Чеський міністр: Україна стає для нас все ближчим економічним партнером

Вівторок, 29 січня 2019, 17:14

Попри те, що двостороння торгівля між Чехією та Україною значно скоротилася в перший період після революції 2014 року, вона стабільно зростає з 2016 року і зараз становить майже 2 млрд євро на рік.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек під час зустрічі з українським колегою Павлом Клімкіним, пише Radio Praha.

Двостороння торгівля становила 1,24 млрд євро 2013 року, а всього через два роки вона скоротилася до 550 мільйонів євро. Однак з 2016 року торговельні зв'язки знову зростають. 

Петршичек похвалив нинішнє економічне партнерство. Він сказав, що взаємна торгівля збільшилася на 16% у 2018 році і що Україна зараз є однією з 20 найбільших торгових партнерів Чехії.

Натепер понад 200 чеських підприємств безпосередньо представлені в Україні. Успішними є компанія з оренди автомобілів Eurocar, підприємство технологій ядерної енергетики Škoda JS і постачальник IT послуг Unicorn.

Одним з найбільших успіхів минулого року є проект на 1,7 млрд крон, в рамках якого чеська компанія NUVIA допомагає модернізувати системи безпеки на об'єктах ядерної енергії України, йдеться у матеріалі.

Чеський бізнес каже, що торгівельні зв'язки можуть бути розширені, якщо подолати певні перешкоди, зокрема надмірну бюрократизацію та погану платіжну дисципліну з боку деяких українських партнерів.

Читайте детальніше у колонці Петршичека "Санкції, реформи та фінанси: як Чехія допомагає Україні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.