Статті

Гібрид Мінекології та Міненергетики: досвід ЄС та українські реалії
Чи відповідає об'єднання міністерств енергетики та екології досвіду ЄС? У низці європейських країн портфелі енергетики та екології об’єднані. Проте це не завжди означає рівноцінне злиття міністерств.
Трамп в режимі економії? Що показав скандал навколо "Мотор Січ"
Новини про придбання Китаєм пакета акцій компанії "Мотор Січ" просто з'явилися в невдалий момент. В інший час Білий дім лише висловив би свою стурбованість. Однак з новою реальністю доводиться рахуватися.
Переступити через могили: що приніс візит Зеленського до Варшави
У питанні "подолання спадку Порошенка" інтереси української та польської влади збіглися. Поступки Києва у питаннях історії мають активізувати економічну співпрацю країн.
"Молодий, технічний та керований": як оцінили уряд Зеленського у країнах Заходу
Західна преса звертає увагу на вік нового прем’єра, на його "трудоголізм" та на обіцянки досягти різкого зростання ВВП...
Гроші Китаю або підтримка США: які небезпеки несе Україні продаж "Мотор-Січі"
Президент Трамп призупинив виділення коштів на військову допомогу Україні у розмірі 250 млн доларів. Що ж стало реальною причиною заморозки?
Перші компроміси Зеленського: на які поступки піде Київ заради діалогу з Варшавою
Відносини України та Польщі чекають на перезавантаження. Початок йому має покласти візит до Варшави Володимира Зеленського, де буде анонсовано скасування мораторію на пошукові роботи. І вже відомо, що саме Зеленський запропонує у Варшаві.
Уряд без друга Путіна: чи буде життєздатною "коаліція антиподів" у Італії
До влади в Італії повертається Демократична партія, яка створить коаліцію з популістами з "Руху 5 зірок". Але чого можна чекати від коаліції, члени якої мають так мало спільного?
Кредит довіри є, але не вічний: що показали 100 днів зовнішньої політики Зеленського
Найважливіший актив Зеленського в очах міжнародних партнерів – це неймовірно високий кредит довіри, відображений у 73% підтримки на виборах.
Другий шанс для незалежності: як відреагує Шотландія на жорсткий Brexit
Призначення Бориса Джонсона дає прихильникам шотландської незалежності надію на повторний референдум. Ситуацію ускладнюють відносини лідера консерваторів із шотландськими партійцями.
Виконання без бажання: що змусить Росію звільнити полонених моряків
Не виключено, що Москва не просто відпустить моряків, а будуть узгоджені взаємні поступки, які й дозволять вирішити ситуацію...
Привид Путіна та торговельні війни: про що домовилися на саміті G7 ключові лідери світу
Дійшло аж до того, що лідери G7 – вперше в історії цього клубу – навіть не пробували домовитися про підсумкову спільну декларацію. Мовляв, все одно не вийде...
Кремлівському лідеру не місце в елітному клубі: спільне звернення до Макрона з України
Повернення президента РФ до клубу демократичних держав G7 стане ще одним доказом безкарності порушниці міжнародного права та заохотить Путіна до нових незаконних дій.
Українцям мало місця: як будуть представлені "наші" на парламентських виборах у Польщі
Обраний восени парламент Польщі навряд чи розв’яже які-небудь проблеми історичної політики, нацменшин чи нових іммігрантів, проте, на жаль, цілком може створити нові. 
"Сімка", що не стане "вісімкою": чому ідея повернути Росію до G7 є загрозою, але не катастрофою
Загрози дуже серйозні. Але все це стане можливим лише за однієї умови: якщо "прощення" РФ підтримає сама Україна...
Обвал уряду з італійським темпераментом: чим та коли завершиться зміна влади у Римі
"Якби ж ти погодився прийти сюди, в Сенат, і прояснити все по "російській справі", ти б допоміг своєму прем'єр-міністру", – публічно звинуватив свого заступника Конте...
Відповідальні за НАТО: що має змінити новий парламент у відносинах України з Альянсом
Проблема в тому, що великий блок "натівських питань" лишився без відповідальних у парламенті. Та на щастя, нова Рада ще має час це виправити...
Що приніс Україні єврейський день Володимира Зеленського
Нетаньягу хотів встигнути до Києва до відставки Гройсмана, адже нині Україна – єдина держава в світі (крім Ізраїлю), де і президент, і прем’єр-міністр є євреями за національністю...
Не зберегти, а прискорити: що має зробити Зе-команда для зближення України з ЄС
Парламент став одним із найслабших елементів у механізмі наближення нашої держави до європейських стандартів. Та й в уряді часом велася "робота задля фейсбуку"...
Напіврозпад коаліції: чому італійські популісти не поспішають йти на дострокові вибори
Криза, перевибори, прем’єрське крісло – саме такою була логіка, якою до вчорашнього дня керувався віцепрем’єр Італії Маттео Сальвіні. Але щось пішло не так...
Політ у відставку: як гучний корупційний скандал вплине на політичні розклади у Польщі
Kuchcinski Travel – саме так журналісти назвали найгучніший політичний скандал у Польщі, що стався за два місяці до парламентських виборів і вже призвів до відставки маршалка Сейму.
Продуктам прописана прозорість: що змінить європейська система інформування споживачів
Що означає перехід України на європейську систему інформування споживача про харчові продукти? З якими складнощами зіткнулися країни ЄС при впровадженні такої реформи?
Дозволено, але з умовами: як має змінитися державна допомога бізнесу
Чи відповідає державна підтримка бізнесу вимогам Угоди про асоціацію? ЄС не обмежує надання такої допомоги, однак вимагає мінімізувати ризики, що виникають від спотворення конкуренції.
Нова Україна та Рада Європи: чи багато "зради" у заявах Зе-команди про ПАРЄ
Серіал за участі Ар'єва та Яременка, сповнений образ та звинувачень, завершився публічним спаленням мостів. Та що стоїть за цим конфліктом?
Тріумф політичної "зелені": як молодшають парламенти й уряди в Європі та Україні
Ті держави, де ще 5-10 років тому почали обирати не лише зрілих, а й ультрамолодих політиків, не відмовилися від цього підходу.
Конфлікт з оглядом на Москву: італійська коаліція наблизилася до розпаду
Розвиток скандалу з фінансуванням італійських популістів Кремлем може стати останньою краплею, що розвалить і так нестійку урядову коаліцію та приведе Італію до нових виборів.
Групи дружби, "понтів" та лобізму: що має змінити нова Рада у роботі на міжнародному фронті
Хто очолює китайську групу? Якщо не знати наперед – здогадатися неможливо. Причому чисельність китайської групи сягала 237 депутатів...
Європа за доби гонки озброєнь: як Україні реагувати на смерть ракетного договору США та РФ
Після розірвання Договору РСМД Україні варто порушити питання створення спільної ПРО з НАТО. Якщо такий план буде заблоковано, альтернативою залишається створення власних ракетних сил середнього радіусу дії.
Зе-візит до Ердогана: чим загрожує та що може дати "неформатна" зустріч двох лідерів
Будь-які меседжі Володимира Зеленського, озвучені ним свідомо чи несвідомо, сприйматимуться в Анкарі як "слово президента", яке має бути виконано.
Відповідь на російську диверсію: як Франція змінює підходи до загроз із космосу
Франція, яка володіє найпотужнішим у ЄС потенціалом космічних систем, стикнулася з викликами, що вимагають створення космічних сил. Це рішення було прийнято після диверсії з боку РФ.
Партнерство без Меркель: як зміняться відносини Києва і Берліна у новій світовій реальності
Києву варто переосмислити акценти своєї зовнішньої політичної, економічної та культурної політики. Одним із напрямків можуть стати відносини України з Німеччиною...
Перша жертва Brexit: чого коштує Британії непоступливість у питанні ірландського кордону
Курс на жорсткий Brexit в першу чергу вдарив по Північній Ірландії. Вперше за декілька десятиліть там знову підірвали машину з вибухівкою, а поліція стверджує про різке зростання нелегальних поставок зброї.
Марків – не виняток: як Італія переглядає справи невинно засуджених
Справа нацгвардійця Віталія Марківа показала вади італійської судової системи. Втім, Італія знає приклади перегляду обвинувальних вироків, винесених під тиском громадськості.