Статті

Декларація саміту "нормандської четвірки": повний текст
Документ складається із трьох пунктів, які стосуються стабілізації ситуації на Донбасі. Зокрема, йдеться про необхідність припинення вогню до кінця року і відведення сил ще в трьох точках на лінії зіткнення.
Очищуй повільно: що сподобалося і що обурило "Венеціанку" в судовій реформі Зеленського
Венеціанська комісія підтримувала очищення українського суддівського корпусу, проте вважає, що очищення Верховного суду від недоброчесних суддів має відбуватися природним шляхом.
Коломойський, "Нормандія" та ризики турборежиму: що найбільше непокоїть Захід в Україні
Заяви української влади лише про потреби фінансової та інвестиційної допомоги вже викликають занепокоєння у ЄС. Адже це сприймається як ознака того, як легко Україна може поміняти партнерів. 
СОТ втрачає важелі впливу: чому торгова організація входить у глибоку кризу
З 10 грудня Світова організація торгівлі втрачає можливість добиватися виконання своїх рішень. Це відбулося через блокування США нових призначень членів Апеляційного органу.
Мовний закон штовхають до зміни: що рекомендує Україні Венеціанська комісія
Частину рекомендацій швидше за все доведеться втілити, змінивши закон про мову. До того ж, у висновках ВК справді є обґрунтовані та логічні претензії!
Вибори неможливі, але будемо працювати: як в ОБСЄ оцінюють перспективи "Нормандії"
В ОБСЄ визнають: за нинішніх умов проведення виборів в ОРДЛО виглядає неможливим. Проте у разі ухвалення політичних рішень є готовність до обговорення технічних моментів.
Ян Пєкло: у новому Сеймі стане простіше протистояти "друзям Путіна"
Ян Пєкло: "У попередньому складі Сейму друзі Путіна атакували українсько-польські відносини з різних флангів. Тепер вони зібрані на одному. Можливо, це спростить протистояння з ними".
Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі
Підготовка до "нормандського саміту" в Парижі вийшла на фінішну пряму. Лідери України, Росії, Німеччини та Франції зустрінуться у Парижі вже у понеділок.
Рушниця від Путіна: про що домовилися президенти Сербії та РФ
Геополітична невизначеність Белграда дійсно викликає багато запитань у Москві. І це породжує чутки, що РФ прагне змінити Вучича на посту президента Сербії на ще більш проросійського політика.
Нові бригади та план захисту від РФ: що ухвалили лідери НАТО за закритими дверима
Попри очевидне потепління у відносинах Заходу з РФ, попри постійні заяви про діалог із Путіним, НАТО чудово усвідомлює російську загрозу і посилює свою військову міць через неї.
Менше отруєнь: чому не варто боятися європейської системи безпеки харчових продуктів
Чи стане перехід на європейську систему контролю за безпекою продуктів харчування ударом по малих виробниках? Досвід ЄС вказує на протилежне!
Макрон-ефект: як скандальні заяви президента Франції примирили НАТО і Трампа
План спрацював: Дональд Трамп, який недолюблює французького колегу, перетворився із затятого критика Альянсу на його безкомпромісного прибічника...
Аншлюс чи імітація від Лукашенка: що відбувається між Білоруссю та РФ
Наскільки обґрунтованими є побоювання скорого "поглинання" Білорусі Росією? Заяви про створення спільного парламенту та уряду країн активізували побоювання в Україні.
Торгівля із преференціями: які країни надають переваги українському експорту
Українські виробники мають змогу використовувати систему торгових преференцій на ринках США, Канади та Японії. Як максимально ефективно скористатися такими можливостями?
Імпічмент як засіб: які приховані наслідки несе відсторонення Трампа
Імпічмент може дискредитувати найвищі посади в США як такі. Адже скандал підриває не тільки авторитет Трампа, а загалом усю гілку виконавчої влади.
За Путіна чи проти Трампа: що означають заяви Макрона про "Росію – не ворога НАТО"
Багато хто здивується, але за 5,5 років від початку російської агресії від генсека НАТО жодного разу не лунала навіть фраза про те, що "Росія є противником Альянсу".
Балтійський веловізит: якими є результати Зе-поїздки до Таллінна і Вільнюса
За пів року перебування на посаді Володимир Зеленський вже відвідав усі країни Балтії, а з президентом Естонії провів уже четверту зустріч. Які результати візиту українського президента до Таллінна та Вільнюса?
Без України, але із Грузією: чому Київ вирішив ігнорувати зустріч лідерів НАТО
Грузія все одно буде представлена в Лондоні – нехай і не на рівні президента. А от Україна цього вирішила не робити...
Щеплення від пацифізму: як Швейцарія хотіла розпустити свою армію
30 років тому третина швейцарських виборців проголосувала за розпуск армії. Такий результат став шоком для всієї країни. Які висновки зробила Швейцарія з цього референдуму?
Ставка на "середняків": чотири німецькі уроки підтримки бізнесу
В чому секрет німецької якості та які уроки німецьких підприємств може вивчити Україна? Один із ключових – гарні умови для середнього бізнесу, з якого виростають "приховані чемпіони".
Німецький виклик для експорту: як збільшити продаж українських товарів до Німеччини
Німеччина вже стала п’ятим найбільшим ринком для українського експорту. Втім, український експортний потенціал використовується ще не повною мірою.
Американський Макрон: суперником Трампа може стати 37-річний відкритий гей
Дебати претендентів на висунення в кандидати в президенти США відкрили нову зірку Демпартії – 37-річного Піта Буттіджича. У нього з'явився реальний шанс кинути виклик Трампу.
Повернення до "нормальної" країни: які наслідки матимуть президентські вибори у Румунії
Чинний президент виграв нові вибори з гаслом "Повернення до нормальної Румунії". Крах соціал-демократів дає шанс на прорив у боротьбі з корупцією. Проте в парламенті президент може покластися лише на меншість.
Шпигун для союзника: як гучний скандал вплине на відносини Белграда та Москви
Гучний шпигунський скандал почався напередодні запланованого візиту сербського президента до Москви. Белграду все складніше робити вигляд, що його відносини з РФ залишаються безхмарними.
Кінець диктату "Газпрому": як Польща змогла відмовитися від російського газу
Епоха російського газового диктату щодо Польщі остаточно минула. Варшаві знадобилося 10 років, щоб отримати реальну можливість відмовитися від поставок газу з РФ.
Україна як Молдова: які проблеми судової реформи Зеленського покаже "Венеціанка"
Скоригувати закон за результатами оцінки Венеціанської комісії буде складно – але західні партнери України бачать важелі, які переконають Україну це зробити.
Успіхи та провали євроінтеграції: що дасть відкриття системи "Пульс угоди"
"Це зміна філософії. Так, ми підставляємося під якусь критику, але ми готові до цієї розмови. Критикуйте, підказуйте. Це нам і самим корисно", – заявив віцепрем'єр.
Зовнішній Зе: хто формує міжнародну політику президента Зеленського
"Міжнародний Зеленський" функціонує принципово відмінно від попередників. За нової влади немає єдиного центру генерування ідей щодо зовнішньої політики...
Американець на чолі ЗСУ та "догідливий" Зеленський: що показали нові слухання у Конгресі США
У своїй вступній промові Віндман звернувся до свого батька, який привіз свою родину до США з радянської України у 1979 році...
Грузія бореться за вибори: чи зможуть протести у Тбілісі призвести до зміни влади
Відмова влади від виконання своєї ключової обіцянки, масові протести та блокування роботи парламенту... Різке загострення політичної кризи у Грузії дає підстави говорити про повторення "Революції троянд" 2003 року.
Найвідкритіші вибори: чому Швейцарія не турбується про таємницю голосування
Виборці у Швейцарії мають право голосувати за кандидатів від різних партій одночасно. А за тих, які їм найбільше сподобались, навіть двічі. Надсилаючи бюлетень поштою.
Артеменка можна було називати промосковським, але літака в нього не було - рішення суду