"Сперечайтеся в міру і оминайте спокуси популізму": Туск виступив з порадами для України

Вівторок, 19 лютого 2019, 12:52

Президент Європейської ради Дональд Туск виступив з п’ятьма рекомендаціями для українських політиків.

Про це він заявив у виступі у Верховній раді, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Він зазначив, що висловлює свої поради як друг і не має наміру повчати українців, як облаштовувати власний дім.

"Не завдайте один одному надмірної шкоди на найближчих виборах. Ваша історія, як і історія мого народу, підтверджує, що внутрішні конфлікти в наших двох країнах є найбільшим подарункам для третьої сторони. Також пам’ятайте, що ваші опоненти в Європі чекають на будь-який привід, аби зіпсувати нинішню солідарність між Брюсселем і Києвом, а різкий конфлікт між вами може виявитися саме таким приводом. Тож сперечайтеся в міру і лишайтеся єдині в справах, які мають найважливіше значення для України", - заявив Туск.

"Друга порада: вдумливо оминіть спокуси радикального націоналізму і популізму, як ви це робили досі. Якщо ми поступимося рецидивам шовінізму і в Європі, і в Україні, то ми неминуче потрапимо в конфлікти… Україна надто велика, аби для почуття величі потребувати наркотику популізму", - наголосив він.

Голова Європейської ради також порадив українським політикам не наслідувати тих європейських політиків, які хочуть переконати, що демократія, заснована на свободі, правах людини - це пережиток минулого, а зараз настає модель авторитарної демократії.

"В інтересах наших громадян і Європи маємо захищати фундаментальні цінності. Саме за це померли герої Революції гідності", - сказав Туск.

"Четверта порада: будуйте доброчесну державу. Чесність і прозорість потрібні не тому, що це вимога ЄС, а тому, що цього потребують ваші громадяни. Не припиняйте позитивних змін, навіть якшо вони болючі для когось", - заявив він.

В якості п’ятої поради Туск закликав повірити у молодь і нагадав, що п’ять років тому молоді українці склали іспит, а деякі сплатили найвищу ціну.

"Немає Європи без України": читайте текст історичної промови Туска у Верховній раді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.