Статті

Nord Stream-2 під контролем: чому рішення ЄС не означає поразки України
Так, ми ще не можемо говорити про остаточну перемогу України. Політика ЄС щодо російського "потоку" лише набуває обрисів. Але останні зміни означають, що наша позиція стає сильнішою...
Італійське паливо балканського конфлікту: як президент ЄП посягнув на землі Хорватії та Словенії
До територіальних суперечок на Балканах раптом приєдналася Італія. Заяву голови Європарламенту Антоніо Таяні у Хорватії та Словенії сприйняли як зазіхання на їхню територію.
Ядерне доміно: нова гонка озброєнь очима аналітиків Мюнхенської безпекової конференції
Настільки песимістичних прогнозів Мюнхенський звіт не давав уже давно. Останні події здатні спровокувати "ефект доміно поширення ядерної зброї", йдеться у документі...
Навчання з трьох років та школи для іноземців: Франція готує масштабну освітню реформу
Новий закон про освіту, впевнені в уряді Франції, дозволить посилити виховну роль школи, особливо у проблемних передмістях. Вчителі, втім, не в захваті від нововведень.
Румунія в очікуванні змін: що змінив корупційний скандал у сусіда України
Вже незабаром на Румунію чекатимуть помітні зміни політичної конфігурації. Внутрішній конфлікт у країні проходить на тлі підготовки до президентських виборів, що мають відбутися наприкінці року.
На вибори без Європи: що сказали і про що забули шість лідерів президентських перегонів
У програмах жодного з кандидатів-лідерів немає згадки про виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Схожа ситуація у сфері НАТО – п’ять кандидатів з шістки лідерів просто оминули її...
Загроза реваншу друзів РФ: які наслідки матиме корупційний скандал у Чорногорії
Корупційний скандал із тіньовим фінансуванням партії влади може стати чималою проблемою для Чорногорії. Адже розвиток протестів створює шанс для реваншу антиєвропейських сил.
Шлях до НАТО: як Македонія вирвалася з кола "друзів РФ" та стає членом Альянсу
Ще кілька років тому Македонію відносили до пула союзників РФ. Заради членства в НАТО уряд пішов на вкрай болючі компроміси з Грецією та албанською меншиною – однак не втратив популярності.
Шкоди не буде, користь можлива: що насправді змінять "євроатлантичні норми" у Конституції
Президентські зміни не несуть загрози. Реальних аргументів проти їх ухвалення немає, можуть бути лише штучні доводи. А політична користь від ініціативи Порошенка обіцяє бути не нульовою...
Розкол серед друзів Путіна: як італійська коаліція розсварилася через Венесуелу
Питання Венесуели остаточно розкололо італійську коаліцію. Вперше Маттео Сальвіні відкрито не підтримує позицію Путіна, а ось "Рух 5 зірок" - із точністю до навпаки.
Темний бік Качинського: що показав новий касетний скандал у Польщі
Диктофонні записи найвпливовішої людини країни знову розділили Польщу. Ярослав Качинський збирався "за телефоном" оформити банківський кредит і непомітно збудувати хмарочос у центрі Варшави.
Нерішуча влада з Майдану: чому Київ досі не визнав нового президента Венесуели?
Цей прогрес – то добре, але він не знімає запитання: чи не варто було Україні, яка сама має досвід революцій, разом із США виступити в авангарді підтримки венесуельського народу?
Сильніше за санкції: як Україні протистояти Nord Stream-2
Навіть у разі побудови Nord Stream-2 не варто здаватися! Україні під силу довести непривабливість цього проекту, переконавши інвесторів вийти з нього.
Гідна відповідь Росії, чи подарунок Путіну? Перші реакції на вихід США із ядерної угоди з РФ
"Надто довго Росія безкарно порушувала​ Договір, таємно створюючи та розміщуючи заборонені ним ракетні системи, які становлять безпосередню загрозу нашим союзникам та військам за межами США"
Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ
Україна підтримує метод жорсткого тиску на Росію. Та чи готовий Київ адекватно реагувати на "смерть" ДРСМД? Адже не всі наслідки цього будуть позитивними для нас.
Між Кремлем та олігархом: що принесе зміна влади у "захоплену" Молдову
У лідерах три партії: команда олігарха, соратники проросійського президента Додона та проєвропейська опозиція, яка не визнає, що має мінімум шансів на перемогу...
Як Україні та Польщі вийти з кризи відносин: погляд із Варшави
З польської точки зору діяльність української сторони радикалізує частину виборців, що збільшує для кожного польського уряду ціну діяльності на користь України.
"Ми поважаємо зброю": швейцарці сперечаються з антитерористичними директивами ЄС
Під тиском ЄС Швейцарія вирішила посилити збройне законодавство. Стрільці-любителі вирішили не здаватися – і отримали першу перемогу.
#5YearsChallenge: як Порошенко і Тимошенко міняються передвиборчими гаслами
У 2014-му основною безпековою фішкою Тимошенко був вступ до НАТО - тоді як Порошенко від питання членства в Альянсі помітно дистанціювався. Тепер усе змінилося.
Спроба №2: навіщо Дональду Трампу нова зустріч із Кім Чен Ином
Дональд Трамп оголосив, що "наприкінці лютого" проведе другу зустріч із Кім Чен Ином. Чи вдасться США вмовити лідера КНДР почати справжнє роззброєння?
Стіну ламають – цегла летить: які наслідки матиме бюджетна поразка Трампа
Призупинення "шатдауну" підвело підсумок першої половини каденції Дональда Трампа. Попри жорстку риторику, Трампу довелося піти на поступки опонентам, погіршивши свої шанси на переобрання.
"Шатдаун шатдауну": Трамп погодився відновити фінансування уряду США, але тільки на три тижні
35 днів поспіль низка федеральних агенцій не працювали повноцінно, не платили підрядникам, а їхні співробітники були вимушені піти у відпустку або працювати безкоштовно...
Проти авторитаризму та за Путіна: які наслідки матимуть протести у Сербії
Сьомий тиждень поспіль у Сербії тривають масові протести проти авторитарного правління президента Александара Вучича. Втім, протести можуть додатково збільшити залежність Сербії від РФ.
Президент від США проти президента від РФ: як Венесуела загострила світові конфлікти
Попри 16 вбитих та сотні заарештованих, шанси на мирне вирішення кризи у Венесуелі досить високі. Єдина неодмінна для цього умова – невтручання Росії чи хоча б мінімізація її впливу.
Азовська сесія ПАРЄ: чим важливе для України нове рішення зі Страсбурга
У Страсбурзі українські депутати і дипломати вперше спробували досягти політичного визнання за моряками статусу військовополонених. Це виявилося неможливим... але "зради" не сталося. Пояснюємо, чому.
Вільна торгівля та нічого зайвого: що дає Україні ЗВТ із Ізраїлем
На відміну від поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, угоду з Ізраїлем можна назвати класичною: її головним компонентом є домовленості про зниження або скасування ввізних мит.
Коаліція без росіян: як Латвія сформувала уряд та уникла політичної кризи
Після більш ніж тримісячної коаліціади та двох невдалих спроб призначення прем'єра, у Латвії нарешті з’явився новий уряд. Що важливо – з незмінним зовнішнім курсом.
Від метушні до помсти: що відбувається у Раді Європи навколо України та РФ
Росія своїми руками закриває останні шляхи для збереження членства в РЄ. А "друзі РФ" тим часом мстяться Україні – і принаймні у цьому вони наразі виявилися успішними...
"День бабака": Лондон шукає та не знаходить нові умови Brexit
Яким чином Британія виходитиме з кризи, створеної провалом угоди про Brexit? Відповідь на це питання мав дати "план В", який було анонсовано Терезою Мей.
Рецепт від популізму: як політична криза у Швеції завершилася поразкою "друзів Путіна"
Партія "друзів Путіна" не тільки чистісінько програла коаліційні торги – новий уряд Швеції стане значно ліберальнішим і, цілком імовірно, посилить співпрацю з НАТО.
Між незалежністю та контролем: як центробанки ЄС та G7 звітують перед суспільством
Монетарна влада була незалежною від уряду, проте у розвинених країнах певні елементи контролю за нею залишають за собою парламентарі. Де межа цього контролю та незалежності регулятора?
Всупереч протестам та тиску РФ: чому Греція схвалить угоду з Македонією
Кабінет Ципраса, який починав свою каденцію як надзвичайно проросійський, закінчує її низкою дипломатичних протестів на адресу Росії щодо її неприпустимого втручання у внутрішні справи Греції.