Статті

Тиск США чи "рука Москви": що змусило угорців змінити стратегію в конфлікті з Україною
Після місяців блокади голова МЗС Угорщини погодився на переговори. Та не варто думати, що Сійярто просто так стрімко змінив думку. Дії Будапешта мають чітку причину: дякувати за зміни ми маємо США.
Євроскептики з перспективою членства: 5 уроків Балкан, які варто врахувати Україні
Західні Балкани є авангардом того євроінтеграційного шляху, яким, можливо, доведеться піти й Україні. Втім, цей регіон має спільну проблему з Україною – євроскептицизм. Звідки це явище у країнах, які вже давно отримали перспективу членства?
Прощавай, уряде популістів: як ворог ЄС довів Італію до перезавантаження влади
Італійська політика вкотре довела просту істину – вона має високий ступінь непередбачуваних наслідків. Саме так нині народжується новий "технічний" уряд Італії. А країна тим часом готується до нових виборів...
Таємна каса партії влади: в Іспанії завершився гучний антикорупційний процес
Десятки засуджених бізнесменів та колишніх політиків, мільйонні штрафи та загроза відставки уряду – в Іспанії завершився судовий процес щодо одного з найбільших корупційних скандалів в сучасній історії країни...
Нова атака Угорщини: Віктор Орбан ініціював перегляд відносин НАТО з Україною
Будапешт у своєму листі в штаб-квартиру Альянсу представляє Україну як failed state. "Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов’язання", - йдеться у документі...
Мораторій ціною в мільярди євро: чому Україна буде змушена відкрити ринок землі
Європейський суд з прав людини фактично змусив Україну скасувати мораторій на продаж землі до кінця цього року. Інакше Київ піде проти волі суду, що означатиме масове подання скарг власниками земельних паїв та багатомільярдні виплати з бюджету.
Про що домовлялися Путін і Меркель: деталі та наслідки переговорів у Сочі
На зустрічі з Путіним Ангела Меркель підтвердила: реалізація "Північного потоку-2" має врахувати збереження українського газового транзиту. Втім, і РФ, і Німеччина досі утримуються від визначення того, яким конкретно чином це буде гарантовано.
Проти санкцій та за Росію: що хоче змінити в Європі нова влада Італії
Зараз уже відомо, хто має очолити італійський уряд, а також є кандидати на МЗС. Коаліція домовилася (та офіційно проголосила!), що ставить за мету скасувати антиросійські санкції на рівні ЄС...
Неукраїнський шлях до членства: як підштовхують до вступу в ЄС країни Західних Балкан
Востаннє лідери держав-членів ЄС та країн Західних Балкан збиралися разом аж 15 років тому! Наступну зустріч хочуть зробити "самітом розширення", винісши на неї приєднання до ЄС одного або кількох нових членів...
Отруєння аміаком: Україна програла РФ суперечку в СОТ
Арбітраж СОТ визнав порушення, допущені Україною при проведенні антидемпінгового розслідування стосовно російської селітри. Прямі наслідки українського програшу незначні, проте можуть погіршити наші позиції у принципових скаргах в СОТ.
400 тисяч на покарання Кремля: Україна долає російське лобі у Раді Європи
Рада Європи почала готувати грунт для призупинення участі Росії у організації. Москва цілком може уникнути цього – достатньо лише припинити шантажувати РЄ. Та Страсбург має бути готовим зробити вирішальний крок...
Пряники на довгій вудці: що пропонує ЄС Україні в обмін на реформи
Євросоюз готує нові фінансові стимули для здійснення Україною реформ. Ці "пряники" містяться у Плані зовнішніх інвестицій – новому фінансовому інструменті ЄС. Втім, у найближчі роки Київ може розраховувати лише на обмежені обсяги цієї допомоги.
Під прикриттям НАТО: за що СБУ "пов'язала" чеського полковника, що просував реформи в Україні
СБУ затримала у Києві чеха, який продавав пристрої для прослуховування. Той каже, що вів переговори за посередництва НАТО, а постраждав через небажання платити відкат. Одночасно – затримали дипломата з місії Альянсу...
Перші 10 років у СОТ: як Україна використовує інструменти організації
Перед Світовою організацією торгівлі наразі стоїть багато викликів. Але навіть за таких умов ми маємо використовувати усі наявні можливості, які надає наше членство для просування інтересів України та українського бізнесу.
10 років у СОТ: що отримала і що втратила Україна
Перед вступом до Світової організації торгівлі найбільшим ризиком вважався масований імпорт аграрної продукції. Критики лякали знищенням українського агросектора. Але вийшло якраз навпаки – саме цей сектор найбільше виграв від членства у СОТ.
Забути про Україну: що писали про нашу державу західні ЗМІ та рупори роспропаганди
Україна втрачає увагу західної аудиторії: за півтора року кількість заголовків про нашу країну на шпальтах і сайтах провідних світових ЗМІ зменшилася у 2,4 раза. Із них понад половину всіх новин опублікувало агентство Reuters.
"Чудовий день для миру": відкриття посольства США в Єрусалимі призвело до масових жертв
Смерті у Газі під час відкриття посольства в Єрусалимі розділили США. Рішення про перенесення посольства схвалюють і республіканці, і демократи. Тому лінія розділу пройшла між істеблішментом у складі обох партій та крайніми силами.
У чергу за Коломойським: що отримає Україна від поразки Росії в Гаазі
Програш росіян у "кримській справі" є, напевно, не останнім. Але перемога українців ще не остаточна. Чи реально стягнути компенсації з росіян? Чому на адвокатів витратили мільйони? Як діятиме Росія, щоби оскаржити свій програш?
Чия перемога? 6 ключових питань про Гаазький арбітраж щодо Криму
Росію вперше зобов’язано виплатити компенсацію за експропріацію активів у Криму. Що це означає і які є шанси змусити її виконати це рішення? Адже досі РФ не виконала добровільно жодного рішення інвестиційного арбітражу.
Економіка у правих, МЗС у популістів: Італія шукає вихід із політичної кризи
Персональний склад уряду мають оголосити наступного тижня. І наразі всі погоджуються, що цей раунд має бути останнім: у разі неуспіху переговорів Італії доведеться готуватися до нових виборів.
Європейські гроші для українського бізнесу: яку допомогу надає ЄС
Запланований обсяг фінансування з боку ЄС – 200 млн євро. Очікується, що Україна отримає найбільший обсяг допомоги. Наприклад, з програми вартістю 62 млн євро на Україну припадає 40 млн євро.
Трамп, що ламає систему: до чого призведе вихід США з ядерної угоди
Чи має Іран потенціал для розробки ядерної зброї у разі радикального виходу з угоди? Так, звісно. Програми збагачення урану та виробництва бойового плутонію не зруйновані – просто вони зараз не виконуються...
Українські миротворці проти мін та барикад: як працюють з НАТО військові із зони АТО
Ключове завдання українських миротворців у Косові – забезпечувати свободу пересування на автошляхах. Якщо дороги будуть перегороджені, сапери мають зруйнувати ці перешкоди. Востаннє траси блокували зовсім нещодавно...
Батіг інтелектуальної власності: чому США забрали в України торговельні пільги
Україна втратила можливість пільгового експорту до США – таке рішення у Києві найчастіше оцінюється як наш гучний провал. Тепер реформи інтелектуальній власності вже неможливо тримати "у далекій шухляді".
Реформи заради інвестицій: ЄК починає впроваджувати "план Маршалла для України"
Є також багато інших завдань, але з появою європейської ініціативи ми немов пройшли півдороги.
І ми віримо, що Контракт "Реформи заради інвестицій" знайде своє місце в Україні. Це важливо також для всіх нас...
Перемога єреванського майдану: чому здалася влада Вірменії та як діятиме Москва
Перший же день страйку став початком кінця для влади. Вперше від початку протестів у Єревані практично не було видно поліції. Вона не тільки не намагалася розблокувати рух, але, схоже, і зовсім не хотіла з'являтися на вулицях міста...
7 євро за безвіз: як та коли зміняться правила в’їзду до Шенгену
"Чи правда, що ЄС змінює правила в’їзду для українців, і тепер за використання безвізу доведеться платити по 7 євро?" Відповісти одним реченням на це непросто, адже у цьому питанні є і правда, і перебільшення...
"Росіяни згадають про Афганістан": Джавеліни вже в Україні, що це змінить?
Це рішення не слід розглядати як одноразове. Це – початок двосторонніх відносин із США, які включатимуть і торгівлю озброєнням, і навчання. Але "Джавеліни" не зупинять ані російську агресію, ані політику РФ
Віктор Орбан та його новий уряд: з ким матиме справу Україна
Київ повинен бути готовий дебатувати з Петером Сійярто щонайменше 4 роки, причому в такому ж режимі, як це було після ухвалення закону про освіту. Насправді це дебати особисто з Віктором Орбаном, який досі на українську тематику відмовчується.
Кінець 70-річної війни: про що домовилися лідери двох Корей
Чи варто чекати прориву від підписаної декларації та якими будуть майбутні кроки соціалістичної Кореї? Новий допуск інспекторів МАГАТЕ на ядерні об’єкти має стати показником, чи готовий Кім до реальної денуклеаризації.
Штаб-квартира НАТО без України: як Альянс переїжджає в новий офіс
Нинішню штаб-квартиру НАТО у Брюсселі будували поспіхом. Як наслідок, майже п’ята частина офісів Альянсу наразі розміщується у тимчасових будівлях. Нова штаб-квартира вирішує ці проблеми, однак навіть у ній не знайшлося місця для посольства України.
Половина перемоги: чому протести у Вірменії тривають
Єреванський протест не сконцентрований в одному місці, а прагне бути всюди і блокувати вулиці. Тут немає листівок і плакатів. Лише соціальні мережі й прямі включення, які допомагають небайдужим зорієнтуватися, куди йти.