Клімкін розповів, про що говоритиме із Сійярто в середу у Варшаві

Вівторок, 23 жовтня 2018, 16:39

Консульські консультації між Україною та Угорщиною, а також фінансування Будапештом проектів на Закарпатті будуть основними темами зустрічі глав МЗС двох країн, яка відбудеться у середу у Варшаві.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін під час прес-конференції у польській столиці, куди він прибув для участі у Варшавському безпековому форумі.

"Ми зустрічалися з паном Сійярто кілька днів тому і детально обговорили мою зустріч з представниками угорської громади на Закарпатті. Ми почали обговорювати порядок денний комплексних консульських консультацій, завтра маємо це завершити. Це дуже важливе в контексті скандалу із консульством в Берегові", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що закарпатське питання активно використовує у своїй пропаганді Росія, а російські спецслужби організували у регіоні кілька провокацій, в тому числі з території Придністров’я та Польщі.

"Є кілька питань які Росія активно використовує у своїй пропаганді, наприклад, поява плакатів на Закарпатті, в яких говорилося про угорський сепаратизм. Я завжди кажу, що ми маємо працювати з угорською громадою. Ми не маємо показувати пальцем або цькувати угорців, тому що вони є частиною України. І ми маємо допомогти їм працювати проти шаленої російської пропаганди", - зазначив міністр.

Нагадаємо, Клімкін та Сійярто домовилися про зміну назви посади "уповноваженого по Закарпаттю". За словами Клімкіна, така зміна очікується вже найближчими днями.

Як відомо, на початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області. Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України".

У МЗС заявили про готовність заборонити в'їзд в Україну уповноваженому, якщо назву його посади не буде змінено.

31 серпня Клімкін повідомив, що Сійярто пообіцяв змінити конфліктну назву. Згодом Угорщина підтвердила дану домовленість. Однак станом на кінець вересня назва змінена не була.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.