У Сеймі Польщі відхилили скаргу на віце-спікера щодо заяви про медпрацівників з України

Понеділок, 2 липня 2018, 11:13

Комісія Сейму Польщі з питань етики депутатів прийняла рішення, що не буде розглядати справу щодо висловлювань віце-маршалка парламенту Станіслава Тишки (члена "Кукіз'15") про медичних працівників з України в ефірі одного з телеканалів.

Про це пише Оko.press.

Тишка висловив думку, що через працевлаштування начебто менш кваліфікованих медичних працівників з України в польських лікарнях помирає більше людей. Посольство України почало вимагати вибачень від Тишки за "ксенофобську і примітивну спробу перекласти вину на іноземців".

"Комісія ознайомилася із заявою з приводу висловлювань віце-маршалка Тишки. Комісія прийняла рішення про непідтримку ініціативи розгляду справи, якої стосується прохання", - йдеться у листі із за підписом голови комісії Збігнєва Сосновського.

Скаргу вніс представник партії Новочесна (Nowoczesnа) Кшиштоф Трусколяський. Він проголосував за подальший розгляд справи, один член комісії був проти, троє утрималися. Голосування є таємним. У комісії засідає по одному члену з партії. Нині це Збігнєв Сосновський (PSL), Ґжеґож Двуґій (Kukiz'15), Влодзімєж Бернацький (PiS), Кшиштоф Трусколяський (Новочесна ), Катерина Мжиґлоцька (PO).

Група депутатів на чолі з Мартіном Швєнціцьким готує свою скаргу на висловлювання Тишки.

Тишка жодним чином не опублікував доказів своїх звинувачень стосовно медсестер або лікарів з України. Міністерство здоров'я Польщі запевняє, що не знає жодного випадку смерті пацієнта в результаті медичних помилок української медсестри або відсутнoстi у неї професіоналізму.

За даними польської Ради медсестер і акушерок, на початку 2018 року в країні працювали всього 82 медсестри і 8 акушерок, які походять з України.

Отримати роботу в медичних закладах Польщі за фахом медсестри та інших медичних спеціальностей можливо виключно після отримання офіційного дозволу на виконання такої професії, що у випадку громадян України передбачає підтвердження кваліфікації і, перш за все, нострифікацію диплому про вищу освіту.

Як відомо, у зв'язку з проблемами на ринку праці, Міністерство охорони здоров’я Польщі розглядає можливість спрощення процедури працевлаштування для медичних працівників, які походять з країн поза межами Євросоюзу, зокрема з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.