15 травня 2024

Статті
Росія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути
Чи варто розраховувати на потужні західні санкції проти грузинської влади та якими є шанси протестувальників, що прагнуть скасувати "російський" закон?
Новини
22:54
Найвищий військовий орган ЄС може очолити представник нейтральної Ірландії
Військовий комітет ЄС – найвищий військовий орган Євросоюзу – очолить представник нейтральної Ірландії генерал-лейтенант Шон Кленсі.
22:36
Франція запроваджує надзвичайний стан у Новій Каледонії на тлі зростання насильства
Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь увечері 15 травня оголосив про запровадження надзвичайного стану в Новій Каледонії – французькій заморській території в Тихому океані, де в останні дні спалахнуло насильство.
22:14
фотоМіністри Естонії, Ісландії та Литви виступили на акції проти скандального закону у Грузії
Міністри закордонних справ трьох європейських країн – Естонії, Ісландії та Литви – під час візиту до Тбілісі прибули на акцію проти закону "Про прозорість іноземного впливу", відомого як закон про "іноагентів".
21:59
У Швейцарії затримали чоловіка, який кидався на перехожих і тяжко поранив одного
Поліція швейцарського міста Цофінген у центральному кантоні Аргау затримала чоловіка, який нападав із, імовірно, ножем на перехожих і поранив кількох людей.
21:42
Розвідка США: Кремль посилив кампанію дезінформації проти Зеленського
Американські спецслужби зауважили, що в останні місяці Росія активізувала свої зусилля з дезінформації, щоб дискредитувати президента України Володимира Зеленського та поставити під сумнів його легітимність.
ДайджестЗамах на прем'єра Словаччини, США готують Patriot, Зеленський скасував зустрічі: новини дня
21:16
Уряд Словаччини: Фіцо все ще оперують, замах скоїли з політичних мотивів
Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр Роберт Фіцо, який раніше зазнав замаху, все ще перебуває на операційному столі.
ВідеоЗамах на прем'єра Фіцо: якими будуть наслідки?
20:58
Сейм Польщі схвалив зміни правил допомоги українським біженцям
Сейм Польщі в середу прийняв поправки до закону про допомогу громадянам України у зв'язку з війною, які передбачають, серед іншого, продовження терміну легальності перебування для українців.
20:58
оновленоЗМІ повідомили про успішну операцію Фіцо, потім спростували
Словацький телеканал TA3 повідомив, що прем'єр-міністр країни Роберт Фіцо, який зазнав замаху, успішно переніс операцію, але після цього змінив інформацію.
20:50
фотоЗМІ: Чоловік, який стріляв у Фіцо, міг належати до проросійської воєнізованої групи
71-річний Юрай Цинтула, який, за даними ЗМІ, стріляв у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, міг бути пов'язаний із проросійською воєнізованою групою Slovenskí Branci.
20:31
Замах на Фіцо: Лідер словацької опозиції заперечив приналежність стрільця до його сили
Лідер опозиційної партії "Прогресивна Словаччина" Міхал Шимечка категорично заперечив приналежність до його політсили чоловіка, який стріляв у прем'єра Роберта Фіцо.
20:27
Парламент Словаччини посилить заходи безпеки після замаху на Фіцо
У зв'язку з замахом на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо Національна рада (парламент) країни посилить заходи безпеки та вживе заходів для охорони депутатів.
20:16
Ле Пен судиться з ультраправою партією Бельгії, яка використовує її портрет у рекламі
Лідерка парламентської фракції французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен подала до суду на бельгійську партію "Наш дім" (Chez Nous), аби та припинила використання її обличчя на передвиборчих брошурах.
20:13
Затриману в Угорщині італійку помістять під домашній арешт у Будапешті
Угорський апеляційний суд у середу задовольнив прохання італійської антифашистської активістки про переведення її з в'язниці під домашній арешт в Будапешті в очікуванні суду.
19:56
Чехія схвалила пілотну програму повернення українців додому, мобілізації не стосується
Міністерство внутрішніх справ Чехії запустить пілотний проєкт, покликаний сприяти добровільному поверненню громадян України на батьківщину.
19:52
У Греції умовно засудили українських туристів, які домагалися неповнолітніх дівчат
Суд грецьких Салонік засудив двох українських туристів до 12 місяців позбавлення волі з відстрочкою на три роки, визнавши їх винними у сексуальних домаганнях до трьох дівчат віком від 12 до 14 років у ніч на Велику Суботу.
19:40
Байден відреагував на замах на Фіцо: США готові надати допомогу
Президент США Джо Байден прокоментував повідомлення про замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, яке сталось вдень 15 травня.
19:31
50 країн і організацій підтвердили участь у саміті миру у Швейцарії
Зі 160 країн та організацій, запрошених на Глобальний саміт миру до Швейцарії, свою участь підтвердили пів сотні.
19:27
Парламент Грузії подолав вето президентки, накладене на скасування гендерних квот
Парламент Грузії подолав вето президентки, накладеного на скасування обов'язкових гендерних квот при формуванні виборчих списків.
19:17
Британія вживає надзвичайні заходи через переповнені в'язниці
Уряд Великої Британії 15 травня оголосив про надзвичайні заходи для запобігання переповненню в'язниць, достроково звільнивши деяких злочинців і відклавши початок деяких судових слухань.
19:13
У Німеччині чоловіку, що вбив двох людей у потязі, присудили довічний строк
У середу суд в німецькому місті Ітцехо засудив 34-річного чоловіка до довічного ув'язнення за вбивство двох людей і заподіяння ножових поранень ще кільком в поїзді на півночі Німеччини в січні минулого року.
18:57
У Польщі заочно арештували колишнього суддю, який втік до Білорусі
Окружний суд Варшави 15 травня заочно арештував на три місяці колишнього суддю Томаша Шмідта, який на початку травня втік до Білорусі та попросив там політичного притулку.
18:52
У Британії перед виборами політикам і посадовцям пропонують додатковий кіберзахист
Політики, члени виборчих комісій та інші особи з високим рівнем ризику в Британії отримають підтримку, яка допоможе захистити їх від хакерських атак з боку іноземних гравців напередодні виборів, які очікуються пізніше цього року.
18:47
Фінляндія хоче залучати резервістів до охорони кордону з Росією
Міністерство оборони Фінляндії запропонувало змінити закон про військову повинність для посилення безпеки на східному кордоні країни з Росією, для чого для його охорони будуть залучати резервістів.
18:34
Союзна Сербії Угорщина голосуватиме проти резолюції ООН про геноцид у Сребрениці
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт голосуватиме проти резолюції Генеральної асамблеї ООН про встановлення Міжнародного дня пам'яті жертв геноциду у Сребрениці 1995 року.
18:29
Міністр оборони Польщі вважає, що поляки заслуговують на Нобеля за допомогу українцям
Глава Міноборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив що, на його думку, поляки заслуговують на Нобелівську премію миру за допомогу, яку вони надали українцям після 24 лютого 2022 року.
ВідеоБлінкен у пабі в Києві: повне відео
18:19
Президентка Словаччини: Фізичний напад на прем'єра – напад на демократію
Словацька президентка Зузана Чапутова засудила замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який стався раніше в середу.
18:06
Словаччина планує побудувати новий ядерний реактор
Уряд Словаччини в середу схвалив план будівництва ще одного ядерного реактора в країні, яка значною мірою покладається на ядерну енергетику.
17:58
У Нідерландах через пів року домовились про коаліцію, ім'я прем'єра ще невідоме
Чотири нідерландські партії, зокрема й ультраправа Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса, які з кінця листопада вели переговори про нову коаліцію після парламентських виборів, 15 травня домовились про формування уряду.
17:57
У Британії судять двох звинувачених у змові з метою вбивства євреїв
Двоє чоловіків постали перед судом у Великій Британії за звинуваченням у плануванні нападу та вбивства членів єврейської громади та інших осіб з використанням автоматичної зброї на північному заході Англії.
17:48
Байден запропонував Трампу дебати в червні та вересні, той погодився
Кампанія президента США Джо Байдена запропонувала його майбутньому конкуренту на виборах республіканцю Дональду Трампу два раунди дебатів у червні та вересні в обхід двопартійної комісії, яка організовує дебати з 1980-х років.
17:40
Генсек НАТО відреагував на замах на прем’єра Словаччини
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вражений нападом на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.
17:35
Зеленський рішуче засудив замах на Фіцо і побажав йому одужання
Президент Володимир Зеленський відреагував на повідомлення про замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо раніше в середу.
17:29
Франція розглядає введення надзвичайного стану на тихоокеанській території
Президент Франції Емманюель Макрон розглядає можливість введення надзвичайного стану на французькій тихоокеанській території Нова Каледонія, щоб стримати зростання насильства.
17:28
У Молдові хочуть тимчасово заборонити проросійську партію, пов'язану з олігархом Шором
Міністерство юстиції Молдови звернулось до суду з проханням заборонити на шість місяців діяльність проросійської партії "Шанс", афілійованої з олігархом-втікачем Іланом Шором.
17:27
Орбан шокований замахом на свого друга Фіцо, ЗМІ пишуть, що планує його відвідати
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що шокований замахом на свого словацького колегу і друга Роберта Фіцо.
17:16
доповнено, фотоЗМІ: У Фіцо стріляв 71-річний письменник
Словацький приватний телеканал Joj і портал Dennik N стверджують, що тим, хто стріляв у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, є 71-річний чоловік із міста Левіце на заході країни.
17:11
Обраний президент Словаччини прокоментував замах на Фіцо
Обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні відреагував на замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо, заявивши, що цей напад є загрозою для словацької демократії.
17:05
Президент Чехії відреагував на замах на прем'єра Словаччини
Президент Чехії Петр Павел засудив замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.
17:05
Офіційно: Прем'єр Словаччини у тяжкому стані, "найближчі години вирішальні"
Офіційний акаунт прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо опублікував перше повідомлення після замаху на посадовця, де стверджується, що він перебуває в "небезпечному для життя" стані.
16:57
Президентка Єврокомісії: Замах на Фіцо підриває демократію
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виступила із засудженням замаху на прем’єра Словаччини Роберта Фіцо.
16:36
відеоЗМІ опублікували відео з місця замаху на словацького прем’єра Фіцо
Словацьке видання Hospodarske Noviny опублікувало відео, на якому можна побачити перші миті після замаху на прем’єр-міністра Словаччини роберта Фіцо у містечку Гандлова.
16:11
ОновленоНа прем'єра Словаччини вчинено замах, він у лікарні
У прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли у місті Гандлова після виїзного засідання уряду; його доставили в лікарню гелікоптером.
16:08
фотоНа пристані у Хорватії згоріли 22 яхти і катери
У великій пожежі, що спалахнула вчора ввечері на пристані хорватського містечка Медулин, згоріли 22 судна.
16:03
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї із забороною для України
Уряд Швейцарії збирається пом'якшити правила експорту озброєнь, але збереже заборону на їхні поставки в Україну.
15:49
Президент Чехії: Наївно думати, що Україна відвоює захоплені території в осяжному майбутньому
Президент Чехії Петр Павел стверджує, що Росія просто так не віддасть захоплені території України; потрібно зупинити війну, а потім обговорювати майбутні домовленості.
15:25
Ірландія скоротила соцвиплати біженцям з України, які мають житло від держави
Ірландія у вівторок скоротила соціальні виплати українським біженцям, яких прийняли в державних центрах для прибулих.
15:16
Парламент Естонії схвалив закон про використання заморожених коштів РФ на користь України
У середу парламент Естонії (Рійгікогу) прийняв закон, який дозволяє використовувати заморожені активи російських фізичних осіб для компенсації збитків, завданих Україні війною.
15:03
Блінкен допустив можливість зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів
Державний секретар США Ентоні Блінкен очікує, що президенти України Володимир Зеленський та США Джо Байден матимуть можливість зустрітись протягом наступних тижнів.
14:52
доповненоБлінкен у Києві заявив, що Україна має перемогти у війні
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що підтримка Сполученими Штатами України спрямована на її стратегічний успіх, та прямо сказав, що Україна має перемогти у війні. 
14:37
доповненоБлінкен про удари по Росії: Україна сама обирає тактику
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прокоментував можливість використання Україною американської зброї по території РФ.
14:33
Блінкен у Києві анонсував 2 млрд доларів у новий спецфонд для українського ОПК 
Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив, що США нададуть додаткові 2 млрд доларів у вигляді внеску до новоствореного фонду, метою якого буде розвиток українського ОПК та фінансування закупівлі зброї. 
14:01
ЗМІ: Нідерланди і Франція пропонують ЄС санкції проти банків, які допомагають РФ постачати ВПК
Франція і Нідерланди нібито просувають у ЄС ідею про застосування санкцій до усіх фінансових установ, які допомагають Росії здійснювати фінансові операції для оплати за товари, компоненти чи технології, що використовуються в військово-промисловому комплексі. 
13:47
ФотоПрезидентка Грузії під час розмови із Зеленським подякувала за солідарність
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі провела телефонну розмову зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.
13:28
ЄС попередив Ізраїль, що продовження операції в Рафаху неминуче призведе до погіршення відносин
Європейський Союз закликав Ізраїль негайно припинити військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС у місті Рафах, що в секторі Гази.
13:27
ЗМІ: США погрожували Raiffeisen Bank International обмеженнями через роботу в Росії
США нібито прямо попередили австрійський Raiffeisen Bank International про те, що через його роботу у Росії можуть розглянути обмеження доступу RBI до доларової системи. 
13:00
Прокуратура Литви почала розслідування через надлишкову купівлю ковід-вакцини
Генеральна прокуратура Литви вирішила розпочати розслідування у зв’язку з придбанням Литвою великих обсягів ковід-вакцини, частина якої згодом виявилась непотрібною. 
12:58
Туреччина заявила, що ліквідувала курдських бойовиків під час ударів по Іраку
Туреччина заявила, що завдала авіаударів по північному Іраку, під час яких ліквідувала 12 членів забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК), які там переховувалися.
12:48
В ОП підтвердили, що Зеленський відклав усі міжнародні заходи через ситуацію на фронті
Президент Володимир Зеленський доручив перенести всі міжнародні заходи за його участі, заплановані на найближчий час.
12:30
Глава МЗС Литви: Влада Грузії вирішила відвернутися від Заходу, це дуже сумно
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, який прибув у Грузію, заявив, що керівництво цієї країни вирішило відвернутися від європейського напряму, тому важливо виявити підтримку прозахідної громадськості та президентки Саломе Зурабішвілі.
12:29
оновленоЄвросоюз оголосив про загрозу для шляху Грузії в ЄС після ухвалення скандального закону
У Європейському Союзі заявили, що остаточне ухвалення парламентом Грузії скандального закону "Про прозорість іноземного впливу" негативно впливає на шлях країни до Євросоюзу.
12:18
ЗМІ: Посли ЄС схвалили заборону низки пропагандистських ресурсів Росії
Посли Євросоюзу погодили рішення про заборону на території усіх країн союзу доступу до чотирьох інформаційних ресурсів, що використовуються як інструменти російської пропаганди.
12:12
Глава МЗС Естонії: Грузинський закон про "іноагентів" – символ вибору між Росією та ЄС
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна назвав скандальний грузинський закон про "іноагентів" символом вибору між Росією та ЄС.
11:55
Північноатлантичний альянс назвав дати міністерської зустрічі та Ради Україна-НАТО у червні
Міністри оборони країн-членів НАТО проведуть зустріч у штаб-квартирі у Брюсселі 13-14 червня, у перший день відбудеться також засідання Ради Україна-НАТО.
11:52
Розвідка Британії проаналізувала, як РФ руйнує культурні й історичні пам’ятки в Україні
Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд тому, як російські ракетні удари руйнують українську культурну, історичну та релігійну спадщину.
11:35
ЗМІ: Спецслужби РФ використовували "мирні" акції у Німеччині для підриву підтримки України
Російська військова розвідка працювала над тим, щоб використати "мирні" демонстрації в Німеччині в рамках ширшої операції, спрямованої на те, щоб вплинути на громадську думку в країні та підірвати підтримку України.
11:31
У НАТО попередили Грузію, що закон про "іноагентів" несумісний з курсом на членство
У НАТО попередили грузинську владу, що рішення ухвалити скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу" несумісне з її західним курсом, у тому числі з планами на членство в Альянсі.
11:11
Міноборони Латвії випустило буклет з рекомендаціями на випадок окупації
У Латвії Міністерство оборони випустило буклет під назвою "Що робити в разі війни", в якому також містяться поради про те, як діяти, якщо територія опиниться під окупацією.
11:10
Прем'єр Румунії задоволений реакцією Кремля на обговорення про Patriot для України
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку каже, що труднощі у дискусії про надання його країною своєї системи Patriot для України ще не означають, що це неможливо, та задоволений реакцією Росії на такі плани. 
10:49
Президентка Грузії розповіла про підсумки переговорів з главами МЗС чотирьох країн
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі під час переговорів з міністрами закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Ісландії розповіла про події в країні після ухвалення скандального закону про "іноагентів".
10:28
У Тбілісі приїхали очільники МЗС балтійських держав та Ісландії
У Тбілісі приїхали міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Ісландії, головною темою їхнього візиту є ситуація довкола скандального закону про "іноагентів".
10:27
Лідер ультраправих у Нідерландах оголосив, що близький до укладання коаліційної угоди
У Нідерландах лідер ультраправої Партії свободи (PVV) Герт Вілдерс, яка перемогла на парламентських виборах пів року тому, оголосив, що дуже близький до укладання угоди зі своїми майбутніми партнерами по коаліції.
10:07
Генсек Ради Європи здивована ухваленням Грузією закону про "іноагентів" без оцінки "Венеційки"
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила стурбованість остаточним ухваленням у Грузії скандального закону "Про прозорість іноземного впливу" і здивована, що Тбілісі не стало очікувати висновку Венеційської комісії, який вона мала підготувати у стислі терміни. 
09:49
Кількість загиблих на польській шахті зросла до трьох
У Польщі підтвердилася загибель третього гірника з тих, які вважалися зниклими після поштовхів на шахті у Сілезії, пошуково-рятувальну операцію завершено.
09:41
До Литви не пустили ще один вагон із літерою "Z", що прямував з РФ
У Литві співробітники LTG Cargo на прикордонному пункті Кена відчепили один з вагонів поїзда, що прибув з Росії, і на якому була намальована літера "Z".
09:26
ФотоУ Парижі сплюндрували меморіал на честь людей, які рятували євреїв під час Другої світової війни
У Парижі вандали сплюндрували меморіал на честь людей, які рятували євреїв у Франції під час нацистської окупації країни у Другій світовій війні.
09:16
ЗМІ: США готуються відправити Ізраїлю зброю на понад 1 млрд доларів
Білий дім набито поінформував Конгрес про плани передати Ізраїлю наступну партію військової допомоги вартістю понад 1 млрд доларів. 
09:05
ЗМІ: Зеленський скасував візит до Іспанії через ситуацію на фронті
Президент України Володимир Зеленський скасував свій візит до Іспанії, запланований на п'ятницю, 17 травня.
08:58
Прем’єр Грузії вважає, що США "зіпсують собі репутацію" санкціями проти грузинських посадовців
Прем’єр Грузії Іраклій Кобахідзе назвав "контпродуктивними" попередження Сполучених Штатів про можливість санкцій проти грузинських посадовців у зв’язку з ухваленням скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
Аналітика короткоЯк Європа знімає заборону на подвійне громадянство та чи доведеться це робити Україні
08:38
МВС Франції повідомило про десятки спроб зірвати естафету олімпійського вогню
У Міністерстві внутрішніх справ Франції розповіли, що запобігли десяткам спроб зірвати естафету олімпійського вогню.
08:17
Пентагон: Ситуація на полі бою в Україні складна, армія РФ намагається просунутись
У Пентагоні заявили, що наразі ситуація на полі бою в Україні є складною, окупаційна армія РФ наразі намагається просунутись вперед, що викликає занепокоєння.
08:03
Посол України розповів про підготовку безпекової угоди з Польщею
Україна і Польща наразі працюють над проєктом двосторонньої безпекової угоди.
07:42
Британія експортуватиме зброю Ізраїлю попри можливу операцію в Рафаху
В уряді Великої Британії заявили, що будуть й надалі схвалювати експорт озброєнь до Ізраїлю навіть у випадку наземної операції в Рафаху.
07:20
Держдеп дав пораду Китаю перед запланованим візитом Путіна
У Держдепартаменті відреагували на наміри російського очільника Владіміра Путіна здійснити офіційний візит до Китаю 16-17 травня.
07:02
ЗМІ: США розглядають можливість відправки ще однієї батареї Patriot Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею ЗРК Patriot.