Статті

Уроки "російської миротворчості" для України: як Грузія втратила Абхазію
26 років тому абхазькі сепаратисти за допомогою російських військ захопили грузинський Сухумі. При цьому деякі ключові персонажі війни в Абхазії є діючими особами сьогоднішньої війни на Сході України.
Ще більш незрозумілий Brexit: які наслідки матиме рішення Верховного суду Британії
Верховний суд Великої Британії постановив, що зупинення роботи парламенту прем'єр-міністром Борисом Джонсоном було незаконним. Яке майбутнє тепер чекає на Brexit?
Імпічмент на тлі Зеленського: які звинувачення висунули Дональду Трампу
Демократи довго шукали привід розпочати процедуру імпічменту для Трампа та нарешті знайшли таку можливість. Нею стала розмова із Зеленським, яку противники американського президента трактують як шантаж.
Перші тижні турборежиму та євроінтеграція: що обнадіює і що насторожує
"Європейська правда" проаналізувала роботу нової влади в частині, що стосується виконання Угоди про асоціацію. Підсумки цих тижнів багато в чому обнадіюють, однак де в чому і насторожують.
"Американська розтяжка" Зеленського: що відбувається із Трампом та що має робити Україна
У МЗС та на Банковій обрали єдину безпечну для держави тактику – мовчання. Адже необережні дії можуть мати катастрофічні наслідки...
Шантаж на тлі виборів: чому розмова з Зеленським може призвести до імпічменту Трампа
Чи справді Дональд Трамп шантажував українського президента? Офіційний Київ опинився в епіцентрі скандалу, який загрожує перерости в серйозну конституційну кризу в США...
Балканський реванш: чи вдасться РФ зупинити розширення ЄС та розсварити НАТО
Низка гучних скандалів у Північній Македонії посилила позиції противників відкриття переговорів про вступ цієї країни до ЄС. Чи отримала Москва шанс на "реванш" на Балканах?
Новий радник Трампа: що чекати Україні від призначення О’Браєна
Новий радник Дональда Трампа добре обізнаний з українською ситуацією. О’Браєн був спостерігачем під час виборів 2014 року і позитивно відгукувався на появу нових сил з Майдану в українській політиці.
Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України
В МЗС вже анонсували певні умови з українського боку, так званий "план Зеленського" – хоча наразі невідомо, чи включає він вимоги, запропоновані у цьому тексті.
Обід із "родоводом": що дасть впровадження норм ЄС щодо походження продуктів
Знайома ситуація: продукт, який ви в магазині сприйняли за європейський, виявився виробленим зовсім в іншій країні. Нове законодавство забороняє такі "хитрощі" виробників.
Напад ціною у мільярди: як відповість США на удар по союзниках
"Нафтовий шок", якого зазнав світ, змусив США розконсервувати свій стратегічний нафтовий резерв для стабілізації ринку, а також спричинив підвищення світових цін на нафту на 20%, до $75.
Євроінтеграція в "турборежимі": яке місце матимуть Європа й НАТО у роботі нового уряду
Є показник, який засвідчить, чи справді рух до ЄС є пріоритетом уряду. Це – відповідь на запитання про те, чи генеруватиме Кабмін рішення, які суперечать європейському праву...
Чотири умови для безпеки на Донбасі: як прибрати загрози від "формули Штайнмаєра"
"Формула Штайнмаєра" – це не всеосяжний план. Насправді вона з’явилася як спонтанна пропозиція на той час глави німецького МЗС...
За лаштунками "формули Штайнмаєра": що вона означає та як зробити її безпечною
Я не пригадаю, щоби місія ОБСЄ спостерігала за виборами на фактично окупованій території. Та й сама по собі "формула Штайнмаєра" не є чимось загрозливим...
Братислава відкриває вікно можливостей: що означає візит президента Чапутової до Києва
Офіційний візит президента Зузани Чапутової до Києва під час перших ста днів її президентства є красномовним прикладом важливості України для Словаччини.
"Газпром" позбавляють особливого статусу: які наслідки матиме судове рішення щодо OPAL
Рішення Суду ЄС зменшить транзит газу, що постачається через Nord Stream, з 60 до 40 млрд кубометрів на рік, натомість обсяг транзиту російського газу через Україну збільшиться на 12,5 млрд кубометрів на рік.
ЄСПЛ зі смаком фашизму: все про засідання та можливе рішення у Страсбурзі щодо Криму
"Європейська правда" стежила за дебатами в Страсбурзі та зібрала дані також про те, що саме письмово подавали до Страсбурга Київ та Москва.
Єврокомісар Орбана: чим загрожує Україні новий керівник політики сусідства ЄС
Владі, включно із президентом Зеленським, конче потрібно включитися у цю роботу. Йдеться про захист інтересів України, і у даному разі це – не пафос...
Яструб проти Трампа: які наслідки матиме звільнення Джона Болтона
Після скандалів та розбіжностей у баченні зовнішньої політики зі своїми попередніми радниками Трамп шукатиме максимально комфортну для себе кандидатуру. Чи спростить це шлях до "великої угоди" з РФ?
Brexit поза законом: чи вдалося парламенту переграти Бориса Джонсона
Чи вдалося британським депутатам заблокувати "жорсткий Brexit"? І які козирі залишилися в руках екстравагантного голови уряду Її Величності?
Час складних рішень: чим ризикують демократи, обираючи опонента Трампа
Віцепрезидент Джо Байден традиційно вважається основним кандидатом для протистояння Трампу. Втім, не виключено, що вже незабаром він може виявитися в ролі наздоганяючого.
Тріумф Зеленського чи перемога Путіна: що побачили західні ЗМІ в обміні полоненими
Те, як про це пишуть у Нідерландах, відрізняється від інших держав. Знайшлося місце і для несподіванок, здатних вплинути на відносини України зі світом...
Нові завдання для Києва та Варшави: погляд із Польщі на відносини з Україною
Скасування Україною ексгумаційного мораторію дозволить суттєво активізувати співпрацю Києва та Варшави. А як у Польщі бачать нові виклики та можливості двосторонніх відносин?
Між ЄС та популізмом: чого чекати Україні та Європі від нового уряду Італії
Вдруге поспіль посаду прем'єр-міністра отримав Джузеппе Конте. Втім, його другий кабінет італійські ЗМІ вже охрестили "урядом без лідера"...
Ціна обміну. Як Зеленський руйнує коаліцію на підтримку України
Початок вересня 2019 року, схоже, стане новим поворотним моментом у санкційній історії. І не лише у ній...
Тактична перемога чи стратегічна поразка: що вирішив британський парламент щодо Brexit
Під будівлею парламенту – протести; в залі депутат провладної партії показово переходить до опозиції; уряд шантажує парламент виборами, а прем’єр порівнює опонентів із хлорованою курятиною.
Пастка Brexit: чому британська криза більше не має простих рішень
Прагнення Бориса Джонсона за будь-яку ціну забезпечити вихід Британії з ЄС 31 жовтня вже викликало глибоку політичну кризу. Більше того, кожен новий крок прем'єра лише поглиблює її.
Агресивний Brexit: навіщо Джонсону розпуск парламенту напередодні виходу з ЄС
План Бориса Джонсона за будь-яку ціну провести "жорсткий Brexit" зустрів потужний опір у парламенті. У такій ситуації знову дуже високими стають шанси на позачергові вибори.
Януковичі румунського розливу: як партія влади Румунії привела коаліцію до розпаду
Розвал коаліції та гостра урядова криза залишили Румунії вкрай обмежений вибір. Бухарест має обрати між урядом меншості та достроковими парламентськими виборами.
Гібрид Мінекології та Міненергетики: досвід ЄС та українські реалії
Чи відповідає об'єднання міністерств енергетики та екології досвіду ЄС? У низці європейських країн портфелі енергетики та екології об’єднані. Проте це не завжди означає рівноцінне злиття міністерств.
Трамп в режимі економії? Що показав скандал навколо "Мотор Січ"
Новини про придбання Китаєм пакета акцій компанії "Мотор Січ" просто з'явилися в невдалий момент. В інший час Білий дім лише висловив би свою стурбованість. Однак з новою реальністю доводиться рахуватися.
Переступити через могили: що приніс візит Зеленського до Варшави
У питанні "подолання спадку Порошенка" інтереси української та польської влади збіглися. Поступки Києва у питаннях історії мають активізувати економічну співпрацю країн.