Статті

Повна поразка Росії: що показав вирок учасникам "антинатівського" перевороту в Чорногорії
Навіть у Кремлі вже почали розуміти, що у традиційно проросійській, такій маленькій та слабкій Чорногорії Росія не має іншого вибору, аніж визнати свою поразку.
Від Польщі до Мальти: хто замінив для нас російський ринок після асоціації з ЄС
Чи уявляли ви, що продаж у ЄС українських іграшок приніс понад 65 млн євро? Або те, що експорт товарів до ЄС здійснюють понад 14 тисяч українських підприємств?..
Друзі Путіна, нотаріус та феміністка: хто з українців Польщі балотується до Європарламенту
У травні в ЄС відбудуться вибори депутатів Європарламенту. Своїх євродепутатів обиратимуть і поляки – але вперше там балотуватимуться також мігранти з України...
Даля йде з посади президента: як вибори змінять курс Литви щодо України
Вже незабаром президентом Литви стане нова людина – великий друг Україна Даля Грибаускайте завершує другу каденцію та залишає посаду. Як це вплине на підтримку Вільнюсом Києва?
Без медового місяця: що думають у США про перемогу Зеленського на виборах
Хоча офіційний Вашингтон і не ставив на перемогу президента Порошенка, але все одно не мав готовності до таких "кардинальних змін". Ці слова доводиться писати в лапках...
Безвіз після виборів: чи залишиться безвізовий режим із ЄС за президента Зеленського
Ми розібралися, що відбувається нині з безвізом, в тому числі з відмовами українцям у перетині кордону, яких останнім часом – безпрецедентно багато.
Чи є життя без кави: що Швейцарія зберігає на випадок глобальної катастрофи
Чи потрібно в XXI столітті витрачати бюджетні гроші на зберігання мішків iз цукром і бочок iз соляркою на випадок світової війни? Швейцарці впевнені, що необхідно.
Іспанія, яку ти хочеш: як країна відреагувала на історичну перемогу соціалістів
Сотні червоних прапорів, поодинокі веселкові стяги ЛГБТ-спільноти, троянди та періодичні вигуки "За соціалістичну Іспанію!" - прихильники соцпартії святкували її першу за 11 років перемогу на парламентських виборах.
Вибори на користь Каталонії: як "перемога" соціалістів поглибила кризу в Іспанії
Ані правим, ані лівим партіям Іспанії не вистачає мандатів для формування коаліції. А отже, доля майбутнього уряду залежатиме від голосів каталонських та баскських націоналістів.
Зеленський не перший: як змінювались європейські країни після перемоги популістів
В одній лише Європі прикладів популізму досить багато, щоб говорити, що українські вибори цілком потрапляють у загальносвітовий тренд. Втім, існує нюанс, який зробив українські вибори унікальними.
Грузинський сценарій для Донбасу: як Росія роздавала паспорти в Абхазії та Південній Осетії
Роздача паспортів у Південній Осетії та Абхазії дозволила РФ частково легітимізувати свій напад на грузинську армію в 2008 році, посилаючись на необхідність захисту своїх громадян...
Початок анексії, удар по Зеленському чи пошук мігрантів: що стоїть за рішенням Путіна щодо Донбасу
У Кремлі всерйоз припускали, що історія про "проросійського" президента України – це міф. А тому замість вітань з Москви пролунало одразу кілька ультиматумів та попереджень...
Зарплата дружини довела до суду: в чому звинувачують колишнього прем'єра Франції
Одне з найгучніших кримінальних розслідувань у Франції нарешті дійшло до суду. Екс-прем'єру Франсуа Фійону висунули звинувачення в розтраті державних коштів.
Кордон на замку: чому Україна досі не долучилась до європейської транзитної системи
Приєднання до Конвенції про єдину транзитну процедуру сприятиме зростанню обсягів товарообігу з країнами ЄС. Проте стан її імплементації не дозволяє навіть тестовий запуск системи NCTS.
Зелений наступ: як позачергові вибори змінять іспанську політику
Відповіддю на пошук компромісу Мадрида та Барселони став різкий стрибок популярності Vox – партії, яка виступає за зняття привілеїв Країни Басків та Наварри та ліквідацію автономії Каталонії.
Достроково легітимний: чому Захід безпрецедентно швидко визнав перемогу Зеленського
Перемога Володимира Зеленського не просто зруйнувала міф, а й добряче потопталася по ньому... ЄвроПравда розібралася, чи став Зеленський "своїм" для міжнародної спільноти...
Азов у ​​фокусі уваги: ​​як підтримка ЄС допоможе регіону вирішити свої проблеми
ЄС вже анонсував виділення фінансової допомоги на підтримку Маріуполя і Бердянська. Європейський інвестиційний банк також виділить кошти для вирішення соціальних проблем Азовського регіону.
Останній гвинт антикорупційної машини: як Київ виконав ключове зобов'язання перед ЄС
Призначення суддів Вищого антикорупційного суду стало завершальним кроком на шляху створення безпрецедентної антикорупційної інфраструктури, створити яку Україну так довго закликав ЄС.
Санкції та передвиборча підтримка: чого досяг Порошенко у відносинах з ЄС у 2019 році
У той час як більшість партнерів України під час президентської кампанії намагалися бути рівновіддаленими, Євросоюз став винятком із цього правила.
Суд про війну та мир: чого чекати від трибуналу ООН у справі про напад РФ на Азові
Рішення трибуналу ООН може поставити крапку в дискусії, що ж за стан зараз у нас у відносинах з Росією – триваючий збройний конфлікт чи "мирне" співіснування...
Італія об'єднує популістів: чи здатні крайні праві кинути виклик ЄС
Чи вдасться популістам створити фракцію в Європарламенті, отримавши в ньому блокуючий голос? Такий сценарій здатний кинути виклик повноцінному функціонуванню ЄС. Але наскільки він реальний?
"Ми відбудуємо Нотр-Дам": як горів Собор Паризької Богоматері та що вдалося зберегти
Будівля не просто постраждала, вона вигоріла всередині та частково обвалилася, однак у Франції не мають сумніву, що зможуть відновити собор. Почалася кампанія зі збору коштів на його відновлення...
Лівійська бомба під ЄС: чому Євросоюз найбільше програв від війни в Африці
Події у Лівії стали випробуванням для єдності ЄС. Це створює нове "вікно можливостей" для РФ, яка зацікавлена у новій хвилі мігрантів до ЄС перед виборами до Європарламенту.
Передвиборчі оглядини: як Зеленський потрапив до Макрона та що змінили зустрічі в Парижі
За даними видання Le Monde, ініціатором зустрічі став лідер українських президентських рейтингів, Володимир Зеленський. З усіх дійових осіб він найбільше потребував цієї зустрічі...
Рік трьох ювілеїв України та НАТО: від чого залежить партнерство Києва та Альянсу
У 2018 році кораблі НАТО провели в Чорному морі 120 днів – у порівнянні з 80 днями в 2017 році... Є ще одна значуща дата в 2019 році...
Приклад і антиприклад для України: як Литва реформувала систему ЖКГ
Досвід комунальної реформи Литви часто наводять як приклад для України. Та чи все, що зробив Вільнюс, підходить Києву? А може, навпаки, подекуди литовський досвід може виявитися "антиприкладом"?
Майже добре: як експерти оцінили провали та успіхи зовнішньої політики України у 2018 році
Чи є успішною зовнішня політика України? 27 експертів різних інституцій, які оцінювали 49 географічних та тематичних напрямів зовнішньої політики України, виставили оцінку – четвірку з мінусом.
Санкції без зради Європи: як Україна наблизилася до нової перемоги над РФ
Друзям Москви не допоміг ані безпрецедентний тиск депутатів з Німеччини; ані підтримка з боку президента ПАРЄ; ані поява "антисанкційної пропозиції" в останній момент...
Гімн під забороною: навіщо Словаччина реанімує конфлікт з угорською меншиною
Обурення угорців викликав словацький законопроект, за яким гімн іноземної держави можна грати або співати на публічних заходах тільки за присутності офіційної делегації цієї держави.
Урок популізму: до яких проблем призвела передвиборча соціалка у Польщі
Щодня в польських ЗМІ з'являлися новини про те, що чергова група населення планує протестувати у зв'язку з тим, що партія влади забула про них у передвиборчій програмі.
Раду Європи ведуть до перевороту: як планують скасовувати тиск на Росію в ПАРЄ
Прибічники "прощення" росіян у Раді Європи підготували нову стратегію і в дечому вже досягли успіху. Ягланд вже офіційно запропонував змінити правила організації, повернувши Росію до ПАРЄ...
Третя поразка у СОТ: які наслідки матиме провал у транзитній суперечці з РФ
Програш у ключовій торговельній суперечка з РФ не лише остаточно блокує східний транзит для українських товарів. Негативне рішення СОТ завдає іміджевого удару по Києву і стане подарунком для російської пропаганди.