілість для нового уряду Матовича.
Відпустки епохи коронавірусу: коли Європа почне приймати літаки та туристів з України
Ключові центри туризму – такі як Туреччина, Кіпр тощо – готуються приймати туристів за новими правилами, не чекаючи на завершення епідемії...