Освітній конфлікт з Угорщиною: Рада ухвалила зміни, про які просила "Венеціанка"

Четвер, 25 квітня 2019, 13:36

Законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який сьогодні ухвалила Верховна рада, містить рекомендації Венеціанської комісії щодо врахування інтересів національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

В Євросоюзі раніше наголошували, що вважають обов’язковою умовою відповідність нового закону конвенціям Ради Європи, учасником яких є українська сторона.

В ухваленому законі містяться положення, які вносять зміни до закону про освіту, який викликав кризу у відносинах між Україною та Угорщиною:

у пункті 3 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 38-39, ст. 380):

а) підпункт 18 після слів та цифр "до 1 вересня 2018 року" доповнити словами та цифрами "мовою відповідного корінного народу чи відповідної національної меншини України (крім осіб, визначених підпунктом 19 цього пункту)";

б) доповнити підпунктом 19 такого змісту:

"19) особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до 1 вересня 2023 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою".

Напередодні ініціатор законопроекту депутат Микола Княжицький на засіданні комітету гарантував збереження рекомендованих "Венеціанкою" правок у законі.

Нагадаємо, минулого року голова МЗС Угорщини Петер Сійярто розкритикував мовний закон, заявивши, що він є частиною антиугорської кампанії в Україні. Сійярто пообіцяв не знімати "блокаду" євроінтеграційних прагнень України.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Як відомо, Угорщина також незадоволена ухваленим законом про освіту і звинуватила Україну в недотриманні прав меншин та оголосила про блокаду європейських та євроатлантичних прагнень України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.