Євросоюз оголосив про загрозу для шляху Грузії в ЄС після ухвалення скандального закону

оновлено
Новини — Середа, 15 травня 2024, 12:29 —

У Європейському Союзі заявили, що остаточне ухвалення парламентом Грузії скандального закону "Про прозорість іноземного впливу" негативно впливає на шлях країни до Євросоюзу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля з Європейською комісією, яку опублікувала Європейська служба зовнішніх справ.

Спершу заява була опублікована від імені Жозепа Борреля та єврокомісара із питань розширення, угорця Олівер Варгеї. Однак згодом у зовнішньополітичній службі ЄС скоригували, що заява зроблена від імені "Борреля з Європейською комісією".

Ключовим у заяві є твердження, що ухвалення цього закону негативно впливає на прогрес Грузії на шляху до ЄС. Водночас, згідно з заявою, вибір подальшого шляху перебуває в руках Тбілісі.

Реклама:

"Ми закликаємо грузинську владу відкликати закон, підтвердити свою відданість шляху до ЄС та просунути необхідні реформи, викладені в 9 кроках (Єврокомісією у контексті набуття країною статусу кандидата в члени ЄС)", – йдеться в заяві.

У ЄС вважають неприйнятними залякування, погрози та фізичні напади на представників громадянського суспільства, політичних лідерів та журналістів, їхні сім'ї, а також закликали грузинську владу розслідувати ці дії.

Президентка Грузії закликає скасувати закон про "іноагентів" через вибори

Згідно з заявою, 9 кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії як умови кандидатства в члени ЄС, вимагають захисту прав людини та забезпечення вільної діяльності громадянського суспільства й засобів масової інформації.

"Євросоюз чітко та неодноразово заявляв, що дух і зміст закону не відповідають основним нормам і цінностям ЄС. Він підірве роботу громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, в той час як свобода асоціацій та свобода вираження поглядів є фундаментальними правами, що лежать в основі зобов'язань Грузії в рамках Угоди про асоціацію та будь-якого шляху вступу до ЄС", – зазначено у заяві.

Водночас наголошено, що Євросоюз готовий і надалі підтримувати грузинів, які працюють на шляху до європейського майбутнього.

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії схвалив у фінальному третьому читанні скандальний проєкт "Про прозорість іноземного впливу", під парламентом поліція почала розганяти людей, сталися сутички й затримання. Перед тим депутати побилися під час дебатів.

Через свою подібність до російського закону про "іноагентів" ініціатива партії влади "Грузинська мрія" викликала гостру критику Заходу й частини грузинського суспільства, яке влаштовує регулярні протести біля будівлі парламенту.

Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джим О'Браєн уже попередив, що на Грузію можуть чекати фінансові обмеження в разі, якщо закон про "іноагентів" не буде приведений у відповідність до стандартів ЄС.

Читайте також: Росія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: