Шведський міністр: нова сімейна політика Орбана пахне 1930-ми

Неділя, 17 лютого 2019, 13:29

Угорщина викликала посла Швеції до Міністерства закордонних справ після того, як шведський міністр заявила, що нова сімейна політика Будапешта "пахне 1930-ми роками".

Про це повідомили у суботу угорські ЗМІ, пише The Local.

Реагуючи на новий 7-пунктний "план дій із захисту сім'ї", який оприлюднив правий прем'єр-міністр Віктор Орбан, міністр соціальних справ Швеції Анніка Страндхол написала у Twitter, що план "пахне 30-х роками" і що "події в Угорщині тривожать".

"Тепер Орбан хоче мати більше "справжніх" угорських дітей. Така політика шкодить автономії, за яку жінки боролися десятиліттями", - сказала Страндхол.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що шведському послу заявили про "неприйнятність"  таких коментарів.

"Угорщина витрачає гроші на сім'ї, а Швеція витрачає їх на мігрантів", - сказав Сійярто.

Нова сімейна політика була деталізована Орбаном у його виступі минулого тижня. Вона спрямована на боротьбу зі стрімким падінням населення Угорщини.

Нові заходи передбачають безпроцентне житло та сімейні кредити на автомобілі, а також звільнення жінок від податку на прибуток після народження четвертої дитини.

"Це - а не імміграція - відповідь угорського народу", - сказав Орбан.

Швеція стала на бік Європейської комісії у позові проти Угорщини в Європейському суді, поданому через недотримання Будапештом європейського законодавства у сфері надання притулку та процедури повернення мігрантів.

Угорський уряд стверджує, що "промігрантські організації, фінансовані з-за кордону" разом зі шведським послом в Угорщині лобіюють свої власні інтереси.

Європейська комісія також почала другу санкційну процедуру проти Будапешта через міграційні закони "Стоп Сорос".

Нові угорські закони дозволяють правоохоронцям стріляти по мігрантам гумовими кулями і передбачають тюремні терміни для людей, які допомагають їм. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.