Кулеба розповів, чим Сербія може допомогти Україні

Новини — Вівторок, 14 травня 2024, 12:59 —

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Сербії заявив, що Київ очікує від Белграда надання гуманітарної допомоги.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв'ю N1.

За його словами, він очікує почути від представників уряду Сербії, що вони можуть зробити, щоб допомогти Україні в межах базової гуманітарної допомоги.

"Якщо ви допомагаєте Україні відновити енергосистему, ви просто допомагаєте школам, лікарням і житловим будинкам забезпечити електроенергією, опаленням та гарячою водою взимку... Ніякої політики в цьому немає. Це чиста гуманітарна допомога", – зазначив Кулеба.

Реклама:

Глава МЗС додав, що цінує можливість обговорити з лідерами Сербії проблеми, що хвилюють обидві країни.

"Але ми зробимо акцент на гуманітарній співпраці, щоб краще розуміти один одного і пам’ятати про все, що об’єднує українців і сербів", – наголосив він.

Кулеба після зустрічі з Вучичем підтримав членство Сербії в ЄС

"Ми будемо займатися розвитком торгівлі і, звичайно, питанням, як Сербія може допомогти нам подолати ці жахливі труднощі, з якими ми стикаємося через російські ракетні атаки", – резюмував Кулеба.

Повідомляли, що перша леді України Олена Зеленська разом з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прибули до Белграда в неділю, що стало першим візитом українського високопосадовця до Сербії з початку повномасштабної агресії Росії.

Під час зустрічі голова МЗС подякував президенту Сербії за згоду провести українсько-сербський бізнес-форум, а також відновити роботу сербського посольства в Україні вперше з березня 2022 року.

Зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою провів і прем'єр-міністр Сербії Мілош Вучевич, під час якої запевнив у повазі до територіальної цілісності України.

Сербія, союзниця РФ на Балканах, неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, але відмовилась приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

З 2022 року сербський президент Вучич тричі зустрічався з українським президентом Володимиром Зеленським під час міжнародних заходів за кордоном, востаннє – на саміті "Україна – Балкани" в Тирані в лютому.

Під час цього саміту Вучич наполіг на виключенні згадок про санкції проти Росії з підсумкової декларації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: