Статті

Раду Європи ведуть до перевороту: як планують скасовувати тиск на Росію в ПАРЄ
Прибічники "прощення" росіян у Раді Європи підготували нову стратегію і в дечому вже досягли успіху. Ягланд вже офіційно запропонував змінити правила організації, повернувши Росію до ПАРЄ...
Третя поразка у СОТ: які наслідки матиме провал у транзитній суперечці з РФ
Програш у ключовій торговельній суперечка з РФ не лише остаточно блокує східний транзит для українських товарів. Негативне рішення СОТ завдає іміджевого удару по Києву і стане подарунком для російської пропаганди.
Ювілей Альянсу: чому і як НАТО продовжує підтримувати Україну
Український народ чітко заявив про євроатлантичний напрямок, яким повинна йти країна. Ви вже заплатили велику ціну за цей вибір, стикаючись із російською агресією на кожному кроці.
Цікаве за 70 років НАТО: перевірте, що ви знаєте про Альянс
Що особисто ви знаєте про НАТО? Перевірте свої знання. Дуже імовірно, що відповіді на деякі запитання всерйоз вас здивують! ;)
Зупинити візову капітуляцію: що відбувається із британськими візами для українців
Вимога документів, яких не існує у природі. Очевидні помилки візових офіцерів. Упереджене ставлення до українців. Це – реалії візової практики, коли за візою подається громадянин України.
Американська спадщина Порошенка: чого досяг і що не зміг зробити чинний президент України
У розбудову відносин із Трампом Порошенко доклав стільки зусиль, що, здавалося б, міг розраховувати на твіт підтримки перед виборами від американського президента. Але Білий дім мовчить...
Перемога без популізму: чого чекати Україні від новообраної президентки Словаччини
Новий президент Словаччини підтримує європейську перспективу для України. Перемога Зузани Чапутової довела, що вибори у Східній Європі можна вигравати, не користуючись методами популістів.
Перша поразка Ердогана: чи стане "початком кінця" втрата Стамбула та Анкари
Ставленики правлячої партії програли вибори у семи з дванадцяти найбільших містах Туреччини, включаючи Анкару, Стамбул, Анталію та Ізмір. Це перша за 16 років поразка партії Ердогана та його особисто.
Ляпас для Порошенка та провал росіян: перша реакція Заходу на вибори в Україні
Україна знову увірвалася на перші сторінки європейських медіа. Заходу не байдуже, що станеться у нашій державі, але це – одна з дуже небагатьох гарних новин про реакцію на українські вибори...
Від підтримки до байдужості: на кого ставить Захід на українських виборах
В особі "Зе" дипломати знайшли те, чого їм дуже бракувало – поступливість: "Порошенко впевнений, що все робить правильно. А Зеленський нас слухає і чує, сприймає поради".
Голоси мільйонної діаспори: чи може голосування за кордоном визначити результат виборів
Як змінити ситуацію системно? Мабуть, єдиним варіантом є електронне чи поштове голосування. Та на цих виборах єдиною відмінністю від попередніх можуть стати... безпрецедентні черги.
Годинник Європи: як Євросоюз скасовує "літній" та "зимовий" час
Відмова від практики переведення годинників, схоже, вже є остаточною. Більшість мешканців ЄС підтримують скасування цієї практики, яка видається все більш застарілою...
Не більше двох келихів: як у Франції борються за тверезість
Оскільки "горілку стаканами" (в буквальному сенсі) у Франції ніхто не п'є, то розмита норма у "склянках" для французів зберігає сенс. До того ж це означає вдвічі менші норми, ніж прийнято в Україні.
США узаконили анексію: чому з'явилося рішення Трампа та що воно означає для Криму
США не просто допомогли Ізраїлю – вони визнали анексію, всупереч позиції Радбезу ООН. Який урок може винести Україна з цього демаршу, зважаючи на ситуацію з анексованим Кримом?
Тріумф Трампа, перемога Росії і "допомога" Луценка: яка небезпека прихована в новинах зі США
Для Трампа це – перемога. Але для України головне – те, що у цій історії з'явилася українська складова, здатна суттєво зашкодити нашій державі.
Від ЄС до ядерної зброї: зовнішня політика Зеленського, Порошенка, Тимошенко і Гриценка
Ми зібрали відповіді найрейтинговіших кандидатів на запитання про ЄС, НАТО, росагресію тощо. Цей текст додасть ґрунту для рішення про те, хто з них є кращим вибором особисто для вас – та для України.
Луценко проти Америки: чому "атака" на посла США зашкодить самій Україні
Навіщо це було робити?! Київ хотів домогтись того, щоб через подібні звинувачення Вашингтон відкликав посла? Але ж це дещо наївно і беззмістовно...
Посол-провокатор: куди виведе нове протистояння Білорусі та РФ
Від кінця 2018 року у відносинах Мінська і Москви штормить. Ілюстрацією нової кризи у взаєминах стало демонстративне ігнорування заходу посольства РФ журналістами державних білоруських ЗМІ.
Удар по злочинах СРСР: що змінює рішення ЄСПЛ у справі про геноцид у Литві
Досі захисники тоталітарних режимів могли виправдовувати їхні злочини, ховаючись за суто формальні аргументи. Однак останнє рішення ЄСПЛ прибирає цю "шпарину".
Обережно, фейк: МВФ не скасовував транш у 500 млн для України
Про покарання України за рішення КС наразі не йдеться. Просто хтось переплутав гроші МВФ із... грошима Євросоюзу, на які в уряді і без того не сподівалися. І це нескладно довести.
Союз "росіян" та русофобів: як у Естонії створюють неймовірну коаліцію
"Центристи", яких традиційно вважали захисниками "естонських росіян", раптом розпочали переговори про коаліцію з партіями, які виступають за різке зменшення прав російської меншини!
Силова відповідь Макрона: як французька влада відреагує на загострення протестів
В уряді Франції визнали недостатність дій поліції під час масових протестів 16 березня. Єдиною можливою відповіддю на те, що відбувається, може бути силова, впевнений Макрон.
Історичний самостріл: навіщо Польща пішла на реабілітацію військового злочинця
Польський Інститут нацпам'яті виправдовує військового злочинця Ромуальда Райса. Тим самим він не тільки створив привід для конфлікту з Білоруссю, але й ускладнив історичну суперечку з Україною.
Штурм парламенту та блокада телецентру: протести на Балканах увійшли у нову стадію
Спроба штурму парламенту. Компромат на главу держави. Намагання захопити центральний телеканал та блокування президентської адміністрації. Все це – новини минулого вікенду з Албанії, Чорногорії та Сербії.
Від абортів до покарання РФ: як обрання нової президентки Словаччини допоможе Україні
Більш ніж двократний розрив майже не залишає кандидату від партії влади шансів стати президентом. Для України важливим є те, що опозиційна кандидатка займає набагато принциповішу позицію щодо протидії РФ.
Ліки проти "жовтих жилетів": куди заведе Францію національний діалог Макрона
Історичних прикладів загальнонародних консультацій такого масштабу практично не існує. Макрон завершує першу фазу "загальнонаціонального діалогу" - процесу, який має стати відповіддю на протести "жовтих жилетів" (рос.).
Вбивство журналіста дійшло до виборів: як словацький олігарх перетворився на звинуваченого
За два дні до президентських виборів Словаччину сколихнула сенсаційна заява прокуратури. Обвинувачення в замовленні вбивства журналіста Яна Куцяка було висунуто мультимільйонеру Маріану Кочнеру.
Відкладений жорсткий Brexit: як і коли Британія виходитиме зі складу ЄС
Серед усіх сценаріїв є один найбільш реалістичний - це “жорсткий”, або “хаотичний” Brexit. І хоча парламент Британії проголосував проти нього, це може відбутися проти волі депутатів.
Німецька відповідь Макрону: як наступниця Меркель бачить майбутнє ЄС
У партії німецького канцлера визначилися з баченням того, як має розвиватися інтеграція Європи. Багато позицій подібні до бачення Еммануеля Макрона, проте деякі інші суперечать і йому, і коаліційній угоді.
Завдання для всіх: як Україні лобіювати своє членство в ЄС
Для того щоб Україна стала повноправним кандидатом на членство в ЄС, нам вже зараз потрібна масштабна інформаційна робота. Робота, яку мають спільно виконати політики, експерти та громадськість.
Неможливе – можливе: як фізики з Ужгорода зуміли дійти до "Горизонту-2020"
Вітчизняні науковці, мріючи про брюссельські гроші, з великим ентузіазмом захопилися написанням проектів. Утім, реальність швидко остудила запал багатьох. Але не всіх.
Ультиматум для Орбана: чим завершиться конфлікт Угорщини з найбільшою партією ЄС
Чергова інформаційна провокація Віктора Орбана викликала набагато потужнішу відповідь, аніж очікували у Будапешті. Під загрозою виключення партії "Фідес" із ЄНП Орбан показує, що готовий іти на поступки.