Фірташ звернувся до Конституційного суду Австрії, щоб уникнути екстрадиції до США

Четвер, 24 березня 2016, 19:52

Вищий земельний суд Відня отримав скаргу від прокуратури на рішення суду першої інстанції щодо відмови в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа до США.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Утім, розгляд апеляції затягується через те, що Вищий земельний суд має дочекатися розгляду подання Фірташа до Конституційного суду Австрії. Український олігарх вважає неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і США.

Таким чином, остаточне рішення щодо екстрадиції Дмитра Фірташа відкладається на невизначений термін.

Суд першої інстанції навесні минулого року заборонив екстрадицію Фірташа, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні прокуратура Відня подала апеляцію на це рішення.

Нагадаємо, Фірташ був затриманий поліцейськими в австрійській столиці за запитом американського Федерального бюро розслідувань (ФБР) і поміщений в слідчий ізолятор 12 березня 2014 року.

Через день суд вирішив залишити його під арештом з можливістю звільнення під заставу в 125 млн євро.

Сума була визначена, виходячи з фінансового стану олігарха і тяжкості інкримінованих йому злочинів. 21 березня Фірташа відпустили під домашній арешт, де він і чекав на рішення суду з приводу екстрадиції в США.

Гроші на внесення застави за Фірташа в сумі 125 млн євро надійшли з Росії.

Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року. На початку квітня в США йому пред'явили звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

Загалом у справі про створення міжнародної корупційної схеми в якості обвинувачених проходять шість осіб, включаючи Фірташа, угорського підприємця Андраша Кноппа, громадянина України Сурена Геворгяна, індійського політика Рамачандра Рао і двох комерсантів з Індії та Шрі-Ланки.

За даними слідства, Фірташ вів переговори з індійськими чиновниками і віддавав розпорядження про виділення їм коштів в обмін на преференції у наданні дозвільних документів.

Також у розслідуванні агентства Reuters стверджується, що Фірташ зміг придбати за пільговою ціною понад 20 млрд кубометрів газу і отримати кредитів на $11 млрд завдяки підтримці президента Росії Володимира Путіна.

Більш того, Фірташ купував у "Газпрому" газ за ціною $249 за 1 тис. кубометрів, тоді як НАК "Нафтогаз України" купував його за $412.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.