Статті

Напівперемога радикалів: як новий парламент Швеції стає бомбою для ЄС
Швеція приєднується до Італії та Німеччини, де антимігрантські сили значно посилили свої позиції та крокують до збільшення контролю на своїх кордонах. Не обійшлося й без "російського впливу" на вибори.
Крок від війни на тлі барикад: Белград оголосив про примирення із сусідами
Програмна промова президента Сербії Александара Вучича стала, швидше, "мовою миру". Нинішня Сербія не хоче одягати берці та брати до рук рушницю. Але, як і Сербія Мілошевича, вона хоче бути великою.
Євроінтеграція проти дорожніх аварій: як зміниться підготовка для роботи водієм
Українські смертельні реалії, де фігурують комерційні перевезення, а отже, і водії-професіонали, вимагають термінової імплементації у вітчизняне законодавство директив ЄС у сфері керування транспортними засобами.
Зворотний бік реформ: що стоїть за дипломатичною війною Канади та Саудівської Аравії
Саудівська Аравія несподівано пішла на гострий конфлікт із Канадою. Досі Ер-Ріяд спілкувався такою мовою лише із Іраном – після розгрому саудівського посольства в Тегерані. Що ж такого зробила Канада?
Як чайники та свічки формують торгівлю з ЄС: цікаві факти про структуру українського експорту
Лідерами зростання є продукція металургії та машинобудування. Маємо зниження частки сировини, яка за результатами першого півріччя складає лише близько чверті загального експорту товарів до ЄС...
Конфлікт, настояний на коньяку: навіщо Україні нова проблема у відносинах з ЄС
Україна зобов’язалася припинити використання низки географічних найменувань, які зарезервовані за конкретними країнами ЄС – в тому числі таких назв, як "коньяк", "шампанське", "токай" тощо.
Шкоди не буде, користь можлива: що насправді змінять "євроатлантичні норми" у Конституції
Президентські зміни не несуть загрози. Реальних аргументів проти їх ухвалення немає, можуть бути штучні доводи від тих, хто проти ухвалення. А політична користь від ініціативи Порошенка обіцяє бути не нульовою...
За крок до хаосу: Північна Корея погрожує повернутися до ядерних випробувань
Дипломатія США щодо примусу Кім Чен Ина до ядерного роззброєння боляче зіткнулася з реальністю. Комуністична монархія геть не збирається роззброюватися. Нарешті, це стало зрозумілим і Дональду Трампу.
Закарпатський посол з російським досвідом: зворотній бік потепління між Угорщиною та Україною
Будапешт і досі, на п’ятий рік війни, розглядає Україну як частину "російської політики". Та й сам майбутній угорський посол у Києві вже "засвітився" заявами на користь скасування санкцій проти РФ...
Експорт без фреону: що допомогло холодильному обладнанню з Одеси потрапити в ЄС
Сучасні технології збільшують кінцеву ціну, проте в ЄС готові її платити. І це принципова різниця із вітчизняним ринком, де шукають обладнання подешевше, не зважаючи на його екологічність.
Заручники словацького неба: коли запрацює аеропорт Ужгорода
Словаччина чітко поставила умову: якщо ви хочете використовувати небо нашої країни, то маєте пройти аудит щодо відповідності обладнання стандартам ЄС. Відповідати вимогам має і весь "Украерорух"
Трамп та Путін креслять кордони: куди заведе угода Сербії та Косова про обмін територіями
Навряд чи у Кремлі вирішать без бою відпустити й Македонію. Нагадаємо: позаторік, щоб не допустити вступу Чорногорії до Альянсу, у Москві навіть планували збройний переворот у день парламентських виборів...
Сенатор, що працював для поразки Путіна, або Чи потрібна Києву вулиця Маккейна
Сенатор Маккейн був у Будинку профспілок у новорічну ніч Євромайдану. А в кінці 2016 року він прилетів до України, щоби у переддень свята разом із президентом Порошенком поїхати до українських військових на Донбас.
Навіщо Лукашенко "перетряхнув" уряд Білорусі та хто очолить український напрям у Мінську
Чи можна вірити офіційним поясненням Лукашенка про причини майже повної заміни урядового керівництва? Питання риторичне. Та можна точно говорити, що на новий білоруський уряд чекають непрості часи...
"Ніхто не знав, як виглядали загиблі": нові подробиці радянського вторгнення в Чехословаччину
"Для мене це стало останньою краплею. Мій батько мені казав, що будь-який "ізм" – це кошмар. Його слова підтвердилися 21 серпня 1968 року", – додав очевидець тих подій.
Кадри руйнують все: відверта розповідь дипломата про проблеми української дипслужби
Нині, як і раніше, в МЗС реально працюють від сили 30-40% людей. Решта – по суті, баласт. Парадоксально, але саме цей баласт є найбільш захищеним...
Ядерний аргумент Трампа: які зміни принесе новий оборонний бюджет США
Новий сигнал Вашингтона – ядерні боєзаряди малої потужності можуть стати адекватною відповіддю Москві в регіональних конфліктах.
Холодний експорт: чи здатне українське морозиво стати популярним у ЄС
Експорт українського морозива до ЄС традиційно почався з недорогої продукції. Але не зупинився на цьому. Тепер в європейських супермаркетах можна купити навіть органічне морозиво з України.
"У них є долар, у нас є Аллах": куди заведе конфлікт Туреччини та США
Повільно тліючий конфлікт між Туреччиною та США набув безпрецедентної гостроти. У відповідь Анкара пом'якшила свою войовничу риторику щодо Європи. Перед ЄС та Україною постала низка складних питань.
Діаспора проти корупції: що здатні змінити для Румунії та України стотисячні протести в Бухаресті
Мало хто чекав, що "діаспорна" хвиля протестів може стати поворотним етапом румунської кризи. Це стало реальним після того, як проти мітингувальників вперше застосували сльозогінний газ та водомети.
Європейський рецепт енергоефективності: що незабаром зміниться в Україні
Ключове завдання наших реформ – абсолютна прозорість системи управління житлом і одночасно – максимальне залучення до цих процесів власників житла. Все те, що забезпечило успішні зміни комунального сектора у Східній Європі.
Два варіанти для Орбана: чому Угорщині краще поступитися у новому конфлікті з Україною
Джерела свідчать, що 9 серпня угорське МЗС планувало оприлюднити офіційну відповідь на українські претензії - але цього так і не сталося. Схоже, рішення досі не ухвалене...
Трамп проти Ірану та всього світу: хто виграє та програє від нових санкцій США
Санкції США проти Ірану цілком можуть торкнутися й українських експортерів. Україна може втратити частину товарообігу з Іраном, який минулого року перевищив $600 млн при значному позитивному сальдо.
Чому Грузії не вдалося: 10 років невдач грузинської моделі примирення із сепаратистами
Політико-дипломатичний шлях повернення окупованих територій, який Грузія провадить останні 10 років, поки що не приніс Тбілісі жодних позитивних результатів, окрім схвалення з боку західних партнерів.
10 років після війни з Росією. Чого досягла та на що сподівається Грузія
У питанні реформ Тбілісі справді має успіх. Грузія має окуповані території, але ближча до НАТО, ніж Україна. Ми розібралися у причинах успіху та у висновках, які нам варто винести з цього...
Конфлікт за підказкою РФ: Сербія та Косово зупинилися за крок від зіткнення
Запропонований РФ розділ Косова додав би Кремлю аргументів на захист анексії Криму. Але реалізувати цей план можливо лише у ситуації, якщо мирний процес у Косові остаточно визнають "мертвим".
Ольгіно проти президента Італії: що відомо про атаку з почерком російської "фабрики тролів"
Щодо маніпуляцій у соціальних мережах під час виборів 4 березня говорили й раніше. Але тепер йдеться про нове: участь твіт-тролів у скоординованій атаці на главу італійської держави...
Уповноважений на конфлікт: Будапешт дав старт новому загостренню з Україною
Якщо Будапешт та Київ стануть "на стежку війни" аж до оголошення Грежі персоною нон грата, це зашкодить і Україні, і Угорщині, і передусім угорцям Закарпаття. А допоможе це лише одному гравцю – Кремлю...
Ближче до природи: навіщо Естонія зробила безкоштовним громадський транспорт
В Естонії вирішили, що безкоштовний громадський транспорт знизить вартість життя в сільській місцевості і мотивує людей до переїзду з міст. Попит на безкоштовний транспорт здивував навіть оптимістів.
"Ви будете страждати, як ніколи": куди приведе нове загострення між США та Іраном
Так само, як і з Північною Кореєю, Трамп хоче оголосити про "вирішення проблеми" з Іраном. Незважаючи на те, що вікно можливостей повільно зачиняється, Тегеран окреслив умови, за яких саміт може відбутися.
Подалі від Європи: навіщо Туреччині членство у БРІКС
Чи є курс на охолодження відносин з Європою і активізація східного вектора зовнішньої політики Анкари свідомим і остаточним вибором, чи просто спробою спонукати Брюссель до більш гнучкої політики?
Україна без шансів у ЄС та НАТО: деталі скандальної промови Орбана про стратегію Угорщини
Російські наративи відчуваються й у інших частинах промови Орбана... Підсумком, мовляв, має стати нормалізація відносин Росії та ЄС. Без жодних згадок про Донбас та Крим...