Brexit: Рада ЄС затвердила заходи на випадок виходу Британії без угоди

Вівторок, 19 березня 2019, 12:13

Рада ЄС ухвалила серію законодавчих актів в рамках підготовки до непередбачених обставин на випадок виходу Великої Британії без угоди.

Про це повідомляє прес-служба Ради.

Вжиті заходи повинні зменшити збитки від "жорсткого" Brexit в певних сферах. Заходи носять тимчасовий характер, обмежені за обсягом і приймаються ЄС в односторонньому порядку. У деяких сферах вони залежать від дій у відповідь Британії.

"Прийняті сьогодні законодавчі акти містять у собі положення, призначене для захисту прав на соціальне забезпечення громадян держав-членів ЄС у Британії і британських громадян у 27 країнах ЄС, які скористалися правом вільного пересування до виходу Британії з ЄС", - відзначили в Раді.

ЄС також хоче забезпечити, щоб молоді люди, які беруть участь в освітній програмі Erasmus+, могли завершити своє навчання і продовжувати отримувати відповідне фінансування або гранти в разі відсутності угоди.

Нові положення в сфері рибальства дозволять рибалкам і операторам ЄС отримувати компенсацію в рамках Європейського фонду морського і рибного господарства (EMFF) за тимчасову зупинку їх діяльності в разі раптового закриття вод Британії для риболовних суден ЄС.

Інша постанова спрямована на те, щоб ЄС міг надати британським суднам доступ до вод ЄС до кінця 2019 року за умови відповідних дій з боку Британії.

Крім того, ЄС передбачив тимчасові заходи для забезпечення основних авіаційних транспортних зв'язків і основних автомобільних вантажних і автомобільних пасажирських перевезень в разі "жорсткого" Brexit. Ці заходи вимагають взаємності з боку Британії.

Рада також прийняла поправку до регламенту експорту деяких товарів подвійного призначення, включивши Британію в список третіх країн з низьким рівнем ризику, які охоплюються загальними дозволами ЄС на експорт.

Прийняті сьогодні законодавчі акти набудуть чинності через день після публікації і почнуть застосовуватися наступого дня після виходу Британії з ЄС без угоди, якщо такий сценарій відбудеться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.