Статті

Одужання Греції: найглибшу фінансову кризу ЄС визнано завершеною
Греція остаточно вийшла зі стану фінансової кризи. У серпні Афіни отримають останній транш ЄС, після чого їхня економіка буде вважатися оздоровленою. Однак чи не зарано радіє ЄС та чи не доведеться йому йти на нові виплати?
Протести в "загарбаній Молдові": чи призведе скасування виборів до революції у сусідів
Секретом перемог "загарбника" є не тільки вплив на прокуратуру і суд, величезний медіахолдинг і спецслужби. Головний секрет у тому, що його численні опоненти, окрім боротьби з режимом, боролися один з одним.
Не тільки саміт НАТО: про що насправді домовилися Україна та Угорщина
Якщо ми цього не зробимо, то свою справу неодмінно зробить Росія. Вона постійно влаштовуватиме провокації, аби посварити нас із сусідами, як постійно робила це в останні місяці...
Ердоган версії 2.0: наслідки турецьких виборів для України
Туреччина залишатиметься стратегічним гравцем у найгарячіших для України питаннях – врегулювання конфлікту з Росією та звільнення в'язнів Кремля, захист прав кримських татар, економіка...
Допомогти Києву, щоби зупинити Росію: спільна стаття прем’єрів України та Данії
Саме тому протягом наступних п’яти років Данія виділить 530 млн данських крон на підтримку ефективного урядування, захист прав людей та стійке економічне зростання в Україні.
Новий турецький султанат: чому Ердоган переміг на "мегавиборах" і що це означатиме
Повного розриву із союзниками по НАТО очікувати не варто, адже Туреччина все ще зав’язана на Захід у галузі закупівлі озброєнь і техніки. До того ж Ердогану потрібен контрбаланс російсько-китайського впливу.
Світова торгова війна: наслідки для світу та України
Міжнародна торгова система вперше за багато років – під реальною загрозою руйнування. Для України, залежної від США і ЄС у сфері безпеки, цей конфлікт може мати зовсім інші наслідки, ніж для решти країн.
Атака заради Трампа: навіщо Угорщина зберігала конфлікт з Україною
Угорщина досі блокує співпрацю України з НАТО, однак українські урядовці припускають, що блокаду можуть зняти в останній момент. Цей "останній момент" станеться вже найближчої п’ятниці...
"Ми були надто наївними": як не повторити помилок Будапештського меморандуму
Що стосується ядерної України – на жаль чи на щастя, але цей потяг пішов. У 1994 році, ймовірно, ще можна було зберегти ядерний статус. Але відновити його зараз, не ставши країною-вигнанцем, неможливо.
Пристосуватися до працівника з інвалідністю: які стандарти ЄС має впровадити Україна
Принцип розумного пристосування вже майже 9 років присутній в українському законодавстві, однак практика його застосування так і не стала поширеною. Чому ж держава заплющує очі на один із різновидів дискримінації – за ознакою інвалідності?
Ультиматум для Меркель: як нова міграційна криза ламає уряд Німеччини
ХСС пропонує закрити кордон для тих біженців, які вже зареєстровані прохачами притулку в інших державах ЄС. Для Меркель згода на це означає кінець її політики відкритих кордонів. І саме ця політика стала її ахіллесовою п’ятою.
Зміна уряду на тлі протестів: що та чому відбувається в Грузії
Прем'єр-міністр Грузії подає у відставку на тлі протестів – найбільших у країні після поразки Саакашвілі. Від великих проблем "Грузинську мрію" поки рятує лише фактичний розгром парламентської опозиції.
Детально про новий інвестиційний план ЄС: можливості та виклики для України
Чи стане така мотивація достатньою для політичних рішень в Україні? Це буде зрозуміло вже на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 9 липня, тобто майже перед закриттям літньої сесії Верховної ради...
Нове ім'я для НАТО та ЄС: на які поступки та заради чого пішла Македонія
У Греції та Македонії є потужні противники компромісної угоди. На додачу – перейменування Македонії відкриває шлях до її вступу в Альянс. Тож не варто забувати, який шалений спротив розширенню НАТО чинить РФ.
Чому ми не могли зупинити "Північний потік-2": стаття посла Швеції
Уряд Швеції критично ставиться до проекту "Північний потік-2", в тому числі в частині потенційно негативних наслідків для України. Але чому ж шведський уряд надав згоду на визначення траси для газогону?
Шість тонн доказів проти Росії: що передала Україна до Міжнародного суду ООН
У жодній іншій міждержавній суперечці не подавалося стільки доказів. 28 томів, по шістсот сторінок кожен. Всього – 17 тисяч сторінок. Крім того, значна частина доказів – це відео- та аудіозаписи...
Велика двійка: про що домовились Трамп та Кім Чен Ин
Саміт у Сінгапурі – велика перемога Кім Чен Ина, який у свої молоді роки досяг того, чого не змогли його батько та дід. Він фактично легітимізував свою країну та прокладає шлях до її міжнародного визнання.
Рік без віз та статистика без правди: що не так із даними про безвізові поїздки українців
Кількість відмов у в’їзді значно більша, ніж Київ визнавав досі. Європейська прикордонна агенція Frontex ставить громадян України на перше місце у світі (!) за цим показником.
Перевірка Україною: на що може розраховувати Київ на липневому саміті НАТО
Що принесе Україні черговий саміт НАТО? Лише констатацію нового статусу України як "країни-аспіранта" та висловлення підтримки її прагнень щодо членства? Або ж приєднання до групи "Партнерства посилених можливостей"?
Суто англійська упередженість: як відрізняється візова політика Британії в Україні та у сусідів
Можливо, громадяни України як ніхто інший порушують візові правила або просять про притулок на туманному Альбіоні? Ні! Але Лондон все одно зберігає щодо нас непропорційно сувору візову політику...
Повернення Росії до "Великої сімки": причини і наслідки гучної заяви Трампа
Заява президента Трампа про те, що Росію слід повернути у "Велику сімку", стала несподіванкою лише для тих, хто неуважно слідкує за останніми тенденціями у світовій політиці.
Напівобійми Кремля: що Австрія запропонує ЄС після візиту Путіна
Заяви про необхідність скасування санкцій, гучний візит Владіміра Путіна до Відня… Австрія, яка вважається ледь не ключовим лобістом відновлення співпраці з РФ, із 1 липня розпочне головування в Раді ЄС.
Експорт, що літає: як київський стартап почав продавати в ЄС українські дрони
Існує стереотип, що експортувати високотехнологічну продукцію може лише велике підприємство, з досвідом і традиціями, що йдуть ще від часів СРСР. Та це не так. Успіху можна досягти там, де цього ніхто не чекає.
Міністерство візового бізнесу: хто у Британії створює проблеми для українських подорожуючих
Якщо Home Office вважає українських дипломатів тими, хто може становити міграційну та безпекову загрозу, то далі дивуватися нема чому: пересічним громадянам годі й чекати гідного ставлення до себе...
СБУ проти Угорщини: як закарпатський старлей поставив під загрозу саміт Україна-НАТО
Абсолютним пріоритетом національної безпеки України сьогодні є співпраця з НАТО. Саме вона зараз на кону, і буде шкода, якщо дії старшого лейтенанта із Закарпаття коштуватимуть державі надто дорого.
Безвіз без взаємності. Чому Київ має відновити візи для громадян Великої Британії
Ми говоримо про майбутні складні переговори з Великою Британією. Але те, як діють британські посадовці; те, з якою зневагою вони ставляться до українців, не лишає іншого варіанта. Цю боротьбу доведеться розпочати.
Зупинити "Північний потік-2": 4 сценарії санкційних переговорів США та ЄС
Новий конфлікт навколо "Північного потоку-2" не лише дає надію на блокування небезпечного для українського транзиту будівництва, але й створює додаткові ризики погіршення відносин України з ключовими союзниками.
4 міфи про "заборону селфі": чи ставлять нові правила ЄС хрест на туристичних фото
Викладення власного фото на тлі Кельнського собору та випадкових перехожих на особистій сторінці в соціальній мережі не є порушенням законів ЄС. Інша рiч, якщо один iз цих перехожих побачив себе на фото та просить його видалити.
Уряд критики ЄС: що чекати від кабінету популістів у Італії
До складу уряду увійшов скандально відомий Паоло Савона. Політик, що "прославився" порівнянням Ангели Меркель з Гітлером та намірами вивести Італію з єврозони, став міністром у справах Євросоюзу!
Два обличчя Берліна: чи змінить візит президента та глави МЗС східну політику Німеччини
Протягом тижня до Києва прибули президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який часто асоціюється з політикою умиротворення Кремля, а також голова МЗС Гайко Маас – провідник змін у німецькій політиці щодо РФ.
Як врятувати Європу: стаття Сороса про нову фінансову кризу та про майбутнє ЄС
Немає жодного сенсу ігнорувати те, що низка країн-членів відкрито відкинули мету Євросоюзу. Європа має зробити щось радикальне, щоб пережити свою екзистенційну кризу. ЄС має наново винайти сам себе.
Рушником дорога: як невелика ткацька фабрика вийшла на європейські ринки
Вже зараз у Європі є стабільний попит на українські ковдри і пледи, є інтерес до виробів із льону. Західноєвропейські компанії все частіше розміщують замовлення на сході континенту. Але чому не в Україні?