Статті

Гаазький самогубець: ким був хорватський генерал та як новий вирок розсварить Балкани
Одне з останніх рішень трибуналу в Гаазі аж ніяк не сприяло примиренню на Балканах. Поки що все виглядає так, що самогубство генерала Слободана Праляка, який для частини балканців був героєм, а для іншої - злочинцем, лише додало солі на старі рани.
Гендерний фокус Східного партнерства: чи є успіхи в України
Серед завдань "Східного партнерства" "гендерне питання" часто сприймається як другорядне, порівняно з іншими нагальними суспільними проблемами... Окремою проблемою для України стала ратифікація Стамбульської конвенції Ради Європи.
ЄС та НАТО очима молоді: чого прагне та чого боїться нове покоління українців
Переважна більшість молодих українців вважає, що Україна має вступити до ЄС. В усіх регіонах прихильників членства в ЄС більше, ніж опонентів. Водночас молодь побоюється негативних наслідків: масової міграції населення з країни та припливу біженців із Близького Сходу.
Боротьба з корупцією в Україні: настав час для результатів
Грунтовний досвід розслідувань, який вже набуло антикорупційне бюро, свідчить про ефективність цього органу. А отже, будь-які спроби підірвати діяльність НАБУ ставлять під сумнів реальну політичну волю України до боротьби з корупцією.
Париж переосмислює загрози: як зміниться безпекова політика Франції
Франція завершує перегляд засад своєї безпекової політики. Зокрема, слід очікувати більшого відкриття країни до співпраці в межах НАТО, але найімовірніше така співпраця обмежиться географічно найбільш близькими країнами, як от Німеччина, Італія, Іспанія та Велика Британія.
Віктор Орбан відкрив карти: як наростатиме конфлікт України та Угорщини
Віктор Орбан справді вірить, що Угорщина стоїть на варті справжньої Європи, а інтереси його нації є основою стабільності на континенті. Протистояння з Києвом він переносить у комфортну для себе площину боротьби угорців за власну ідентичність та лідерство в Європі...
Спільна декларація Саміту Східного партнерства: текст документа
Саміт визнає європейські прагнення та європейський вибір партнерів, як зазначено в Угодах про асоціацію. Фінансова підтримка ЄС надається за умови здійснення конкретних реформ. Підхід ЄС "більше за більше" і надалі працюватиме на користь тих, хто найбільше впроваджує реформи...
Настав час визначати нові цілі: промова Порошенка на саміті Східного партнерства
Нам не варто більше ховатися за нечіткими технократичними формулюваннями – маємо говорити чітко, як ніколи!.. "Старої нормальності" більше не існує. Пазли Заходу та Сходу Європи мають бути складені знову разом – і Східне партнерство може бути інтегруючою частиною цього.
Саміт розчарувань: як Петро Порошенко приїхав до Брюсселя за порцією критики
Петро Порошенко став об’єктом критики з боку колег і був змушений виправдовуватися як через корупцію в Україні, так і через переслідування команди Саакашвілі... Рішення саміту до останнього моменту лишалося під загрозою зриву, і це також стало ударом по Україні...
Британія та Східне партнерство: спільні цілі в добу нових викликів
Наше партнерство залишилося непохитним. Вихід Британії з Євросоюзу не змінить наших спільних цілей і пріоритетів зі східними сусідами, ми продовжимо працювати разом із союзниками та друзями по всій Європі, щоб втілити їх у життя.
Досвід адмінреформи для України: як звільнити більшість мерів, не зруйнувавши державу
Україна часто скаржиться на урбанізацію та "вимирання" сіл, особливо в депресивних регіонах. Якщо молодь не бачить перспектив у рідному селі, вона їде поза очі – в обласний центр, до столиці, куди завгодно. В Естонії проблема ще глибша, але з нею впоралися...
Останній вирок трибуналу в Гаазі: сербський генерал відповість за геноцид
Справа Ратко Младича була останньою для Гаазького трибуналу. Після визначення покарання колишньому сербському командиру в компетенції суду залишається лише розгляд апеляцій. Дехто з тих, хто пройшов через судовий процес у Гаазі, вже повернулися до активного політичного життя.
Чотири роки після Євромайдану: як змінилося бачення ЄС українськими аналітиками
За чотири роки після саміту у Вільнюсі вже ніхто не ставить запитання про геополітичний вибір України. Через поступове прийняття "євроінтеграційних законів" відбувається зближення України із ЄС. Віддзеркалюють це й аналітичні центри. Але чи достатньо критична їхня позиція?
Два поганих варіанти: що чекає на Німеччину після краху коаліційних переговорів
Попри численні компроміси, коаліційні переговори у Німеччині завершилися провалом – насамперед внаслідок загравання вільних демократів із ультраправими. Єдиною альтернативою уряду меншості є перевибори, однак суттєвим чином існуючий розклад місць у Бундестазі навряд чи зміниться.
Рецепти успіху в інформаційній війні з Росією: досвід українського посла
Ситуація в Криму погіршувалася з кожним днем, ставши хітом для місцевих медіа. Але навіть за такої ситуації на ефіри до телеканалів доводилося пробиватися з боями. Медійники розуміли, що український посол коментуватиме гостро, а російська сторона нервуватиме...
Безпека для Східного партнерства: які зміни варто лобіювати Україні
До саміту "Східного партнерства" Україна підходить з повністю виконаними проміжними завданнями по розділу "Безпека" та на 50% досягнутими цілями, запланованими на період до 2020 року. Це дає підстави порушувати питання про поглиблення безпекової складової партнерства.
Війна навколо могил: що заважає Києву в діалозі з Варшавою
Остання спроба залагодити конфлікт із Польщею показала: тактика "малих поступок" вже не працює, адже польський уряд сприймає їх як щось самоочевидне. Якщо найближчим часом Київ не зможе сформувати свою стратегію у діалозі із сусідом, то цим займуться українські праворадикали.
Митниця проти "євроблях": чи допоможе Вільнюс вирішити проблему литовських авто
Податкова має інформацію про 239 литовських компаній, які видають доручення на право користування своїми автівками громадянам України, причому деякі компанії видали понад 200 таких доручень. У більшості випадків керівниками цих литовських компаній також є громадяни України.
Санкції ЄС проти Польщі: до чого призведе жорстке рішення Європарламенту
Голосування в Європарламенті акурат випало на день відзначання другої річниці правління партії "Право та справедливість". Варшаві загрожує позбавлення права голоса у ЄС. Анонсувавши введення санкцій, Брюссель досить символічно підбив підсумки двох років "добрих змін" від польської правлячої партії.
Реформи очима ЄС: які зміни та проблеми в Україні помітив Брюссель
Євросоюз оптимістично оцінює прогрес України. Головний сигнал Брюсселя такий: напрямок реформ є правильним, а от швидкість хотілося б бачити вищу. Європейці не приховують, що дещо завищують оцінку дій української влади, аби уникнути невиправданого розчарування...
Асоціація без нагляду: чому Україна відстає від Молдови та Грузії у моніторингу Угоди з ЄС
"Кожен громадянин може подивитися, як виконується Угода про асоціацію. Всі урядові комунікації з цього приводу доступні онлайн. Асоціація з ЄС – наш пріоритет", – кажуть у Молдові. А наша держава не має чим похвалитися у відповідь. Поки що не має...
Оборонна підтримка України: чи варто розраховувати на $350 млн від США
У США певні: оборонна реформа в Україні впевнено просувається. А відповідно, Київ має отримати всю заплановану суму оборонної допомоги – $350 млн. Більше того, на відміну від нинішнього року, у наступному зростає вірогідність фінансової допомоги й від Держдепу США.
Історія конфлікту: хто дозволив та хто знімав угорські прапори з місцевих рад на Закарпатті
Використання угорських прапорів на державних установах у Берегові офіційно дозволене ще з 2008 року. Таке рішення підписав міський голова Іштван Гайдош, більше відомий киянам як народний депутат, член фракції Партії регіонів та активний учасник "Антимайдану"...
"Макронізми": найскандальніші фрази президента Франції
За новим президентом Франції помітили любов до незвичайних виразів та до різких випадів на адресу опонентів... Вираз Poudre de perlimpinpin, що означає неефективні ліки, завдяки Макрону став надзвичайно популярним. В YouTube з'явилися ремікси з мільйонними переглядами.
"Ямайка" чи уряд меншості: чим завершаться коаліційні переговори у Німеччині
Нинішні коаліційні переговори виявилися найскладнішими з моменту об’єднання Німеччини. Тим більше, що коаліціанти мають діаметрально протилежне бачення вирішення міграційної проблеми. У разі провалу переговорів Меркель може реалізувати опцію створення уряду меншості.
Головний бар'єр на шляху до НАТО: що доведеться зробити Україні для вступу в Альянс
В Україні часто говорять, що головні перешкоди на шляху до Альянсу – це підступи Кремля і недалекоглядність проросійськи налаштованих держав-членів НАТО. Але вважати так – означає недооцінювати пріоритети, розрахунки і побоювання тих, кого ми хочемо отримати в союзники.
Прем'єр Угорщини: мені байдуже, чи відповідає стандартам український закон, питання в іншому
Віктор Орбан: "Ми домоглися того, що і США, і Росія, і Німеччина, і Ізраїль, і Китай, і Туреччина – всі перелічені країни зацікавлені в успіху Угорщини. У нас немає конфліктів з будь-якою великою країною: навпаки, всі країни, які формують світову політику, зацікавлені в успіху Угорщини"...
На півдорозі до Афін: два уроки грецької кризи для України
Україні потрібно знайти інструменти для поступового витіснення банківських ресурсів з ринку державних паперів у сферу бізнесу. Адже боргова криза у системі держфінансів може підірвати стабільність банківської сфери і запустити грецький сценарій.
Сербський фронт: чи підтримує офіційний Белград бойовиків Донбасу
Серед негативу у двосторонніх україно-сербських відносинах – не тільки культ бойовиків ОРДЛО та нещодавній скандал з приводу найманців. Відмова від запровадження санкцій проти РФ, недружні голосування в ООН – все це недвозначно характеризує позицію офіційного Белграда.
Нова Європа: чи потрібні Україні зміни до стратегії зближення з ЄС
Ще ніколи Україна не мала таких конфліктів з окремими країнами Євросоюзу, причому ними ж ініційованих. Бар’єри або проблеми з’являються там, де зовсім недавно їх і бути не могло. Це якщо й не створює відчуття зради, то спантеличує та здатне породити євроскептичні настрої.
На землі, на воді та в інтернеті: НАТО підвищує готовність до російської агресії
Досі в Брюсселі уникали згадки про свого ключового противника, але тепер визнають: їм доводиться переглядати стратегію через агресивну Росію. НАТО потрібна спроможність за години перекинути танки з однієї країни в іншу. Одночасно Альянс готується до опору у кіберпросторі...
Не лузери, але й не переможці: чого досягла та що втратила Україна за рік після перемоги Трампа
Рівно рік тому на виборах у США переміг Дональд Трамп, а колишній посол США в Росії Майк Макфол написав свій знаменитий твіт, що "найбільшим лузером" у світі від результатів голосування стала Україна. Варто оцінити, де ми є і де ми можемо бути у відносинах з Америкою Трампа.