Статті

Перші дні нової Британії: що змінив Brexit для України та Європи
Якою тепер стане внутрішня та зовнішня політика Великої Британії? І чому британські газети вийшли із заголовками, що від Brexit виграють терористи та росіяни?
Федералізація у новій обгортці: чим небезпечна нова політика РФ щодо Молдови
Ігор Додон прагне виграти не лише наступні президентські вибори, але й здобути для молдовських соціалістів парламентську більшість. Однак для цього він має скоригувати свій образ проросійського політика.
ПАРЄ "під Коксом": чому Росію вивели з-під санкцій та навіщо Україні лишатися у Страсбурзі
Як має діяти Україна далі? Навіщо нам продовжувати працювати у ПАРЄ, та й загалом у Раді Європи, після того, як ми програли ключові голосування?..
Війна за історію: чи є в суперечці Польщі та РФ місце для України
Чи зможе Україна наслідувати польський приклад, виступивши з претензіями до РФ про відшкодування шкоди за події часів Другої світової війни?
Війна під боком у Європи: чого чекати від конфлікту в Лівії
ЄС довго розглядав лівійський конфлікт переважно крізь призму міграційної кризи. Втім, після втручання у конфлікт Росії та Туреччини Європа нарешті зрозуміла, що не може далі ігнорувати цю війну.
Розвідка боєм: як Україна та ЄС готуються до оновлення Угоди про асоціацію
Окрім домовленостей про макрофінансову допомогу та перший крок в бік "промислового безвізу" Україна та ЄС розпочали роботу над масштабним оновленням Угоди про асоціацію.
Жорсткість для Польщі, діалог для Росії: ПАРЄ обрала нову країну для критики
Рішення щодо Польщі виглядає дивним на тлі готовності ПАРЄ закривати очі на порушення з боку Росії. Та й росіяни доклалися до того, щоби покарати свого "заклятого сусіда"...
Поразка Сальвіні: чому друг Путіна втрачає популярність в Італії
Пропутінська партія "Ліга" раптово програла місцеві вибори у двох важливих регіонах Італії. А це ставить під сумнів існування коаліції, особливо напередодні голосувань за непопулярні реформи.
Безвіз після Brexit: чому Україна поновить безвізовий режим для Британії лише на рік
Британські подорожуючі не постраждають: Зеленський запровадить безвіз строком на один рік. Але продовження цього терміну не може бути нескінченним...
Двигун федералізації, партнер Додона: чим відомий Козак, новий "куратор України" у Кремлі
Хай що є причиною змін у відносинах між "баштами Кремля", важливо розуміти, ким є Дмитрій Козак. Він має дуже специфічний бекграунд у зовнішній політиці...
Зе-ПАРЄ: чи зможе українська команда не програти росіянам у Страсбурзі
Депутати спробують покарати РФ, але цю битву вони гарантовано програють... За тиждень ми можемо розширити – або зруйнувати коаліцію на підтримку України...
Із ракетною швидкістю: як прискорити євроінтеграцію Дніпропетровщини
Дніпропетровщина займає третє місце за обсягами експорту до ЄС. При цьому в обласному центрі менше відчувають зацікавленість у євроінтеграції, аніж в інших населених пунктах.
Залежність від українців: як змінився польський ринок праці
Попри безліч пільг, понад 60% українських працівників залишаються в Польщі лише на три місяці. Як наслідок, кожна друга польська компанія зазнає труднощів з рекрутингом українців.
Як насправді потрібно змінювати Угоду про асоціацію з ЄС
Ідея, яку донедавна вважали малореальною і навіть дещо небезпечною, тепер має широку громадську підтримку. Побачити "асоціацію+" буде можливо вже за кілька років...
Все про нові правила безвізу з ЄС: документи, "довідки" та підстави для відмови
Окремі правила безвізу невдовзі дійсно зміняться. Наших громадян вони зачеплять напряму. У цій статті – детально про те, як працюватиме "оновлений безвіз"...
Британія перед загрозою напіврозпаду: чи може Уельс вимагати незалежності через Brexit
Ще донедавна Уельс був територією, фактично закритою для націоналістів. Усе змінив Brexit, який зробив актуальним наратив про "заборгованість Англії перед Уельсом".
Трамп та його партія: як та чому республіканці змінили свою ідеологію
Ще чотири роки тому керівництво Республіканської партії робило багато, щоб не допустити Трампа до влади. Тепер же республіканська партійна машина перетворилася на протрампівську.
Школи примирення: чи владнають нові мовні норми конфлікт України з Угорщиною
Угорщина не вважає, що суперечку вже владнано. Перша реакція на новий закон виявилася негативною; виконання вимог "Венеціанки" угорці немов і не помітили.
Боротися, а не здаватися: чому українські депутати вирішили їхати до ПАРЄ
Україна у Раді Європи знову опинилися на роздоріжжі. Маємо обрати один із двох варіантів дій нашої делегації в ПАРЄ...
Соціалізм для Америки: з чим іде на вибори Елізабет Воррен, імовірна конкурентка Трампа
Один із найімовірніших опонентів Трампа на президентських виборах підтримує збереження санкцій проти РФ, проте не має жодних конкретних пропозицій щодо врегулювання ситуації на Донбасі.
Небезпечніша за "жовті жилети": куди заведе Францію пенсійна реформа Макрона
У протестах проти пенсійної реформи у Франції взяли участь близько мільйона людей – у два з половиною рази більше, ніж рік тому, на наймасовіших маніфестаціях "жовтих жилетів".
Життя після Brexit: чи вдасться Лондону та Брюсселю домовитися про нові умови торгівлі
Британія, вийшовши зі складу ЄС, бачить себе в нових умовах "чемпіоном вільної торгівлі". Проте необхідність узгодити нові умови торгівлі з Євросоюзом може стати непосильним завданням для Лондона.
Курс на загострення: як Польща готується до президентських виборів
Чинний президент Анджей Дуда залишається лідером президентських перегонів. Однак у правлячій партії не вірять у його легку перемогу, готуючись до ескалації політичного конфлікту.
Втеча від бабусі: як житимуть принц Гаррі та Меган після скандалу в королівській родині
До скандалів і "винесення сміття з хати" британському королівському сімейству не звикати. Проте "демарш" принца Гаррі та Меган Маркл може завдати потужного удару по самому бренду монархії.
Компроміс заради НАТО: що може змінити зустріч Зеленського та Орбана
За Угорщиною в українському суспільстві міцно закріпився імідж недруга. Досі усі "жести дружби" між країнами тонуть у численних образах. Та все може змінитися.
Євроінтеграція-2020: що має стати пріоритетом у виконанні Угоди з ЄС
Чи виконає Україна вчасно своє "домашнє завдання" з євроінтеграції? Показовими стануть результати першого повного року, коли за виконання Угоди буде повністю відповідати нова влада.
Від Ірану до Росії. 10 нападів військових на літаки - шанси на покарання й компенсацію
Версія про те, що літак МАУ збили іранською ракетою, стала головною в розслідуванні. І тут є декілька загроз, які необхідно оминути у стрімкому розвиткові подій...
Євроінтеграція на стику влад: чи є успіхи України у впровадженні реформ
Більшість положень Угоди про асоціацію має бути виконано до кінця каденції президента Зеленського і нинішнього складу Єврокомісії. Тож яким є стан виконання Угоди на початок 2020 року?
Образа Трампа та нові виклики: як розвиватимуться відносини України та США у 2020 році
Один із ключових наслідків "україногейту" – цей напрямок став "токсичним" для американських політиків. А на додачу антиукраїнські настрої стають дедалі поширенішими серед найпослідовніших прихильників Трампа.
Армія під цивільним контролем: як це діє у НАТО та чому потрібно Україні
Єдиної формули дієвого демократичного контролю над сектором безпеки й оборони не існує. Єдиний дієвий рецепт – збалансованість гілок влади.
Загрози стрімкого миру на Донбасі: що не так із "Мінськом" та швидкими виборами у ОРДЛО
Світовий досвід доводить: сценарій виборів на Донбасі, який пропонує Росія, не дозволить досягти стійкого врегулювання конфлікту і навіть загрожує його ескалацією.
Ракетний удар по політиці США: як вбивство іранського генерала може вплинути навіть на Україну
Наслідків не уникнути. Причому вдарити вони здатні не лише по близькосхідному регіону. У зоні ризику опинилася і Україна...