Статті

Європейська перспектива для Балкан: що та хто перешкоджатиме розширенню ЄС
Перш ніж стати членами ЄС, балканським країнам регіону доведеться вирішити цілу купу надзвичайно складних проблем, в першу чергу – "закрити" територіальні претензії. І приклад такого виконання мають показати Сербія і Чорногорія.
Євроінтеграція науки: вітрина гарна, та що за нею криється?
Угода про приєднання до програми "Горизонт 2020" надала Україні право та змогу не лише отримувати гранти на реалізацію проектів, але й брати участь у програмних комітетах та групах Європейського дослідницького простору. Бути майже рівноправними з європейським партнерами у процесі обговорень тих чи інших питань та ухваленні рішень.
"Ви не можете зазнати поразки": відверта промова посла ЄС в Україні
"Ви не зможете досягти успіху, якщо більшість громадян буде шукати можливість просто вижити, і в той самий час на вулицях буде більше Porche, Ferrari та Lamborghini, аніж у Римі, в Парижі чи в Берліні. Бо тоді це не країна, тоді це – бананова республіка..."
Приховані деталі безвізових правил: як не помилитися, рахуючи дні в Шенгені
Серед правил безвізу лишається одне, яке досі викликає купу запитань. Це – так зване правило "90 на 180". Навіть одного "простроченого" дня достатньо для депортації та заборону в’їзду до ЄС на кілька років. А тому варто в деталях з’ясувати, які дні зараховуються, а які – ні...
За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону
Законодавче визнання Польщею подій на Заході України винятково як злочинів українських націоналістів виключає можливість суспільного обговорення багатьох інших аспектів, включаючи злочинні дії польської адміністрації у минулому сторіччі.
Зміни, що узаконять агресію: звернення польських інтелектуалів проти "антибандерівського закону"
Проте для вуличної справедливості фактичний стан речей не має значення. Образ скривдженого із підписом "бандерівець" шириться у мережі, а польські націоналісти знаходять обґрунтування для своїх вчинків у нових нормах закону про Інститут національної пам’яті...
Новий уряд на тлі антикорупційних протестів: чи вийде Румунія з політичної кризи
Призначення нового уряду аж ніяк не послабило політичну кризу в Румунії. Швидше навпаки - масові антикорупційні протести, що тривають більше року, вже змусили реагувати Брюссель. Втім, правлячi соціал-демократи не планують згортати свій конфронтаційний курс.
Нагодувати Канаду: до яких сюрпризів треба бути готовим українським експортерам
Як зробити ринок Канади ближчим до українських експортерів? Адже канадці жорстко контролюють сільськогосподарську продукцію, яка перетинає їхній кордон. Це вимагає ґрунтовної підготовки для українських експортерів.
Міжнародний валютний фейк: історія про антикорупційний суд та невдалу спецоперацію Банкової
Банкова активно розганяє фейк про те, що президент переконав міжнародних партнерів пом'якшити вимоги щодо антикорупційного суду. Дійшло до того, що в АП почали розпускати чутки про "звільнення" регіонального директора Світового банку за критику Києва...
Чи позбавлять українців молока: ЄС розвінчує міфи про нові стандарти
Українців лякають знищенням молочної галузі і перспективами пити лише неякісне іноземне молоко. Подібні побоювання були поширені у багатьох країнах, та виявилися міфами. Спробуємо розвіяти їх, пояснивши, як нові норми щодо молока вплинуть на фермерів і споживачів.
"США помилились у виборі партнера": МЗС Туреччини пояснив військові дії в Сирії
Коли член НАТО озброює терористів, що атакують іншого члена НАТО – це грубо порушує фундаментальні принципи Альянсу. Це – аномальна політика, і її треба виправляти. Ми не маємо сумніву, що США усвідомлять шкоду, яку їхні дії завдають довірі до всього НАТО...
Заборонений Бандера: які наслідки матиме польський закон про історичні злочини
Ще півтора року тому закон про заперечення "злочинів українських націоналістів" здавався екстремальним навіть для ПіС. Однак тепер бажання правлячої партії Польщі пограти з електоратом знову охолодило атмосферу діалогу з Києвом, а заразом призвело до найбільшої за останнє десятиліття кризи у стосунках з Ізраїлем.
Другий строк для “друга Путіна”: чим небезпечна перемога Мілоша Земана
Відразу після оголошення про перемогу риторика Земана суттєво змінилася.
Президент Чехії вже не потребує підтримки й має намір використовувати своє положення для впливу на уряд. Ключове питання - які саме зауваження до уряду озвучить Земан. І яких кадрових змін він вимагатиме.
Об'єднання невдах: що заважає створенню нової великої коаліції у Німеччині
Німеччина має останній шанс уникнути позачергових виборів – у Берліні стартували переговори щодо нової "великої коаліції". Однак вже зараз до процесу створення нового видання такої коаліції є ціла низка питань, від відповідей на які й залежатиме формування нового уряду.
Два роки спротиву дипломатичним гопникам: стаття Клімкіна про Україну в Радбезі ООН
Ми й уявити собі не могли, наскільки своєчасним і важливим виявиться для нас членство в Раді Безпеки ООН. З нашим приходом склалася унікальна, навіть парадоксальна ситуація: в найголовнішому органі міжнародної безпеки, завдання якого – протидіяти війнам, зустрілися дві країни, між якими точиться воєнний конфлікт.
Рятівні 50: чи запрацюють в Україні європейські обмеження швидкості авто
Європейські країни вже давно йдуть шляхом втілення комплексного підходу до зменшення смертності на дорогах. Так, остання Європейська програма дорожньої безпеки має мету – зменшити смертність на дорогах на 50% до 2020 року порівняно з 2010 роком.
Вішати поруч із прапором: конфлікт Угорщини та Румунії та його 5 уроків для України
"Угорське питання" в Україні сьогодні – це дрібниці порівняно із ситуацією в Румунії. Особливо з огляду на історичне минуле й територіальні зміни, чисельність угорської нацменшини, її вплив на політичне життя Румунії та постійні вимоги територіальної автономії.
РФ до осені чекають: стала відомою схема зняття санкцій з Росії в ПАРЄ
"Європейська правда" з’ясувала схему, за якою санкції з росіян можуть бути зняті вже у першій половині поточного року. Та одразу зазначимо: ці події не дають приводу для песимізму. Попри фінансовий шантаж з боку РФ, ми маємо всі підстави розраховувати на перемогу і в цій битві...
Ягланд без маски: генсек Ради Європи почав відкриту кампанію за "прощення" Росії
Навряд чи можна сказати, що нинішній генсек Ради Європи і до цього мав аж надто велику довіру в Києві. Але той рівень цинізму та маніпуляцій, який він висловив увечері 22 січня з трибуни Палацу Європи, провів риску, розділивши відносини з ним на "до" і "після"...
Новий балканський виклик: територіальна суперечка, що може заблокувати розширення ЄС
Територіальна суперечка між Хорватією та Словенією стала загрозою для всієї балканської політики ЄС. Якщо вже Словенія та Хорватія не можуть домовитися десятиліттями, то якими будуть переговори між Хорватією і Сербією?
Чи скасують безвіз Україні: що не так у боротьбі Брюсселя за антикорупційний суд
"Європейська правда" має підстави стверджувати, що реальної загрози безвізу через антикорупційний суд немає. Чим можна це підтвердити та що може втратити Україна, якщо ігноруватиме вимоги партнерів – читайте у нашій статті...
Що змінює асоціація: всі деталі "ковбасних реформ", які відбудуться через угоду з ЄС
Ніхто не гарантує, що продукти, які потрапили у продаж, є безпечними. Навіть свіжий кефір чи ковбаса можуть виявитися не просто неякісними, а й шкідливими... Недостатньо збільшити лише кількість товарів із написом "Made in Ukraine" у крамницях за кордоном...
Заборона молока та інші жахи: правда і брехня про наслідки асоціації з ЄС
Українським селянам заборонять здавати молоко на молокозаводи, а також продавати його на базарах. І нібито все це записано в Угоді про асоціацію з Євросоюзом. Останніми тижнями медіа переповнені подібними "жахалками". А що ж насправді?
Розширення Євросоюзу і санкції проти РФ: що принесе головування Болгарії в ЄС
Головування Болгарії в ЄС вже спричинило чимало припущень, що Софія скористається можливостями для пом'якшення санкцій проти РФ. Чи так це насправді? І які ініціативи насправді буде просувати країна, яка вважається найбіднішим членом ЄС?
Шість пострілів у балканське перемир'я: кому вигідна смерть Олівера Івановича
Вбивство лідера руху косовських сербів "Свобода, демократія, правда" Олівера Івановича стало найгучнішим терористичним актом на Балканах з 2004 року. Є і політичні наслідки – Сербія заявила про призупинення переговорів з Косовом до закінчення слідства.
Нові вимоги щодо Антикорупційного суду: що додав Світовий банк у конфлікт Києва та МВФ
Створення справді незалежного суду, а не його імітації, є важливим і для ЄС, і для США, і для інших ключових донорів України, тому схоже, що тут вони не будуть поступатися. Ми переклали новий лист – із вимогами, які висунули до законопроекту у Світовому банку...
Перевірки авто по-новому: чи запрацює в Україні європейська система техогляду
Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна найближчим часом має провести реформу сфери технічного огляду. Однак депутати думають інакше, пропонуючи систему, яка створює поле для корупції та спотворює поняття євроінтеграції.
Що вимагає МВФ: повний текст листа з Вашингтона на Банкову
Тональність листа – доволі жорстка, як для МВФ. На думку Фонду, президентський проект порушує зобов’язання України за чинною програмою співпраці, а також суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії – попри багаторазові заяви з Банкової про те, що поради враховані...
Крок до поразки Земана: хто здатен скинути проросійського президента Чехії
"Їржі Драгош чудово розуміє, що на сході України йде російська агресія. Відповідно, він не підтримуватиме скасування санкцій проти РФ до відновлення територіальної цілісності України, включаючи анексований Крим... Він вітає європейський вибір України – ваша країна має отримати перспективи членства як у ЄС, так і в НАТО".
Крим, алкоголь та гра з фікусом: як проросійський Земан йде до перемоги на виборах у Чехії
Земану 73 роки, і він у дуже поганій формі, та це не заважає йому бути лідером перегонів. Пропрезидентські ЗМІ зараз активно «працюють над іміджем» ключових конкурентів Земана. Їхніми стараннями до Драгоша приліпилося прізвисько Фікус – натяк на нехаризматичність вченого.
Перезавантаження Польщі: що дасть Україні зміна ключових польських міністрів
На сторінках радикальних польських націоналістів нового голову МЗС часом характеризують як "полонофоба", а українофобські сайти вже прогнозують потепління у відносинах з Києвом... У питаннях Криму та Донбасу варто чекати на збереження політики Польщі...
Нестандартна Канада: як подолати бар'єри та взяти максимум від зони вільної торгівлі
Причин боятися канадських стандартів можна знайти багато, проте можливостей експортувати туди – набагато більше. Канадський ринок відкритий перед експортом з України, проте спочатку треба розібратися у специфічній системі стандартів та технічних регламентів.