Рада змінила Конституцію та закріпила курс України на ЄС і НАТО

Четвер, 7 лютого 2019, 11:49

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про закріплення в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському союзі й НАТО. 

Про це повідомляє коресподнент "Європейської правди".

Відповідне рішення підтримали  334 народних депутатів, 35 проголосували проти, 16 не голосували. Для затвердження змін було необхідно зібрати конституційну більшість - не менше 300 голосів. Для вступу змін у силу відповідний закон має підписати Президент. Порошенко присутній у сесійному залі та вже заявив про намір затвердити його.

Відповідно до схвалених змін, до повноважень ВР додано "реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору", а уряд "забезпечує реалізацію" цього курсу, Президент проголошується "гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Зокрема, якщо тепер один з майбутніх президентів підпише указ про "позаблоковість" України, то цей гіпотетичний документ можна буде оскаржити в судовому порядку. Або ж якщо парламент забере згадки про НАТО із законодавства, а президент не скористається правом вето і підпише такий закон – то скасовані норми можне буде відновити у Конституційному суді.

Про суть внесених змін читайте детальніше: "Шкоди не буде, користь можлива: що насправді змінять "євроатлантичні норми" у Конституції"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.