14 травня 2024

Статті
Подвійне громадянство для Європи: де на Заході працюють обмеження, які скасовує Україна
Дозвіл на подвійне громадянство стає загальним трендом у Європі. Заборона є лише у кількох країнах, але і там це намагаються змінити.
Туск повів уряд на оновлення: що означають кадрові зміни у Раді міністрів Польщі
Дональд Туск провів перше оновлення свого уряду. Що стало причиною цих змін і чи матимуть вони вплив на відносини з Україною?
Новини
23:00
Комітет парламенту Іспанії визнав Голодомор геноцидом і закликав допомагати Україні зброєю
Комітет у закордонних справах Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту) Іспанії на засіданні 14 травня переважною більшістю голосів підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.
22:39
відеоБлінкен у підземному барі Києва зіграв на гітарі та заспівав
Державний секретар США Ентоні Блінкен узяв участь у виступі місцевого гурту в одному з барів Києва 14 травня, виконавши пісню Ніла Янга Rockin' in the Free World.
22:29
У Франції суд відмовився віддати "Мону Лізу" названим спадкоємцям да Вінчі
Вищий адміністративний суд Франції 14 травня відхилив позов організації International Restitutions, яка начебто від імені спадкоємців Леонардо да Вінчі домагалась власності на його знамениту картину "Мона Ліза".
22:10
Президентка Грузії закликає скасувати закон про "іноагентів" через вибори
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі вважає, що протестувальники проти закону про "іноагентів" можуть домогтись його скасування, скориставшись голосом на майбутніх парламентських виборах у жовтні цього року.
21:55
Угорський єврокомісар підтримав Сербію та виступив проти резолюції ООН щодо Сребрениці
Європейський комісар із питань розширення Олівер Варгеї, висунутий на цю посаду Угорщиною, під час дводенного візиту до Сербії підтримав її позицію стосовно проєкту резолюції ООН стосовно геноциду у Сребрениці 1995 року.
21:35
Білий дім: США можуть "докорінно переоцінити" відносини з Грузією через закон про "іноагентів"
Ухвалення в Грузії закону "Про прозорість іноземного впливу" попри критику з боку Заходу та протести громадянського суспільства може вплинути на відносини Тбілісі зі Сполученими Штатами.
21:20
відео, уточненоМіністр оборони Канади: Україну треба підтримувати до перемоги, а не "скільки потрібно"
Очільник Міністерства оборони Канади Білл Блер вважає хибною підтримку України "стільки, скільки буде потрібно" й натомість пропонує пов'язати її з перемогою української сторони в повномасштабній війні.
ДайджестДержсекретар США у Києві, Грузія схвалила “іноагентів”, Зеленський їде в Іспанію: новини дня
20:58
Політику "Альтернативи для Німеччини" обрали покарання за нацистське гасло
Суд німецького міста Галле присудив одному з найвідоміших діячів ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Бйорну Гьоке 13 тисяч євро штрафу за використання нацистського гасла у своїй промові.
20:46
Латвія надасть 10 млн євро на чеську ініціативу з закупівлі боєприпасів для України
На закритому засіданні у вівторок уряд Латвії ухвалив рішення про виділення 10 млн євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для України, крім того, влітку Україні поставлять чергову партію дронів.
20:40
США попередили Грузію про можливі санкції через закон про "іноагентів"
Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джим О'Браєн заявив, що на Грузію можуть чекати фінансові обмеження в разі, якщо так званий закон про "іноагентів" не буде приведений у відповідність до стандартів ЄС.
20:24
Єврокомісія: Хто заперечує геноцид у Сребрениці, тому нема місця в Європі
Речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано наголосив, що позиція Європейського Союзу стосовно подій у місті Сребрениця 1995 року є чіткою, і розкритикував тих, хто заперечує здійснення там геноциду.
20:21
Франція надішле Україні другу партію ракет ППО до  SAMP/T
Франція поставить Україні нову партію зенітних ракет Aster до системи ППО SAMP/T.
20:14
Блінкен: Інші держави надали Україні втричі більше економічної допомоги, ніж США
Державний секретар Ентоні Блінкен підкреслив внесок союзників США в економічну та гуманітарну допомогу України, який, за його словами, втричі перевищує американський.
19:54
Німецький виробник зброї хоче випускати автомати під радянський калібр
Німецький виробник зброї Heckler & Koch (H&K) хоче розширити свій асортимент, включивши до нього автомати та кулемети під набої колишнього Варшавського договору.
19:40
Україна має не стати схожою на Росію, перемоги недостатньо – Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що для України важливо не лише давати відсіч повномасштабній агресії Росії, а й також боротись із корупцією, яка є не меншою загрозою для її демократії.
19:32
МЗС Британії: Закон про "іноагентів" підриває євроатлантичні прагнення Грузії
МЗС Британії заявило, що ухвалення парламентом Грузії закону про "іноагентів" і переслідування протестувальників йде в розріз з євроатлантичними прагненнями Грузії.
19:22
Блінкен розповів, що буде в безпековій угоді США та України
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що майбутня двостороння угода про безпеку з Україною передбачатиме військову допомогу в різних сферах і допоможе наблизитись їй до членства в НАТО.
18:48
Польща не збирається приймати мігрантів за новим міграційним пактом
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запевнив, що країна не прийме жодного мігранта за міграційним пактом.
18:46
У Раді Європи стурбовані намірами уряду Словаччини обмежити ЗМІ та громадські організації
Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті в листі до віцеспікера парламенту Словаччини Петера Жиги висловив стурбованість стосовно можливого ухвалення законопроєктів про реформу суспільного мовника та про громадянське суспільство.
18:30
США заблокували схему, через яку Дерипаска хотів отримати $1,5 млрд
Міністерство фінансів США 14 травня повідомило про викриття схеми, якою підсанкційний російський олігарх Олег Дерипаска намагався отримати доступ до заморожених 1,5 мільярда доларів за допомогою австрійської групи Raiffeisen.
18:25
Україна та Люксембург розпочали переговори щодо безпекової угоди
Україна та Люксембург розпочали двосторонні переговори про укладення угоди щодо співробітництва у сфері безпеки та довгострокову підтримку.
18:12
Молдова анонсувала угоду про партнерство з ЄС у сфері безпеки та оборони
Міністерство закордонних справ Молдови 14 травня анонсувало укладання угоди з Європейським Союзом про співпрацю у межах Партнерства в галузі безпеки і оборони, яке дозволить поглибити співпрацю сторін у цих сферах.
17:58
ЄС направить сотні пожежників до вразливих країн напередодні сезону лісових пожеж
Плани Європейського Союзу на майбутній сезон лісових пожеж включають розгортання сотень пожежників у найбільш вразливих країнах-членах, а також створення парку пожежних літаків.
17:56
ВідеоУ Німеччині сталася масова бійка: внаслідок ударів мачете постраждали двоє осіб
У східному німецькому місті Лейпциг сталася масова бійка, під час якої від ударів мачете постраждали двоє осіб.
17:53
Макрон пообіцяв Зеленському більше військової допомоги "в найближчі дні та тижні"
Президент Франції Емманюель Макрон під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським засудив посилення російських атак проти України, а також повідомив про постачання зброї найближчим часом.
17:42
Британія викликала посла Китаю, щоб поскаржитись на втручання в її справи
Міністерство закордонних справ Великої Британії 14 травня викликало посла Китаю Чжена Цзегуана, аби висловити протест у зв'язку з останнім викритим випадком шпигунства в країні на користь Пекіна.
17:41
Група Єрмака-Расмуссена оприлюднила план вступу України до НАТО до 2028 року
Члени міжнародної групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, співголовами якої є керівник Офісу президента Андрій Єрмак та ексгенеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, рекомендували встановити часові рамки прийому України в Альянс – не пізніше липня 2028 року.
17:27
У Франції напали на поліцейський фургон під час перевезення ув'язненого, є загиблі
Французькі правоохоронці оголосили про масштабний розшук підозрюваних у нападі на фургон, що перевозив ув'язненого, в результаті якого щонайменше двоє тюремних охоронців загинули і ще троє зазнали серйозних поранень.
17:16
Грузинська опозиція оголосила бойкот парламенту після ухвалення закону про "іноагентів"
Найбільша партія грузинської опозиції "Єдиний національний рух" (ЄНР) оголосила бойкот парламенту після ухвалення скандального законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" у фінальному читанні.
17:09
Офіційно: Зеленський відвідає Іспанію 17 травня
Президент України Володимир Зеленський здійснить візит до Іспанії у п'ятницю, 17 травня, і буде прийнятий королем Феліпе VI.
17:02
фото, відеоСиловики почали розгін протесту під парламентом Грузії, затримують учасників
Співробітники силових структур розпочали розгін протестувальників біля будівлі парламенту Грузії проти ухвалення закону про "іноагентів", проводяться затримання.
16:52
В урядовій коаліції Італії виник розкол через закон про пільги для домовласників
У керівній коаліції Італії виникли суперечки через схвалення нових обмежень щодо стимулювання ремонту житла домовласниками на тлі прагнень уряду зменшити дефіцит бюджету.
16:40
Міністр оборони Естонії заперечив "серйозне обговорення" відправки військ в Україну
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що ідея відправки солдатів в Україну не знайшла розвитку – ні в Естонії, ні на рівні Європейського Союзу.
16:21
Прем’єр Польщі очікує від РФ посилення спроб диверсій і саботажу в Європі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає, що Росія посилить спроби втручання в політичні процеси в Європі, а також не виключає російських диверсій.
16:10
Зеленський обговорив із Макроном наступ РФ на Харківщині та оборонні потреби України
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном.
Аналітика короткоНавіщо Туск пішов на зміни в уряді і чи вплине це на відносини з Україною
16:00
Туск не вбачає іноземного сліду в нещодавній серії пожеж у Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що наразі ніщо не говорить про відповідальність зовнішніх сил за нещодавні пожежі в країні.
15:48
В МЗС Польщі створили посаду уповноваженого для протидії дезінформації РФ
У Міністерстві закордонних справ Польщі створили посаду уповноваженого з питань міжнародної дезінформації.
15:47
Байден підписав закон про заборону на імпорт російського урану
Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав закон про заборону імпорту російського збагаченого урану.
15:32
Рада ЄС остаточно ухвалила історичну міграційну реформу
14 травня Рада ЄС ухвалила історичну реформу європейської системи притулку та міграції.
15:25
У Німеччині очікують на вирок щодо ультраправого депутата за використання нацистського гасла
Суд у Німеччині, як очікують, винесе у вівторок вирок у справі одного з найвідоміших діячів ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Бйорна Гьоке, якого звинувачують у свідомому використанні нацистського гасла у своїй промові.
15:11
Парламент Грузії схвалив скандальний закон про "іноагентів" у фінальному читанні
Парламент Грузії ухвалив законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який спричинив масові протести, у третьому, фінальному читанні.
14:54
Байден різко підвищив мита на низку китайських товарів
Президент США Джо Байден оприлюднив пакет різкого підвищення мита на цілий ряд китайських товарів, зокрема електромобілі, комп'ютерні чіпи та медичну продукцію.
14:48
Міністр оборони Британії: Ми не будемо підштовхувати Україну до несправедливого миру
Міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що Лондон ніколи не буде підштовхувати Україну до переговорів та мирної угоди з Росією, оскільки рішення про це – справа виключно України.
14:26
Умєров обговорив із міністром оборони Британії потреби української армії
Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову зі своїм британським колегою Грантом Шаппсом.
14:06
У ЄС погодили розширення санкційного механізму проти Ірану за підтримку Росії
Рада ЄС погодила розширення санкційного механізму проти Ірану за його підтримку Росії у війні проти України та деструктивні дії на Близькому Сході. 
13:57
ЗМІ: Угорщина погрожує зірвати санкції ЄС проти російського газу
Зусилля Єворосоюзу щодо впровадження санкцій проти експорту скрапленого газу (СПГ) з Росії вже наштовхуються на протидію Угорщини.
13:46
У Кремлі назвали тиск Заходу на Грузію через скандальний закон "втручанням у внутрішні справи"
Речник Кремля Дмітрій Пєсков назвав "втручанням у внутрішні справи" Грузії тиск країн Заходу, які відмовляють грузинську владу від ухвалення скандального проєкту "Про прозорість іноземного впливу".
13:27
Нещасний випадок на шахті у Польщі: двоє гірників загинули, одного ще шукають
З чотирьох гірників, які вважалися зниклими після поштовхів на одній з шахт у польській Сілезії, одного врятували, ще двох знайшли мертвими і одного продовжують шукати.
13:27
ЄС призупинив санкції проти венесуельських посадовців напередодні виборів
Євросоюз тимчасово зняв санкції з голови виборчої комісії Венесуели та трьох колишніх посадовців, що стало кроком, спрямованим на заохочення вільного та чесного голосування на виборах президента південноамериканської країни в липні.
12:59
Кулеба розповів, чим Сербія може допомогти Україні
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Сербії заявив, що Київ очікує від Белграда надання гуманітарної допомоги.
12:58
ЄС затвердив український план реформ – умову для допомоги на 50 млрд євро
Рада ЄС у вівторок схвалила український план реформ, виконання яких є умовою для регулярного отримання Україною фінансування з пакета Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро.
12:50
ЄС продовжив мандат Консультативної місії в Україні до 2027 року
Рада ЄС у вівторок ухвалила рішення про продовження мандату Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні до 31 травня 2027 року.
12:30
Дуда пояснив, чому у Польщі немає можливості передати Україні Patriot
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не має можливості для передачі Україні системи Patriot, оскільки сама лише починає отримувати замовлені комплекси.
12:26
Британія підтвердила плани побудувати шість військових кораблів для своєї морської піхоти
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що замовить до шести нових військових кораблів для Королівської морської піхоти.
12:19
відеоУ парламенті Грузії сталась бійка під час розгляду проєкту про "іноагентів"
Суперечки між депутатами у парламенті Грузії під час розгляду проєкту про "іноагентів" у фінальному читанні переросли у фізичні сутички.
12:12
Армія Литви отримала додаткову партію Javelin
Цього тижня Збройні сили Литви отримали нову партію протитанкових ракетних комплексів середньої дальності Javelin американського виробництва.
12:06
опитуванняЛише третина українців у Польщі, Німеччині та Чехії пішли б на українські вибори
Більше половини українців з тимчасовим захистом у Німеччині, Польщі або Чехії продовжують цікавитися подіями в Україні, проте лише біля 30% впевнені, що прийшли би голосувати у разі проведення в Україні парламентських виборів. 
11:49
опитуванняКлючовими факторами для повернення українців з трьох країн ЄС є безпека, світло й вода
Для переважної більшості українців, які через війну опинилися у Німеччині, Польщі або Чехії, визначальними факторами для рішення про повернення додому є безпека та працююча критична інфраструктура.
11:46
Британська розвідка розповіла, навіщо РФ розпочала наступ у Харківській області
Розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала наступальні дії окупаційної армії РФ і розповіла, навіщо Росія атакує регіон.
11:36
опитуванняБільшість українців з прихистком у трьох країнах ЄС задоволені умовами
Більшість українців, які через війну опинилися у Німеччині, Польщі або Чехії, більшою чи меншою мірою задоволені умовами життя, і більше половини задумуються про отримання громадянства або вже перебувають у цьому процесі. 
11:29
Зеленський на зустрічі з Блінкеном: Для захисту Харкова й області потрібні два Patriot
Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із держсекретарем США Ентоні Блінкеном порушив питання про потреби у засобах протиповітряної оборони, зокрема для Харкова й області.
11:17
Зеленський: Важливо, щоб Байден приїхав на Саміт миру
Президент України Володимир Зеленський у Києві розпочав зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, під час якої, зокрема, згадав про Саміт миру.
11:16
В Україну приїхала делегація британських лейбористів, яким пророкують перемогу на виборах
В Україні перебуває з візитом група депутатів від британської Лейбористської партії, яка майже точно виграє майбутні парламентські вибори та формуватиме уряд. 
10:53
ФотоПротивники закону про "іноагентів" збираються біля парламенту Грузії
У Тбілісі противники закону про "іноагентів" збираються біля будівлі парламенту Грузії, де скандальний документ планують ухвалити в останньому третьому читанні.
10:50
Президент Литви ініціює перестановки в уряді, якщо виграє вибори
Чинний президент Литви Гітанас Науседа, який має високі шанси перемогти у другому турі президентських виборів, планує ініціювати перестановки в уряді, якщо переобереться на посаду. 
ВідеоГрузія продовжить опір. Чи вдасться протестам врятувати європейський курс Тбілісі?
10:38
Латвія планує випустити перші бронемашини Patria власного виробництва у серпні
У Латвії заявили, що перші бронемашини Patria власного виробництва будуть випущені у серпні.
10:27
Кулеба знову спростував чутки про "зірвану мирну угоду" України й РФ навесні 2022 року
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову заперечив чутки про те, що навесні 2022 року Україна і Росія нібито майже досягли домовленості про припинення бойових дій і процес не завершився результатом через відмову України, буцімто під впливом Лондона.
10:16
Університет Амстердама закрили на два дні після бурхливих пропалестинських протестів
У Нідерландах університет Амстердама залишатиметься закритим протягом двох днів після того, як напередодні поліція розігнала пропалестинський протест в одному з його кампусів.
09:56
Пентагон: Наступ РФ у Харківській області не був неочікуваним
У Пентагоні заявляють, що наступальна активність російської окупаційної армії у Харківській області не була неочікуваною.
09:52
В італійській партії-членкині ЄНП сперечаються щодо підтримки фон дер Ляєн
В італійській партії Forza Italia, що входить до представленої в Європарламенті Європейської народної партії, розійшлися думки щодо підтримки кандидатури Урсули фон дер Ляєн, яку група визначила своєю кандидаткою на наступного президента Єврокомісії. 
09:37
США працюють з союзниками для передачі додаткових Patriot Україні
У Білому домі розповіли, що працюють із союзниками над тим, щоб поставити Україні більше батарей Patriot.
Аналітика короткоЯкі ризики для України та НАТО несе ідея “перемир'я” з Росією
09:21
Засновник партії влади Грузії відмовив у зустрічі представнику Держдепу, який прибув у Тбілісі
Засновник керівної партії Грузії "Грузинська мрія", олігарх Бідзіна Іванішвілі відмовився зустрічатись із помічником держсекретаря США Джеймсом О’Браєном, який прибув до Тбілісі.
09:14
Прем’єрка Данії: Нам потрібно ще п'ять-шість Patriot для України
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала інші європейські країни наслідувати приклад Німеччини і поставити Україні більше зенітно-ракетних комплексів Patriot.
08:58
У Польщі після аварії на шахті шукають чотирьох гірників
Після поштовхів на шахті у польській Сілезії цієї ночі зникли четверо гірників, триває рятувальна операція.
08:38
Держдеп про наступ РФ у Харківській області: Серйозних проривів не очікуємо
У Державному департаменті США заявили, що російські окупаційні війська намагатимуться просуватися у Харківській області, однак серйозних проривів у цьому районі американська сторона не очікує.
08:11
Столтенберг: Підтримка Китаю дає РФ можливість продовжувати війну проти України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що завдяки підтримці Китаю Росія має можливість продовжувати свою загарбницьку війну проти України.
08:00
Шольц обіцяє, що Німеччина й надалі надаватиме Україні допомогу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі з главами урядів країн Північної Європи запевнив, що Україна й надалі буде отримувати від них підтримку.
07:33
У Литві не виключили ще один референдум про подвійне громадянство
Після провалу другого референдуму про розширення можливостей надання подвійного громадянства у Литві не виключили можливості його організації ще раз.
07:10
Держдеп про заміну Шойгу: Путін відчайдушно хоче продовжувати війну проти України
У Державному департаменті США прокоментували звільнення з посади міністра оборони РФ Сергєя Шойгу і його заміну на Андрєя Бєлоусова.
06:50
ФотоБлінкен приїхав з візитом до Києва
Держсекретар США Ентоні Блінкен у вівторок, 14 травня, розпочав свій візит до України.