Статті

Перемогти маніпуляторів: як протидіяти російському впливу в ЄС
Потужність маніпулятивних мас-медіа Росії, всесильність її спецслужб, хакерські атаки, втручання у виборчі кампанії західних демократій… Як протидіяти підривній діяльності РФ?
Все про наступницю Меркель: що пропонує німцям та Україні нова лідерка ХДС
Наступницею Меркель на посаді голови ХДС стала політик із схожим баченням проблем. Разом із тим головою найбільшої партії Німеччини стала прихильниця санкцій проти РФ, яка готова обговорювати замороження "Північного потоку-2".
Війна з попередниками та "дружба" з Москвою: якою стане Вірменія після перемоги Пашиняна
Вірменська революція офіційно завершилася. Лідер революції Нікол Пашинян отримав конституційну більшість у новому парламенті. Але ключові проблеми, в тому числі у відносинах із РФ, ще попереду.
Організація з ізоляції Росії в Європі: як зустріч ОБСЄ завершилася перемогою України
Після міланських переговорів міністрів країн ОБСЄ наші дипломати мають усі підстави говорити про свій успіх. Ювілейна зустріч організації довела, що ізоляція Росії лише посилюється...
Повернення техогляду: як Грузія проводить реформу, що забуксувала в Україні
Грузія, як і Україна, має повернути техогляд автомобілів - це одна з вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Проте на цьому подібність завершується. Що зробила Грузія та на що так і не спромоглася Україна?
НАТО та порохова діжка Європи: Альянс готується до розширення на Балканах
Чорногорія довела, що РФ більше не має можливостей блокувати шлях балканських країн у НАТО. Вже наступного року 30-м членом Альянсу може стати Македонія. Хто наступний?
Кінець революції: як Пашинян йде до перемоги у проросійській Вірменії
"Наш історичний досвід показує, що щойно у Росії з’являються проблеми – вона кидає Вірменію, залишаючи сам на сам із проблемами, до створення яких Росія сама доклала руку".
Слабка ланка ЄС: чи зможуть друзі Путіна заблокувати продовження санкцій
Чи зможуть дружні до очільника Кремля країни заблокувати чергове продовження антиросійських санкцій? Обережний прогноз: у грудні 2018 року санкції, ймовірно, будуть знову продовжені на півроку.
НАТО готує відповідь на морську агресію РФ: репортаж зі штаб-квартири Альянсу
Засідання Північноатлантичної ради було присвячене загостренню ситуації у Чорноморському регіоні. В НАТО серйозно налаштовані перейти від "глибокого занепокоєння" до конкретних відповідей на дії Росії.
Розвернути Brexit: навіщо Британії дали право зупинити вихід з ЄС
Лондон може скасувати своє рішення про вихід з ЄС, але ця можливість у нього є лише до формального затвердження угоди про Brexit. Противники виходу Британії вже заявили про перемогу.
"Це війна, гаряча війна!": у Держдепі виклали своє бачення нової хвилі російської агресії
Чи справді зростає російська присутність на кордоні? Чи можна говорити про наших військовополонених? Чи може Україна знову спрямувати кораблі до Азову? Відповіді топ-дипломата з Держдепу США.
Шанс після нападу: як нова атака Росії може примирити Україну та Польщу
Варшава зробила для себе висновки з "азовських подій". Вже видно, що історична тема відійшла на другий план. Тепер у Польщі хочуть говорити про спільні з Україною дій через російську агресію...
Мітинги без постраждалих: як шведи навчилися не доводити протести до масових безладів
Ризик зіткнень щороку більш ніж імовірний, але шведи пишаються: вони мають рецепт, як не перетворити акцію протесту на бійку. "Європейська правда" з'ясувала, як їм це вдається.
Бруківка проти поліції, вогонь проти багатіїв: чому Францію охопили протести за участі "друзів Путіна"
Демонстранти мають одночасну підтримку партій-антагоністів, крайніх лівих та крайніх правих, яких окрім цього об’єднує хіба що одна деталь: і ті, і ті є друзями Владіміра Путіна...
Нова поразка Саакашвілі: що означатиме обрання першої жінки-президента Грузії
Заклик Саакашвілі вимагати скасування виборів не був підтриманий навіть у його партії. Заявляючи про задіяний адміністративний ресурс, грузинська опозиція де-факто визнала свою поразку.
Зруйнувати план Путіна: як Україні отримати перспективу членства в ЄС до 2027 року
Наша мета – 2027 року, коли Литва головуватиме в Євросоюзi, домогтися ухвалення рішення про надання Україні статусу країни-кандидата. Що для цього треба зробити?
Несподівані друзі та байдужі сусіди: хто підтримав Україну після нападу РФ у Керченській протоці
Ми проаналізували, як західні уряди та політики реагували на російську агресію. І хоча від деяких партнерів ми почули дивні заяви, та загалом у цій інформаційній битві ми перемогли, а Росія – програла.
Наздогнати та обігнати Америку: навіщо Росія знову повертається в Афганістан
Ідею мирних переговорів з талібами у Москві пропонують кандидатам у президенти Афганістану в обмін на майбутні політичні поступки. Втім, там чудово пам'ятають війну з СРСР та не довіряють Росії.
Кінець конфлікту з Будапештом: як Словаччина примирилася з сусідом щодо проблем угорської меншини
Жорстка суперечка Києва та Будапешта щодо прав угорської меншини на Закарпатті триває вже понад рік. Увесь цей час "Європейська правда" нагадує: ми далеко не єдині, хто має таку проблему...
Повінчані Соросом: чому Орбан дав притулок македонському прем'єру-втікачу
Для чого Віктору Орбану надавати притулок відвертому корупціонеру, ще більше утверджуючи свій проросійський образ? Нікола Груєвські – насамперед світоглядний союзник угорського прем’єра.
Порошенко має розірвати дипвідносини з Росією. Аргументів проти – не існує. Editorial-2018
Цієї неділі під посольство знову прийшли люди – будівлю закидали димовими шашками. І ніхто не дасть гарантії, що після чергового загострення на фронті не станеться чогось серйознішого...
"Наші цінності часто атакують і вони потребують захисту": шведський досвід боротьби з фейками
У будь-якому державному механізмі є системи, робота яких незрозуміла для громадян. Це наша вразлива сторона, яка в будь-який момент може стати об'єктом для атак фейків.
Перевірка прозорістю: німецькі ультраправі зіткнулися з першими проблемами
AfD опиниться перед непростим вибором – або не змінювати команду й ризикувати зменшити підтримку під час європейських перегонів, або ж зважитися на відставку Вайдель та подальшу радикалізацію.
Пригоди банкіра з диктофоном: Польщу накрив корупційний скандал
Корупційний скандал, в якому замішане керівництво керівної партії "Право і справедливість", може серйозно дискредитувати польський уряд.
Референдум щодо ізоляції: Швейцарія голосуватиме за відхід від своїх міжнародних зобов'язань
Маленька Швейцарія, ставши на шлях відмови від своїх міжнародних зобов’язань, може перетворитися на своєрідний "острів" у центрі Європи та здобути славу недоговороздатного партнера...
Зміни не для Орбана: чому Верховна рада має схвалити нові правки до закону "Про освіту"
Найгірше, що ми можемо зробити у цій ситуації – це почати "мститися" угорцям. Тим більше, що спроби такої "помсти" шкодитимуть нам самим. Саме до такої небезпеки ми підійшли зараз...
Від Криму до криміналу: репортаж з антиурядових протестів у Чехії
"Кримський скандал" сколихнув Чехію – відставки прем'єра Андрея Бабіша вимагають десятки тисяч людей. Втім, ані він, ані президент Мілош Земан не збираються йти на поступки, а лише піднімають ставки у протистоянні.
Шанс для партії Саакашвілі: президентські вибори у Грузії пішли не за сценарієм влади
Президентські вибори у Грузії стали особливими не лише тому, що це останнє пряме обрання голови держави. Ці вибори можуть стати початком докорінної зміни влади та шансом на реванш для команди Саакашвілі.
Три дороги для Британії: чому на шляху до Brexit немає виграшної стратегії
Уряд Великої Британії затвердив угоду про Brexit. Два міністри і держсекретар у справах Північної Ірландії вже подали у відставку, з різних причин вважаючи угоду неприйнятною...
Боротьба за Крим та в’язнів: п’ять основних фактів про нову кримську резолюцію в ООН
За останні роки, попри відчайдушну протидію росіян, держави-члени ООН пробили в російському кораблі, що намагається жити за своїми законами, три невеликих, але важливих отвори...
Жовта картка для Молдови: у ЄС заговорили про можливість призупинення безвізу
На кону – по суті, все, чого Кишинів досяг від 2010 року, включно з безвізом та Угодою про асоціацію. Текст рішення ЄП окремо наголошує, що "геополітичні аргументи" більше не працюють...
Крим, АЕС та син прем'єра: як корупція та довіра до росіян ведуть до зміни уряду Чехії
Гучний скандал у Чехії: прем’єра звинувачено у насильному вивезенні свого сина з країни та переховуванні його від слідства. Сховати Андрея Бабіша-молодшого було вирішено... в анексованому Криму.