Кулеба разом із Зеленською вперше приїхали до Белграда

Фото, оновлено
Новини — Понеділок, 13 травня 2024, 07:19 —

Оновлено від 10:36. Перша леді України Олена Зеленська разом з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прибули до Белграда в неділю, що стало першим візитом українського високопосадовця до Сербії з початку повномасштабної агресії Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з інформацією МЗС України, в Белграді у Кулеби заплановані зустрічі з президентом Александром Вучичем, спікеркою парламенту Аною Брнабич, прем’єр-міністром Мілошем Вучевичем та міністром закордонних справ Марком Джуричем.

Водночас N1 повідомляє, що Олена Зеленська у супроводі дружини сербського президента Александара Вучича Тамари оглянула місто і його середньовічну фортецю Калемегдан.

Реклама:
 
Tanjug 

Там вона мала можливість послухати аудіогід про фортецю, який з квітня доступний українською мовою.

 
Tanjug 

У Белграді Зеленська також відвідала бібліотеку, зокрема, експозицію "Римська зала", а також "Українську поличку" – куточок бібліотеки з українськими книгами, створений під її патронатом.

У присутності перших леді було підписано угоду про наукову, освітню та культурну співпрацю між Белградським університетом та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

Сербія, союзниця РФ на Балканах, неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, але відмовилась приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

З 2022 року сербскьий президент Вучич тричі зустрічався з українським президентом Володимиром Зеленським під час міжнародних заходів за кордоном, востаннє – на саміті "Україна – Балкани" в Тирані в лютому.

Під час цього саміту Вучич наполіг на виключенні згадок про санкції проти Росії з підсумкової декларації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: