Статті

Громадяни вимагають чистої води: як Швейцарія очистила свої річки та озера
Швейцарія добре відома своїми найчистішими озерами і річками. Однак аж до 1950-х років купалися в них хіба що люди, байдужі до власного здоров'я.
Так витратам, ні мігрантам: як нова прем'єрка Данії хоче перезавантажити соціал-демократію
Нова прем'єрка Данії Метте Фредеріксен ставить перед собою вкрай амбітні цілі - перезаснувати й відродити традиції європейської соціал-демократії. Заради цього вона перейняла частину вимог правих популістів.
Кандидати від Угорщини на українських виборах: що не так із "примиренням" на Закарпатті
Дивно виглядає підписання політичної угоди між двома українськими політиками, які йдуть на парламентські вибори в Україні, у присутності офіційних представників Угорщини...
Шантаж, ганьба та колективне самогубство: що дізналися читачі в ЄС про події у Раді Європи
У Франції та Німеччині медіа жорстко розкритикували зняття санкцій з росіян. У Швеції критика сягнула рівня відвертих атак на уряд. А у Болгарії – вплинула на голосування депутатів...
Моряки "в обмін" на ПАРЄ: що ховається за публічним конфліктом Зеленського та Клімкіна
Існував непублічний план, у який не вписувалися дії Клімкіна. Безпечним для України цей план не назвеш. Хоча повної згоди Зеленського Макрон та Меркель не отримали...
Перший антиукраїнський крок Анкари: навіщо Туреччина підтримала Росію у ПАРЄ
Голосування в ПАРЄ стало першим прецедентом, коли турецька делегація зайняла відверто антиукраїнську позицію. То що не так у відносинах із нашим "стратегічним партнером"?
Перезавантаження влади в ЄС: хто претендує на найвищі посади в Брюсселі
30 червня лідери держав-членів Євросоюзу повторно зустрінуться для обговорення пакету кандидатур на вищі посади в ЄС. Вони хочуть остаточно визначитися із цими кандидатурами до 2 липня.
Вотум недовіри Ердогану: які наслідки матимуть скандальні перевибори у Стамбулі
Поразка на місцевих виборах у Стамбулі – місті, де почалося сходження Ердогана на велику політичну арену, – важко далася президенту. Він вирішив переграти ситуацію – і програв вдруге.
Кінець Ради Європи: що має робити Україна у відповідь на скандальне рішення ПАРЄ
Про вихід України з Ради Європи не йдеться, як би не хотілося на емоціях гримнути дверима. Однак є й інші, безпечні варіанти дій...
Спамери-захисники: як саме Україна боролася за збереження санкцій проти Росії у ПАРЄ
Але ані трудове законодавство Франції, ані потреба заплатити за нічну роботу нічого не важать, коли на кону – зняття санкцій з Росії...
Росії нагадали про окупацію: чому Грузія повстала проти влади і до чого тут РФ
Найбільші за останні роки масові протести, сотні поранених і затриманих. Відставка спікера парламенту та погрози з боку РФ. Це все – сьогоднішня Грузія, столицю якої п’ятий день лихоманить від багатотисячних протестів.
"Посол на місяці, а не роки": навіщо США призначили Вільяма Тейлора главою дипмісії в Україні
Важлива деталь: статус "постійного" посла Тейлор не отримає... Останніми роками він слідкував за Україною та писав, що означає обрання Зеленського...
За українським прикладом: як Чорногорія намагається повернути собі власну церкву
Події в Україні активізували владу Чорногорії у боротьбі за власну церкву. Незважаючи на релігійну оболонку конфлікту, всі розуміють: йдеться не зовсім про суто церковні справи.
Санкції або Трамп: чи уникне Італія покарання від ЄС за власні бюджетні проблеми
"Якщо іншим компаніям європейських країн не вистачає такого хисту, як у мене, це не моя проблема", – пояснив Сальвіні.
Як Порошенко, але не зовсім: що показали перші візити президента Зеленського
Вже став очевидним брак досвіду і вміння вести переговори. Президентові бракує "техніки", бракує знань, розуміння світової політики...
На зміну Юнкеру: 7 кандидатів, які мають шанси очолити Єврокомісію
Незабаром лідери ЄС почнуть консультації щодо кандидатури нового президента Єврокомісії. Тож варто вже зараз проаналізувати, хто має стати кандидатами на цю посаду та які їхні погляди щодо України.
Естонець, історик, марафонець: знайомтеся, новий посол Євросоюзу в Україні
Найбільш "українським" став період роботи майбутнього посла в Брюсселі. Згадайте 2014-2016 роки, коли рішення щодо нашої держави ухвалювали одне за одним...
Руйнівники Ради Європи: як зупинити західні столиці від фатального подарунка Кремлю
У разі безумовного повернення росіян буде знищений не лише нинішній авторитет Ради Європи. За ним може піти у небуття і організація як така...
Польща наша: як масовий приїзд українців змінив сусідню країну
За останні роки жити і працювати в Польщу приїхали сотні тисяч українців. Вони впливають не лише на польську економіку, а й на сферу послуг, політику і масову культуру.
Кінець двовладдя у Молдові: хто змусив піти у відставку уряд всесильного олігарха
Плахотнюк та низка інших топ-представників влади терміново втекли з Молдови за кордон. Ми розібралися, хто ж повалив всесильного олігарха, та що ж чекає на наших сусідів далі...
Три рівні євроінтеграції: як ЄС змінити бачення свого майбутнього
Ідея трьох рівнів європейської інтеграції контрастує з існуючою звичкою обговорювати майбутнє ЄС на базі лише його лідерів, відкидаючи інтереси решти країн, що не входять до Євросоюзу.
Справжня реформа: як Польща модернізувала "комуналку" і чого не вистачає Україні
Отримати у спадок "вбиту" комунальну систему – і вивести її на рівень, найкращий у Східній Європі. Чому польський досвід реформування ЖКГ вважається найпоказовішим для України?
З Британією на вихід: хто очолить уряд Її Величності у фіналі шляху до Brexit
22 липня Британія має дізнатися ім'я нового прем'єра. Наразі всі кандидати підтримують Brexit. Із них один виступав за проведення другого референдуму, а ще двоє – проти виходу з ЄС без угоди.
Ультиматум для Швейцарії: до чого призведуть скандальні переговори з ЄС
Між ЄС та Швейцарією назріває гучний скандал. Єврокомісія де-факто виступила з ультиматумом, вимагаючи від Конфедерації в найкоротші терміни узгодити масштабну угоду.
Чи є життя після санкцій: що робитиме Україна у разі повернення росіян до ПАРЄ
Я готовий пояснити, як діятиме Україна, якщо повернення росіян до Парламентської асамблеї без санкцій проти них стане реальністю.
"Форт Трамп" та інші обіцянки: Польща та США готуються до нового рівня співпраці
Трамп звернувся до керівництва Польщі з двома вимогами, успішне виконання яких може стати запорукою розміщення у країні американської бази. Остаточна згода сторін має посилити міжнародні позиції Варшави.
Промовчати не вийде: яку позицію має зайняти Україна за двовладдя у Молдові
Свої заяви вже зробили ЄС, Рада Європи та НАТО. Україна не має права ігнорувати нову реальність, хоча рішення має бути зваженим...
На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України
Для колишніх лідерів Молдови збереження влади є питанням фізичного виживання, тому віддавати її мирно ніхто не планує...
Друга фаза революції: як Вірменія проводить реформи та що там думають про "Кримнаш"
Результатом вірменської реформи має бути те, чого так і не вдалося зробити Україні – глибоке, майже повне оновлення суддівського корпусу. Але чи варто чекати від Єревана зміни зовнішнього курсу?
Хто візьме відповідальність за проєвропейські зміни?
Проєвропейські платформи визначили пріоритетні напрями реформ, які потребують першочергової уваги та спільних скоординованих зусиль майбутніх парламентарів та очільників уряду.
Чому ми переможемо у Гаазі: 7 питань та відповідей про Суд ООН за позовом України проти РФ
Рішення Міжнародного суду ООН має допомогти нам втримувати непорушними санкції проти Росії. Воно стане на користь у відновленні суверенітету України і в Криму, і на Донбасі.
Пранкери з українським слідом: як злочинці збирали кошти від імені французького міністра
Банда шахраїв вимагала мільйони євро у політиків і бізнесменів з усього світу від імені глави МЗС Франції. Не обійшлося в цій кримінальній історії і без участі України.