Статті

Нуль обмежень для Росії: як та чому в ПАРЄ погодилися зняти санкції з агресора
Але хіба правила мають значення, коли на кону – політична доцільність? Головними драйверами зняття обмежень з Росії стали уряди Німеччини та Франції...
Конфлікт на користь Путіна: як Україні уникнути погіршення відносин зі США
Центр "Нова Європа" звернувся до американських експертів з питанням: як президент Зеленський повинен діяти щодо відносин України з США з огляду на звинувачення Рудольфа Джуліані?
Помста друзів Путіна: як скандал із націоналістами коштував посади прем'єру Австрії
186-та спроба висловити недовіру чинному урядові за всю новітню історію Австрії виявилася нарешті вдалою. Яким чином Відень планує вийти з гострої політичної кризи?
З Додоном у коаліцію: у Молдові готують оновлення влади за участі друзів РФ
Молдова – за крок до зміни курсу на помітно більш проросійський. Тривають переговори про коаліцію за участі "партії Додона". Альтернатива – не менш небезпечна....
Що буде з Нормандським форматом: перспективи та перепони для Зеленського
Нині є висока імовірність відновлення робочих зустрічей у Нормандському форматі, чи, можливо, навіть зустрічей на найвищому рівні...
Варшавські друзі Путіна: як подолати вплив РФ на українсько-польські відносини
Україні критично необхідно працювати над своїм іміджем у Польщі: саме наявні антиукраїнські настрої дають Росії можливість на них грати. У протистоянні з РФ Київ має потужних союзників, чий потенціал досі не задіяний на повну.
Забути про "миротворців": Україна має відмовитися від слова, яке шкодить нам на Донбасі
Росіяни пропонують не підтримувати – а "створювати" мир, встановлювати його. Чи, можливо, насаджувати?.. Тільки не поспішайте закидати мені русофобію!
Дипломат на барикадах: які наслідки матиме новий конфлікт між Сербією та Косовом
Серед затриманих поліцією Косова – громадянин РФ, співробітник місії ООН. Російському дипломату навіть пошкодили обличчя. МЗС Косова вже звернулося до ООН із проханням пояснити присутність на барикадах їхнього співробітника.
Битва за Стамбул: чи зможе партія Ердогана відновити контроль над головним містом Туреччини
Результати нових виборів матимуть суттєвий вплив на політичний ландшафт усієї країни. Це матиме для України не менше значення, аніж настрої в європейських столицях...
Репетиція для Качинського: чому ПіС поліпшила свої шанси залишитися при владі ще на 5 років
"Праву і справедливості" вдалося мобілізувати своїх виборців. Явка на сході Польщі виявилася вищою, ніж на заході, де домінуюча кількість громадян підтримує "Європейську коаліцію".
Вибори на тлі корупції та тюрми: які наслідки матиме подвійна поразка румунської коаліції
Попри намагання стримати голосування громадян, що живуть за кордоном, вибори до Європарламенту в Румунії стали холодним душем для влади. А для лідера правлячої партії справа вже незабаром може завершитися в'язницею.
"Важке кохання з Україною": як змінить політику Литви щодо Росії наступник Далі Грибаускайте
Переможець президентських виборів вже анонсував корекцію відносин із РФ. Однак додав, що суттєві зміни курсу Литви стануть можливими лише у разі зміни російської політики щодо України.
Зрада не на часі: вибори до Європарламенту, що не стали тріумфом радикалів
Європа змогла знову позитивно здивувати. Вибори завершилися позитивніше за прогнози, хоча не обійшлося без тривожних сигналів. Про все це – у нашій статті...
5 відповідей про програш Росії у трибуналі ООН: моряки, нові санкції та деталі рішення
Заяви Росії про те, що вона не визнає рішення, не означають, що вона не буде змушена його виконати. Але звісно, не все просто.
Молдовська пастка для Зеленського: чому Банковій варто забути про дружбу з Додоном
Що поганого, якщо президенти сусідніх держав домовляються про зустріч? Так може подумати читач, і не виключено, що так міркували в команді Зеленського...
Чи зможе ЄС себе захистити: дві програми європейської оборони та шанс для України
Питання європейської оборони з новою силою увійшло в політичний дискурс ЄС. Наразі реалізуються відразу дві ініціативи, одна з яких втілює бачення європейської оборони Францією, а друга – Німеччиною.
Шанс на мир чи навпаки: як у світі виносили безпекові питання на референдум
Міжнародні приклади використання інструменту референдумів – вкрай неоднозначні. Референдум може стати символічним етапом врегулювання, а може й поглибити існуючі проблеми.
Між радикалами та лібералами: хто матиме вагу в наступному Європарламенті
Мало хто має сумнів, що після нинішніх виборів правий та євроскептичний фланг у Європарламенті може суттєво зрости, натомість центр має шанси помітно "схуднути".
Єврокомісію лякають газом: чи зможе "Північний потік-2" оскаржити нові правила ЄС
Дочірня компанія "Газпрому" вимагає від Єврокомісії звільнення "Північного потоку-2" від дії нових змін до Газової директиви, погрожуючи арбітражем. Які наслідки це матиме для українського транзиту?
Зе-дипломатія: хто та як керуватиме зовнішньою політикою за нового президента
Клімкін став єдиним "порошенківським" чиновником, якого Зеленський не оголосив своїм ворогом. Але є всі підстави чекати на зміну послів, в том числі у ключових державах...
Зе-турне: куди має здійснити перший закордонний візит новий президент
До яких країн здійснить перші візити Володимир Зеленський? Вибір нового президента значною мірою свідчитиме про його зовнішньополітичні пріоритети.
Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії
"Якщо вона виведе нас на перше місце, ми зможемо говорити про все", - розмірковував Штрахе на одному з фрагментів відео. Наслідки політичного землетрусу були миттєвими.
Друзі друзів Путіна: що показав візит Ле Пен до Естонії
Для традиційних естонських правих співпраця з друзями Путіна є неможливою. Та на зміну їм приходять праві популісти з геть іншими цінностями.
Допомога краще роботи? Чому в Швейцарії хочуть знизити обсяги соціальних програм
Протиставивши себе стандартам соціальної допомоги, кантон Берн порушив одне з найсуворіших швейцарських табу! Тому рішення референдуму 19 травня стане прецедентом для всієї країни.
Мафія, канабіс та вибори: Рим йде на посилення конфлікту з Брюсселем
Напруження між італійським урядом та структурами ЄС вийшло на новий рівень. Популізм Рима в бюджетній політиці може коштувати Італії суттєвого зниження присутності в керівних органах ЄС.
"Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії
Попереду – новий вирішальний бій. Причому боротьба за "прощення" росіян вийшла на небачений досі рівень. А одне рішення вже ухвалене...
Свято без перспектив: що планує робити Євросоюз із форматом Східного партнерства
Східних сусідів у порядку денному Ради ЄС потіснила Африка. Лишається питання: чи не є штучним "партнерство", учасники якого не можуть погодити навіть загальні фрази?..
Непотрібні співвітчизники? Чому Литва не підтримала ініціативу подвійного громадянства
Чи є ризики від легалізації подвійного громадянства з країнами-членами НАТО та ЄС? Таке питання турбує не лише Україну. У Литві воно було винесене на загальнонаціональний референдум.
Нові можливості для Східного партнерства: стаття голови МЗС Польщі
Десять років минуло від створення Східного партнерства, і йому потрібний перегляд, щоб бути пристосованим до змін, які відбуваються у світі, до нової геополітичної реальності в регіоні.
Обійми для Зеленського: яку стратегію обрав Захід у відносинах з Україною
"Чи можливий розворот за Зеленського? Ні, тепер це вже нереально". "Простору для розвороту в нього не лишилося". Це – типові відповіді західних дипломатів...
10-річчя Східного партнерства: три поразки ЄС та шанс на оновлення
Східне партнерство за 10 років досягло значних результатів з точки зору політичної асоціації та економічних відносин, проте не усунуло жодної безпекової проблеми. ЄС повинен дати чітку відповідь на ці стратегічні виклики.
Повна поразка Росії: що показав вирок учасникам "антинатівського" перевороту в Чорногорії
Навіть у Кремлі вже почали розуміти, що у традиційно проросійській, такій маленькій та слабкій Чорногорії Росія не має іншого вибору, аніж визнати свою поразку.