13 травня 2024

Статті
Переговори чи капітуляція? Що приховують та як мають змінитися "мирні" ідеї щодо України
Частина західних країн через постійні погрози Москви боїться визнати, що Росія – ворог, який має зазнати поразки. Цим Захід шкодить сам собі...
Втеча в Білорусь. Що відомо про польського суддю, якого звинувачують у шпигунстві на РФ
Польський суддя став ласою здобиччю для спецслужб Білорусі та РФ. Не виключено, що в їхніх інтересах він виконував завдання і в Україні.
Новини
23:00
На кордоні з Білоруссю мігрант пограбував польського прикордонника
На польсько-білоруському кордоні біля села Черемха, що в Підляському воєводстві, мігрант викрав у службовця Прикордонної служби Польщі радіотелефон через загороджувальний паркан.
22:40
фотоСтало відомо, коли вийдуть мемуари Меркель
Мемуари колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель вийдуть у листопаді 2024 року.
22:25
Білий дім анонсував новий пакет військової допомоги Україні цього тижня
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван анонсував черговий пакет військової допомоги Україні цього тижня.
22:04
Опитування: Трамп випереджає Байдена в п'яти ключових штатах
Чинний президент США Джо Байден відстає від свого суперника, республіканця Дональда Трампа, у п'яти з шести "хитких" штатів, де немає явної переваги прихильників Демократичної чи Республіканської партій і які часто визначають долю виборів.
21:41
Єврокомісія поскаржилась організаторам "Євробачення" на заборону прапорів ЄС
Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас у листі Європейській мовній спілці (ЄМС), яка організовує пісенний конкурс "Євробачення", попросив роз'яснити заборону учасникам розмахувати прапорами ЄС.
21:22
Кулеба обговорив з головою МЗС Литви, як прискорити військову допомогу Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 13 травня повідомив про телефонну розмову з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом, присвячену зокрема військовій підтримці України.
ДайджестЩе рік вільної торгівлі з ЄС, Румунія не віддає Patriot, естонські війська в Україну: новини дня
21:09
Кулеба розповів голові МЗС Азербайджану про російські удари по Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 13 травня провів телефонну розмову з очільником зовнішньополітичного відомства Азербайджану Джейхуном Байрамовим.
20:54
Сунак запевнив у підтримці України після зливу у ЗМІ про розмову Кемерона й Трампа
Уряд Великої Британії наполіг, що його позиція стосовно підтримки України у повномасштабній війні проти Росії не зазнала змін після публікації ЗМІ про діалог голови британського МЗС Девіда Кемерона з Дональдом Трампом, яка свідчила про протилежне.
20:53
Франція планує виробництво низьковуглецевих добрив, щоб зменшити залежність від імпорту РФ
У Франції оголосили про проєкт з виробництва декарбонізованих азотних добрив з метою зниження залежності від російського імпорту.
20:34
Косово вдруге не пустило патріарха Сербської православної церкви
Прикордонники частково визнаного Косова 13 травня відмовили у в'їзді патріарху Сербської православної церкви Порфирію, пославшись на порушення Белградом двосторонньої угоди про нормалізацію відносин.
20:14
Кулеба після зустрічі з Вучичем підтримав членство Сербії в ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до Белграда зустрівся з президентом Сербії Александаром Вучичем, з яким обговорив двосторонні відносини та європейську інтеграцію.
20:09
Посол Німеччини заявив, що нова система ППО IRIS-T прибуде в Україну в травні
В Україну в травні прибуде система протиповітряної оборони IRIS-T від Німеччини, такі системи постачатимуть у найближчі два роки.
20:01
Радник президента Естонії: Ми всерйоз обговорюємо відправку військ на захід України
Радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл стверджує, що естонський уряд "всерйоз" обговорює можливість відправки військ на західну Україну, аби ті допомогли Києву вивільнити резерви для відправлення на фронт.
19:56
Віцеканцлер Німеччини: Берлін зробив недостатньо для підтримки України
Віцеканцлер та міністр економіки ФРН Роберт Габек вважає, що німецький уряд повинен робити більше для підтримки України у її протистоянні проти російської агресії.
19:44
фотоУ метро Праги приберуть барельєф, створений на знак "дружби" Чехословаччини та СРСР
Муніципалітет Праги вирішив додати пояснювальну табличку до барельєфу з написом "Москва-Прага" на станції метро "Андел", який був нанесений на знак "дружби" між тодішньою Чехословаччиною та Радянським Союзом.
19:25
Провідному прихильнику Brexit запропонували роботу на кампанію Трампа
Провідний представник кампанії за вихід Британії з ЄС Найджел Фарадж заявив, що має "тверду пропозицію роботи", пов'язану з переобранням Дональда Трампа на посаду президента США.
19:23
Суд Північної Ірландії заблокував скандальний закон про депортацію мігрантів до Руанди
Високий суд Північної Ірландії 13 травня призупинив виконання на своїй території британського закону, який передбачає вислання шукачів притулку до Руанди – крок, який, за словами Лондона, покликаний стримати нелегальну міграцію.
19:05
Ердоган заявив, що в Туреччині лікується "понад тисяча" терористів ХАМАС
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що на території країни перебувають на лікуванні понад тисяча бойовиків угруповання ХАМАС, яке більшість західних країн визнає терористичним.
18:57
У Польщі не виключили іноземного втручання в ситуації з серією пожеж у країні
Польська влада не виключає, що численні пожежі, які останнім часом фіксують у країні, можуть бути пов’язані з діяльністю ворожих іноземних акторів.
18:44
Reuters дізнався деталі майбутньої безпекової угоди України з ЄС
Проєкт двосторонньої безпекової угоди між Європейським Союзом та Україною фіксує форми допомоги у сфері безпеки та оборони, які об'єднання продовжуватиме надавати Києву, а також механізм консультацій у разі майбутньої агресії.
18:30
Сунак: Світ ближче до ядерної ескалації, ніж будь-коли з часів Карибської кризи
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак попередив, що світ вперше за багато років наблизився до ядерної ескалації.
18:26
Провладні грузинські ЗМІ "анонсували" санкції США проти олігарха Іванішвілі
Низка провладних грузинських ЗМІ 13 травня заявила, що помічник державного секретаря США Джим О'Браєн, який найближчим часом прибуде до Грузії, оголосить про "конкретний пакет санкцій" проти засновника та почесного голови партії влади Бідзіни Іванішвілі.
18:14
Україна і Сербія проведуть перше з 2013 року засідання комісії з економічних питань
Україна і Сербія домовилися про проведення першого з 2013 року засідання комісії, яка відповідає за економічну співпрацю між країнами.
18:13
Австрія дала візу посланнику Путіна, він відвідав Відень і Братиславу
Австрія видала візу спеціальному представнику правителя Росії з "міжнародного культурного співробітництва" Михаїлу Швидкому, що дозволило йому в березні відвідати Відень і Братиславу.
18:01
ФотоЗеленський обговорив з прем'єром Швеції новий пакет військової допомоги Україні
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.
17:56
Військові Молдови та США здійснять спільні парашутні навчання
Молдовські та американські військові протягом 13-14 травня здійснять спільні парашутні навчання в межах навчань Swift Response.
17:54
Уряд Німеччини проти участі НАТО у захисті неба над Україною
Федеральний уряд Німеччини відкидає можливість участі НАТО у протиповітряній обороні України.
17:46
У літаку президента Польщі виявили "незначну несправність" перед вильотом до Катару
Президент Польщі Анджей Дуда і його супровід, який 13 травня вирушав до Катару, був змушений ненадовго зійти з президентського літака після того, як там виявили "незначну несправність".
17:44
ЗМІ: Байден в чотири рази підвищить мита на китайські електромобілі
Президент Джо Байден цього тижня в чотири рази підвищить мита на китайські електромобілі та різко збільшить збори для інших ключових галузей промисловості КНР для захисту американських робітників.
17:31
ЗМІ: Британських солдатів в Естонії попередили про ризик кібератак з боку Росії
Британських військових, які беруть участь у військових навчаннях в Естонії, попередили про те, що російські агенти намагаються зламати їхні мобільні телефони та отримати доступ до контактів їхніх рідних.
17:23
У президентки Північної Македонії відреагували на обурення через неконституційну назву країни
Попри негативну міжнародну реакцію нова президентка Македонії Гордана Силяновська Давкова наполягає на використанні неконституційної назви країни "Македонія" у публічних виступах.
17:12
У Швейцарії провели перший з 1940 року з'їзд комуністичної партії
У Швейцарії відбувся установчий з'їзд нової політичної сили – Революційної комуністичної партії, яка стала першою з 1940 року партією, що ідентифікує себе як комуністична в цій країні.
17:10
Лідер сепаратистів Каталонії йде у відставку та з політики після поразки на виборах
Президент Каталонії Пере Арагонес заявив, що йде у відставку та з політики після провалу його сепаратистської партії на регіональних виборах, де іспанські соціалісти завдали історичної поразки руху за незалежність.
16:57
фотоГамбург передає Україні чотири машини для розмінування
Сенатор з питань внутрішніх справ Гамбурга Енді Гроте передав послу України в Німеччині Олексію Макеєву першу з чотирьох машин розмінування.
16:37
Посол України каже, що Польща не зупиняла переговорів з Києвом з аграрних питань
Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що Варшава не зупиняла переговорів з Києвом з аграрних питань, переговори тривають на всіх рівнях.
16:33
Вучич повідомив, що посол Сербії незабаром повернеться до Києва
Президент Сербії Александар Вучич провів у Белграді зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
16:21
ЄС остаточно схвалив продовження пільгової торгівлі з Україною з запобіжниками
13 травня Рада Євросоюзу після тривалого та напруженого переговорного процесу нарешті схвалила продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік.
16:11
ФотоПрем'єр Сербії запевнив Кулебу у повазі до територіальної цілісності України
Прем'єр-міністр Сербії Мілош Вучевич провів у Белгралі зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
16:03
ЗМІ: ЄС схвалить план, необхідний для виділення Україні 50 млрд євро, без обговорення
Рада Європейського Союзу з економічних і фінансових питань схвалить український план реформ, необхідний для регулярного виділення Києву фінансування в рамках Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро, без обговорення.
Аналітика короткоЧому польський суддя втік до Білорусі і чи має це звʼязок із Україною
15:48
Прем'єрки країн Балтії підкреслили необхідність наблизити Україну до НАТО
Прем'єр-міністерки країн Балтії на зустрічі у Вільнюсі погодилися з необхідністю наблизити Україну до членства у НАТО і вважають саміт у Вашингтоні можливістю для цього.
15:44
Прем'єр Британії закликав виборців довіритись йому на тлі провальних рейтингів своєї партії
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав виборців довіритися йому, перерахувавши свої досягнення у промові напередодні парламентських виборів, які мають відбутися цього року.
15:15
У Німеччині торік зросло число кібератак з-за кордону, основний винуватець – РФ
Минулого року кількість кібератак з-за кордону на установи та людей у Німеччині значно зросла.
15:15
Болгарія теж обурилась словами президентки Північної Македонії
Болгарія обурилась тим фактом, що нова президентка Північної Македонії Гордана Силяновська Давкова під час складання присяги використала стару назву країни "Македонія".
14:46
Лідери Греції й Туреччини проведуть зустріч для поліпшення відносин
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом в Анкарі у понеділок для спроб поліпшити довготривалі напружені відносини.
14:43
Зеленський розповів про підготовку безпекової угоди з Люксембургом
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна готує двосторонню безпекову угоду з Люксембургом.
14:28
У Єврокомісії прокоментували скандал з президенткою Північної Македонії, яка обурила Грецію
У Єврокомісії нагадали, що виконання домовленостей із сусідами є важливим для євроінтеграції Північної Македонії.
14:08
В уряді Польщі кажуть, що переговори з Києвом перервали через звинувачення в корупції
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що переговори щодо обмеження українського агроімпорту перервали через те, що "деякі представники" з боку Києва були звинувачені в корупційній діяльності.
14:04
У Єврокомісії висловили подив забороною глядачам "Євробачення" розгортати прапори ЄС 
У Єврокомісії висловили подив тим, що організатори пісенного конкурсу "Євробачення" не дозволили глядачам проносити у залу прапори ЄС.
13:36
У Німеччині невідомі закидали камінням будинок ультраправого політика
Невідомі закидали камінням та запальним пристроєм будинок депутата міської ради ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" у східнонімецькому місті Галле.
13:15
Соратники партії влади Грузії пропонують не пускати в країну європейських політиків
Партія "Сила народу", утворена колишніми членами партії влади "Грузинська мрія", закликала уряд ігнорувати візити західних політиків та пропонує розглянути заборону на їхній в’їзд в країну. 
13:00
Франція оголосила про залучення 15 млрд євро іноземних інвестицій
Офіс президента Франції заявив, що цьогорічний захід "Обирай Францію" – щорічний саміт, спрямований на залучення іноземних інвестицій до країни – принесе 15 мільярдів євро.
12:53
МЗС Північної Македонії відреагувало на скандал довкола нової президентки
Міністерство закордонних справ Північної Македонії запевнило, що країна рішуче налаштована неухильно дотримуватись конституційних положень, а також усіх міжнародних зобов’язань, зокрема, Преспанської угоди з Грецією.
12:45
12 країн хочуть пояснень Брюсселя, як закон про "іноагентів" вплине на рух Грузії у ЄС
Міністри закордонних справ 12 країн-членів Євросоюзу попросили Єврокомісію надати коментарі щодо того, як ухвалення Грузією скандального проєкту "Про прозорість іноземного впливу" відобразиться на її євроінтеграції.
12:31
Прем’єр Греції: Президентка Північної Македонії пішла на провокаційний крок
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс різко відреагував на те, що нова президентка Північної Македонії Гордана Силяновська Давкова під час складання присяги назвала країну "Македонія".
12:29
Суд залишив у силі екстремістський статус ультраправої партії Німеччини
Вищий регіональний суд на заході Німеччини відхилив апеляцію партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") проти її класифікації як ультраправої екстремістської організації.
12:21
У парламенті Франції почали обговорювати проєкт закону про евтаназію: може тривати понад рік
У Національній асамблеї, нижній палаті парламенту Франції, почали розгляд законопроєкту про асистовану евтаназію, цей процес може тривати більше року. 
12:09
Шольц вирушає до Швеції: говоритиме про Україну і безпекові питання
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок вирушає до Швеції, де у нього заплановані переговори з прем'єр-міністрами Швеції, Данії, Фінляндії, Ісландії та Норвегії.
11:51
Біля парламенту Грузії поліція затримала 20 осіб, серед них троє іноземців
У Міністерстві внутрішніх справ Грузії заявили про затримання 20 осіб на акції протесту біля парламенту Грузії в понеділок, де в той час комітет розглядав редакцію проєкту резонансного закону "Про прозорість іноземного впливу".
11:41
Розвідка Британії прокоментувала використання силами РФ на фронті легких всюдиходів
Британська розвідка відзначила все частіше використання армією РФ легких всюдиходів та мотоциклів у військових цілях, зауваживши, що це має і певні переваги, і недоліки.
11:37
Прем'єр Швеції прокоментував можливість розміщення ядерної зброї в країні
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон прокоментував можливість розміщення на території його країни, яка нещодавно приєдналась до НАТО, ядерної зброї.
11:18
Британія не буде використовувати свої сили для доставки гумдопомоги в Газу
Велика Британія, ймовірно, буде використовувати підрядників в очолюваній США операції з доставки гуманітарної допомоги в Газу замість того, щоб розгортати свої власні сили.
11:11
Нуланд відмовилася говорити, чи вважають США можливим відновлення цілісності України
Колишня заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд утрималася від відповіді, чи вважають у Вашингтоні можливою таку перемогу України, за якої вона поверне усі окуповані території.
10:48
У Британії висунули обвинувачення трьом чоловікам у сприянні спецслужбам Гонконгу
У Великій Британії правоохоронці висунули обвинувачення трьом чоловікам у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу після серії арештів по всій Англії.
10:43
ЗМІ: Зеленський вперше поїде в Іспанію, де підпише безпекову угоду
Президент України Володимир Зеленський ближчими днями здійснить візит до Іспанії, під час якого підпише двосторонню безпекову угоду з цією державою.
10:24
Президент Литви про заміну Шойгу: Це робиться для продовження війни
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що рішення кремлівського очільника Владіміра Путіна змінити міністра оборони Сергєя Шойгу пов’язано з бажанням російського режиму продовжувати загарбницьку війну проти України.
10:18
відео, фотоБіля польського Катовіце сталася масштабна пожежа, згоріли більше десятка автобусів
У містечку поблизу польського Катовіце цієї ночі сталася масштабна пожежа на території автопарку, 10 автобусів згоріли вщент. 
10:04
Блінкен: Наступ Ізраїлю на Рафах не знищить ХАМАС
Держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що масштабний наступ Ізраїлю на місто Рафах у секторі Гази спровокує анархію і не призведе до ліквідації терористичного угруповання ХАМАС.
09:55
Прем'єрки держав Балтії на спільній зустрічі обговорять підтримку України
Прем’єрки трьох балтійських держав – Естонії, Латвії та Литви – проведуть зустріч у Вільнюсі, де говоритимуть про двосторонні питання, безпеку та спільні дії для підтримки України.
09:34
ЗМІ: У Бундестазі розійшлися думки щодо потенційної участі НАТО у захисті українського неба
Серед провідних партій Німеччини розійшлися думки з приводу ідеї про участь сил НАТО у "закритті неба" над частиною України. 
09:31
У Британії прокоментували заміну Шойгу на Бєлоусова: Чергова маріонетка Путіна
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прокоментував заміну на посаді міністра оборони Росії Сергєя Шойгу на Андрєя Бєлоусова.
09:16
У Німеччині протести проти заводу Tesla закінчилися арештами і демонтажем табору
У Німеччині поліція Бранденбургу затримала 23 активісти і висунула 76 кримінальних звинувачень за дні протестів проти діяльності автомобільного заводу Tesla в містечку Грюнгайде, що під Берліном.
09:05
У Румунії проходять великі навчання десантників з країн НАТО
У Румунії напередодні розпочались великі навчання десантників Swift Response 24, у яких беруть участь приблизно дві тисячі військових з Франції, Німеччини, Румунії, Іспанії, США і Нідерландів.
08:56
У парламенті Грузії в турборежимі погодили закон про "іноагентів" перед фінальним розглядом
Юридичний комітет парламенту Грузії підтримав редакцію проєкту резонасного закону "Про прозорість іноземного впливу", перед парламентом протест.
08:46
Прем’єр Румунії: Міністр оборони має застереження щодо передачі Patriot Україні
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, коментуючи можливість надання Україні системи протиповітряної оборони Patriot, заявив, що міністр оборони Анджел Тилвар має серйозні застереження щодо цього.
08:39
Уряд Швеції проведе зустріч з банками для захисту літніх людей від шахраїв
Прем’єр-міністр Швеції запросив керівництво банків на зустріч з урядом та поліцією для обговорення, які спільні заходи могли би краще захистити літніх людей від телефонних шахраїв, що намагаються виманити гроші.
08:27
Греція засудила президентку Північної Македонії за використання неконституційної назви країни
Греція обурена тим фактом, що нова президентка Північної Македонії Гордана Силяновська Давкова під час складання присяги назвала країну "Македонія".
08:07
У Литві провалилась спроба змінити положення конституції про подвійне громадянство
У Литві провалився референдум, на якому пропонували змінити конституцію, аби розширити можливості надання подвійного громадянства в країні.
07:46
На виборах в Каталонії сепаратистські сили втратили більшість
На регіональних виборах в іспанській Каталонії чотири партії, які виступають за відокремлення автономії, ризикують втратити владу, тоді як Соціалістична партія показала свій найкращий результат.
07:19
Фото, оновленоКулеба разом із Зеленською вперше приїхали до Белграда
Перша леді України Олена Зеленська разом з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прибули до Белграда в неділю, що стало першим візитом українського високопосадовця до Сербії з початку повномасштабної агресії Росії.
07:03
Вибори у Литві: у другому турі змагатимуться чинний президент і прем’єрка
Литва після голосування у неділю обиратиме президента у другому турі, до якого вийшли чинний глава держави Гітанас Науседа і прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте.