Подолати російську блокаду: як ЄС планує допомогти Приазов’ю

Вівторок, 22 січня 2019, 17:13 — , представник України при ЄС
Фото: brd24.com

Для Євросоюзу регіони Донеччини стали майже другою домівкою. Від початку збройної агресії Росії проти нашої держави Євросоюз одразу долучився до підтримки людей та інфраструктури, які зазнали страждань та руйнувань.

Міністри закордонних справ держав-членів ЄС регулярно відвідують Донбас. Їх не зупиняють ані провокації з російського боку, ані порушення терористами Мінських домовленостей, ані погодні умови.

У червні минулого року там побувала представницька делегація послів Політико-безпекового комітету ЄС, які оцінили стан справ та масштаби потреб, аби залікувати рани на багатостраждальній українській землі.

Кремль у своєму стилі не припиняє створювати нові провокації та розширювати географію агресивних дій проти України.

Спочатку незаконне будівництво мосту через Керченську протоку, яке було засуджено Євросоюзом і після чого був розширений санкційний пакет. Далі – штучне ускладнення судноплавства для українських та іноземних суден, які рухаються до морських портів у Маріуполі та Бердянську.

Військова провокація 25 листопада 2018 року проти українських кораблів із обстрілом, пораненням та захопленням моряків кардинально змінила ситуацію не лише у воєнному розумінні, але й у соціально-економічному вимірі.

У Брюсселі почули Київ і, окрім політичної підтримки України, вирішили направити спеціальну оціночну місію (the EU fact-finding mission) до Приазов’я для вивчення шляхів надання підтримки регіону, подолання наслідків російської блокади Керченської протоки та судноплавства Азовським морем.

Ми очікуємо, що оціночна місія ЄС відвідає морські порти та основні міста Приазов’я, вивчить потреби регіону, оцінить, які сектори економіки потребують негайної підтримки.

У грудні 2018 року високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні вже анонсувала реалізацію програм в розмірі 50 мільйонів євро, які мають спрямовуватися до Приазов’я. У розпорядженні Брюсселя також є ресурси Європейського інвестиційного банку.

Для того щоб ці кошти були ефективно використані, оціночна місія якраз і має визначити найбільш пріоритетні проекти.

Українська сторона готова до взаємодії з місією та надання їй необхідної підтримки.

Лише нагадаю, що починаючи з 2014 року Євросоюз вже виділив Україні 3,31 мільярда євро в рамках низки програм макрофінансової допомоги, що є найбільшою за розміром фінансовою допомогою, яка дотепер надавалася ЄС третім країнам.

На даний час Україна та ЄС реалізують вже четверту поспіль програму макрофінансової допомоги обсягом у 1 млрд євро, започатковану минулого року на виконання домовленостей між президентом Петром Порошенком та керівництвом Європейської комісії з метою покриття фінансових потреб та підтримки реалізації широкомасштабних структурних реформ в Україні.

У зв’язку з успішним виконанням всіх відповідних умов, 11 грудня минулого року Україна отримала від ЄС кошти першого траншу в розмірі 500 млн євро в рамках згаданої програми.

Натепер ми активно працюємо над реалізацією умов, необхідних для надання Україні другого траншу в розмірі 500 млн євро та успішного завершення чинної програми.

Маючи такі інструменти допомоги, Євросоюз дійсно може перетворитися на найбільшого інвестора та гравця в регіоні Приазов’я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.