Прем'єр Швеції прокоментував можливість розміщення ядерної зброї в країні

Новини — Понеділок, 13 травня 2024, 11:37 —

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон прокоментував можливість розміщення на території його країни, яка нещодавно приєдналась до НАТО, ядерної зброї.

Заяву шведського прем’єра наводить Aftonbladet, повідомляє "Європейська правда".

У Крістерссона попросили прокоментувати відсутність офіційної заборони на перебування ядерної зброї на території Швеції у двосторонньому договорі про військове співробітництво зі США, хоча така заборона є у Норвегії та Фінляндії.

"Ми розробили два проєкти. У них йдеться про те, що Швеція заявила про відсутність у мирний час на її землі постійних військ або ядерної зброї", – сказав він.

Реклама:

Водночас Крістерссон вказав, що в умовах війни "це зовсім інша річ".

"В умовах війни весь НАТО отримує вигоду від ядерної парасольки, яка має існувати доти, доки в Росії є зброя. Однак Швеція відповідає за шведську територію", – підкреслив прем’єр.

Як повідомлялось, 7 березня Швеція офіційно завершила процедуру набуття повноправного членства в НАТО. Швеція розраховувала завершити вступ разом з Фінляндією, але у підсумку процес затягнувся на рік.

Під час офіційної церемонії підняття прапору у штаб-квартирі НАТО Крістерссон запевнив, що Швеція не планує розміщення ядерної зброї чи постійних баз Альянсу для зміцнення своєї безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: