Статті

"Маленький Київ" у Польщі: як Вроцлав став лідером інтеграції українців
Уряд Польщі готовий залучати українських працівників лише на короткотермінове перебування. Натомість у найбільших польських містах вже замислюються про їхню інтеграцію у міські громади.
Тривожний дзвоник для проєвропейської Молдови: що показали місцеві вибори
Вибори у Молдові стали вкрай тривожним сигналом для України – вони підтвердили ризики непередбачуваності Кишинева як міжнародного партнера.
Повітря поза євроінтеграцією: чому в Києві дихати гірше, ніж у Брюсселі
В Угоді про асоціацію є положення, покликані зробити повітря у традиційно забитому машинами Києві таким, як у ЄС. Україна цими рецептами досі не скористалася.
Як президент Трамп шантажував Зеленського. Свідчення посла США Вільяма Тейлора
На зустрічі 10 липня Джон Болтон назвав ці домовленості "наркоторгівлею". Болтон також виступив проти телефонного дзвінка між Зеленським та Трампом...
Воюють усі: чи можна в Швейцарії відмовитися від служби в армії
Незважаючи на закінчення холодної війни, Швейцарія не тільки не відмовилася від обов'язкового призову, але й регулярно посилює правила проходження альтернативної служби.
Урок від Трампа для України: які наслідки матиме турецька операція в Сирії
Дедалі глибше залучення Туреччини в сирійських справах означає і зростання залежності Анкари від Росії... При цьому доля курдів доводить остаточну дискредитацію ідеї партнерства, заснованого на принципах довіри.
Трюдо втратив більшість: які наслідки для України матимуть вибори у Канаді
Втрата партією Трюдо більшості змушує його шукати партнера для коаліції. "Золоту акцію" отримали "нові демократи", однією з передвиборчих вимог яких було надання безвізу для українців.
В пошуках головного донора: хто найбільше допоміг Україні грошима
Дональд Трамп вважає, що Європа нічого не зробила для України, на відміну від США. Чи відповідає така заява реальному стану речей? Яким є обсяг фінансової допомоги США і ЄС?
П’ять років в'язниці за розмови про секс: ініціатива влади, яка розколола Польщу
Після "бандерівців", біженців, лібералів та геїв правляча партія Польщі "Право і справедливість" знайшла нового "ворога нації" – вчителів, які розповідають школярам про стосунки та статеві відносини.
Бунтівна Барселона: як вирок проти сепаратистів занурив Каталонію у безлади та протести
Демократичне цунамі поглинуло регіон. Жорсткий вирок лише підігрів настрої прибічників незалежності, тож каталонці не планують припиняти протести.
Brexit на фінішній прямій: про що Борис Джонсон домовився у Брюсселі
Лондон та Брюссель нарешті зуміли досягти угоди, яка має унеможливити "жорсткий" Brexit. Однак чи зможе Борис Джонсон провести її у парламенті? Особливо коли компроміс із ЄС було досягнуто за рахунок партнерів по коаліції.
Бюджетні гроші для партій: як це працює в Польщі
Останні 17 років польські політичні партії отримують фінансування з державного бюджету. Скільки становлять дотації, як вони розподіляються і хто виступає проти цієї системи?
Імпічмент у прямому ефірі: медіагайд по процедурі відставки президента Трампа
Процедура імпічменту президента Трампа вже стала повною мірою "медійною". Саме тому варто детальніше розібратися, як вона проходить і як висвітлюється в американських медіа.
Ще один Орбан: як корупційні скандали скинули румунський уряд
Звинувачення у корупції, багатотисячні протестні мітинги, загострення відносин із ЄС – усе це за останні майже три роки пережила румунська партія влади. І от масові протести нарешті досягли мети.
"Кульочки" поза законом: чим ініціативи у Раді відрізняються від практики ЄС
Поліетиленові пакети стали справжньою бідою для планети, особливо там, де відсутня сучасна система управління відходами. У Раді наразі зареєстровано дві ініціативи про заборону "кульків".
Опозиційний Будапешт: як Орбан втратив владу в ключових містах Угорщини
Угорській партії влади завдано відчутної поразки. На місцевих виборах команда Орбана програла в усіх принципових містах, зазнавши повного фіаско у Будапешті.
Стара влада та друзі Кремля: яку небезпеку несуть Україні результати польських виборів
Впевнена перемога PiS була прогнозованою - Польща зберегла свій нинішній курс ще на 4 роки. Водночас польські вибори подарували також низку несподіванок, значна частина яких є досить неприємними для України.
Зе-марафон очима Заходу: що почули від Зеленського про Трампа, Європу та РФ
"Щетина пробивалася на його щоках. На вулицях Києва засвітили ліхтарі. А Зеленський і досі говорив", – написала світова агенція Associated Press...
Між наркотиками і Pornhub: чим ризикує Орбан на місцевих виборах
Місцеві вибори в Угорщині обіцяють стати сенсаційними – партія Орбана може програти у ключових містах країни. Позиції партії влади додатково погіршив секс-скандал за участі чинного мера міста Дєр.
Обмеження Зеленського: чому президент урізав власні повноваження у зовнішній політиці
Зеленський з власної волі, без примусу і без тиску, позбувся частини власних повноважень. Ламаючи, до речі, стереотип про узурпацію влади Банковою..
Голосування на тлі безвізу: як польські вибори вплинуть на відносини з Україною
За тиждень до дня голосування правляча польська партія отримала потужний передвиборчий козир - указ про безвіз із США... Виборча кампанія не принесла жодного скандалу з українським слідом. 
Повернення "зелених": які уроки принесли вибори в Австрії та Німеччині
"Зелені" святкують перемогу в Німеччині та Австрії. То чи є підстави говорити про "зелений ренесанс"? Та чи перемагають "зелені" лише у німецькомовних державах?
"Північний потік-2" пішов у арбітраж: чи зможуть росіяни перемогти Євросоюз
Україні слід уважно спостерігати за розвитком подій. Рішення арбітражу є важливим для нас, адже застосування права ЄС до російського газогону вигідне Україні...
Американська зрада: що станеться з Сирією після виведення військ США
Рішення Дональда Трампа відвести американські війська з північно-східної Сирії викликало шквал звинувачень у "зраді союзників". Дехто, не підбираючи слів, заявляє, що президент США дозволив туркам вчинити етноцид.
"У Євросоюзу немає великого кийка": новий очільник дипломатії ЄС про санкції, Росію та Україну
Новий високий представник ЄС відверто називає Росію однією з ключових загроз для Євросоюзу, вважає надважливим завданням боротьбу з російською пропагандою...
Україна-НАТО на перезавантаженні: що змінилося за півроку у відносинах з Альянсом
Офіційний Київ готовий піти на нові кроки, важливі для союзників. Так, Україна висловила готовність збільшити внесок у проведення миротворчих операцій під проводом НАТО...
Україна в епіцентрі кризи: що показали записи Волкера та що не варто робити Києву
Україна була дуже близько до того, щоб поступитися Трампу. Проте до кінця незрозуміло: чи йшлося про поступки задля розблокування американської допомоги, чи лише заради візиту до Вашингтона.
Макрон, Сенцов і демарш Києва: як пройшла сесія ПАРЄ без участі України
Якими бачать у Страсбурзі наслідки повернення Росії до Асамблеї, та чи мало вплив на інших депутатів рішення України бойкотувати осінню сесію?
Транспортний "конфлікт" з ЄС: як Україні вирішити питання квот на автоперевезення
Українські перевізники зіткнулися зі значними проблемами щодо перевезення автовантажів до країн ЄС. Найбільшим бар’єром виявилася Польща. Як можна вирішити цю проблему?
Ще один "імпічмент": що загрожує Борису Джонсону
Поки світ смакує скандал довкола імпічменту Трампа, в Британії все гучніше і гучніше лунає питання - то чи піде Джонсон у відставку після Brexit? А може, й раніше?
Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у “формулі” вивід російських військ
Чи зможе Україна обійти загрози, закладені у "формули Штайнмаєра"? Коли та за яких умов відбудуться вибори на Донбасі? Відповіді на ці питання залежатимуть виключно від команди Зеленського. 
Євроінтеграція в урядовій програмі: амбітні цілі з багатьма нюансами
Як новий уряд сприятиме європейській та євроатлантичній інтеграції України? ЄвроПравда спробувала знайти відповіді на ці питання у нещодавно схваленій Програмі діяльності Кабінету міністрів.