Статті

Британія в пошуках виходу: якою буде ціна провалу Brexit-угоди
Після провального Brexit-голосування найпопулярнішим іменем у Twitter виявилось не "Тереза Мей", а "Девід Кемерон" – екс-прем'єр, який програв референдум 2016 року і наступного дня подав у відставку.
Популісти, єднайтеся: чи отримають скептики "золоту акцію" Європарламенту
Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні оголосив про план щодо створення "реформаторського" блоку в Європарламенті. Ця ідея здатна суттєво змінити Євросоюз. І не в кращий бік.
Санкції для "Північного потоку": чи злякається Німеччина нових погроз США
Лист посла США про можливі санкції проти компаній, які беруть участь у проекті "Північний потік-2", став шоком для Німеччини. Проблема лише у тому, що цю заяву вважають позицією не США, а лише Трампа.
Дикий Brexit: чому Британія може обрати найгірший шлях виходу з ЄС
Судний день для Британії – парламент голосуватиме за угоду про умови виходу з ЄС. І якщо голосування буде провальним, у Лондона залишаться два варіанти – "жорсткий Brexit" або повернення до складу ЄС.
Останній шанс для Росії в Страсбурзі: хто замінить Ягланда на чолі Ради Європи
Наступнику Ягланда доведеться просувати рішення про виключення Росії з європейського клубу – або ж навпаки, гальмувати його. Тим часом з Москви вже надходять сигнали, що без бою вона не відступить...
Нове ім'я заради НАТО: що може зупинити вступ Македонії до Альянсу
Після довгих суперечок парламент Македонії затвердив перейменування країни, усунувши останню перешкоду на шляху до НАТО та ЄС. Точніше, передостанню, адже своє слово ще не сказав парламент Греції.
Приниження в Анкарі: як конфлікт США та Туреччини може вплинути на Україну
Рішення Трампа про виведення військ із Сирії може мати досить несподіваний вплив на Україну. Крах альянсу з РФ допоможе Анкарі більш пильно поставитись до подій в Азовському і Чорному морях.
Витрачати за правилами: чим корисна для України румунська реформа системи держдопомоги
Перші наслідки переходу на нові правила держдопомоги можуть бути негативними. Однак їх перекривають позитивні зміни в середньо- та довгостроковій перспективі.
Від комедії до порно: як "західні Зеленські" ставали політиками та що з цього вийшло
ЄвроПравда розібралася, як мер-комік створив історію успіху в Ісландії, чи вдалося побороти корупцію коміку-президенту Гватемали та чому в Італії не переобрали порнозірку на другий термін.
Провокація на 5 держав: як Росія через німця найняла поляків для антиугорського теракту в Ужгороді
Підпал в Ужгороді – далеко не перший випадок провокацій проти відносин з сусідами. Але вперше злочин вчинили громадяни країни ЄС. Відтепер участь Росії у цьому нападі офіційно доведена слідством...
Ризики-2019: як вплинуть на Україну вибори та політичні зміни у Європі та США
Зміна влади у ЄС, Brexit, "новий" Трамп... У 2019 році відбудеться багато надважливих подій, здатних суттєво вплинути на Україну. Питання лише у тому, як вони вплинуть – на добре чи на зле...
Курс на Берлін: чому Польща боїться втратити українських працівників
У Польщі із занепокоєнням спостерігають за Німеччиною, яка готується спростити іноземцям доступ на ринок праці. Втім, переїзд буде спрощено лише для представників обраних професій.
18 головних фото 2018 року: яким ми запам'ятали рік, що минає
Ми відібрали 18 моментів, 18 світлин (навіть більше) про 18 подій у Європі та у сфері світової безпеки, які сталися 2018 року та які варто запам’ятати.
П'ять перемог та дві проблеми: чого досягла Україна за 2018 рік на дипломатичному фронті
2018 рік не був простим для європейської політики України, але він приніс чимало добрих новин. Це був рік перемог у Страсбурзі та Вашингтоні, рік збереження санкцій для РФ та рік зростання торгівлі з ЄС...
Безпечний новорічний стіл: навіщо європейцям знати походження своєї іжі
Чи знаєте ви, звідки походять та з чого вироблені продукти, які будуть на вашому новорічному столі? В ЄС споживачам важливо знати країну походження продуктів, умови, в яких утримуються тварини, і те, як вирощують рослини.
Трамп без гальм: що означає змiна голови Пентагону
Міф, що Дональд Трамп опiкуватиметься лише внутрішньою політикою, віддавши зовнішню в руки фахівців, зруйновано. Президент вирішив довести, що здатний впоратися без "регентів". А отже, нові відставки не забаряться.
Дипломати Майдану: невідомі історії про український МЗС у часи Революції гідності
До п’ятої річниці Революції Гідності та до Дня української дипломатії "Європейська правда" з’ясувала досі невідомі деталі подій тих часів – як приємні, так і не дуже...
За що не заберуть безвіз: деталі звіту ЄС про Україну, Грузію та Молдову
На день Святого Миколая наша держава отримала подарунок від Європейської комісії: безвізовий режим зберігається. Але є кілька "але"...
Нове обличчя Варшави: польське посольство очолить прихильник жорсткого діалогу з Україною
Польща відкликає посла з України через недостатньо тверду позицію щодо історичної політики української влади. Чи не поглибить кризу в польсько-українських відносинах більш тверда позиція його наступника?
"Промисловий безвіз": чим важлива угода ACAA та чому її підписання гальмується
Підписання угоди ACAA дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації.
Змінна асоціація: як у Брюсселі узгодили перші правки до Угоди між Україною та ЄС
"Безроумінг", інтеграція до цифрового ринку ЄС, перші зміни до чинної Угоди про асоціацію та перші зрушення щодо угоди про допуск промислової продукції на ринок ЄС – такими є підсумки зустрічі в Брюсселі...
Непомітна асоціація: як Україна виконує Угоду з ЄС
Прогрес у виконанні Україною своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію досяг 24%. Найгіршою є ситуація у сферах транспорту та соціальної політики.
Белград згадав про захист співвітчизників: Сербія погрожує Косову війною
Белград вкрай вороже зустрів ініціативу Косова про створення власної армії, погрожуючи військовим захистом сербської меншини. Найгостріша за останні роки балканська криза стала викликом для НАТО та ЄС.
Дві перемоги та одна невдача: що принесли Україні зустрічі в НАТО та саміт ЄС
Кореспондент "Європейської правди" в Брюсселі стежив за тим, як з'являлися переможні для нас рішення, які ще донедавна були абсолютно не очевидними...
Brexit наближається: Британія та ЄС підвищують ставки
Непоступливість і категоричність британців змусили ЄС діяти жорстко. Лідери європейських країн майже одноголосно заявляли, що раді вотуму довіри Терезі Мей, але це не змінить їхньої позиції щодо умов Brexit.
Про що мріють у Лаврова: які плани російських дипломатів зірвалися в ОБСЄ
Лавров у публічних заявах у Мілані не приховував роздратування. Він, зокрема, повідомив, що інші держави ОБСЄ "зарубали" всі документи, запропоновані до ухвалення російською стороною...
Три перестрілки, година терору: що відомо про напад у центрі Страсбурга
Протягом усієї минулої ночі поліція Страсбурга та французького департаменту Нижній Рейн безуспішно намагалася затримати злочинця, який розстріляв людей у центрі міста у районі різдвяних ярмарків.
Французька хвороба: які наслідки для ЄС матимуть поступки Макрона "жовтим жилетам"
Тактичний відступ Макрона може стати болючим для всього ЄС. Адже саме президент Франції найактивніше просував ініціативи з модернізації Євросоюзу. Тож його поразка вдома може стати поразкою усієї Європи.
Перемогти маніпуляторів: як протидіяти російському впливу в ЄС
Потужність маніпулятивних мас-медіа Росії, всесильність її спецслужб, хакерські атаки, втручання у виборчі кампанії західних демократій… Як протидіяти підривній діяльності РФ?
Все про наступницю Меркель: що пропонує німцям та Україні нова лідерка ХДС
Наступницею Меркель на посаді голови ХДС стала політик із схожим баченням проблем. Разом із тим головою найбільшої партії Німеччини стала прихильниця санкцій проти РФ, яка готова обговорювати замороження "Північного потоку-2".
Війна з попередниками та "дружба" з Москвою: якою стане Вірменія після перемоги Пашиняна
Вірменська революція офіційно завершилася. Лідер революції Нікол Пашинян отримав конституційну більшість у новому парламенті. Але ключові проблеми, в тому числі у відносинах із РФ, ще попереду.
Організація з ізоляції Росії в Європі: як зустріч ОБСЄ завершилася перемогою України
Після міланських переговорів міністрів країн ОБСЄ наші дипломати мають усі підстави говорити про свій успіх. Ювілейна зустріч організації довела, що ізоляція Росії лише посилюється...