Індекс ділової довіри IFO у Німеччині знизився в червні до мінімуму з грудня

Вівторок, 24 червня 2014, 11:53

Індекс довіри німецьких підприємців до економіки країни знизився в червні до 109,7 пункту в порівнянні зі 110,4 пункту в травні, свідчать дані дослідницького інституту IFO.

Червневе значення індикатора виявилося найгіршим з грудня 2013 року. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували менш значного зменшення показника — до 110,3 пункту.

Представники бізнесу побоюються послаблення економічного зростання в Німеччині.

Оприлюднені в понеділок, 23 червня, показники ділової активності у переробній промисловості та сфері послуг ФРН виявилися гіршими за очікувані. При цьому у Франції аналогічні показники засвідчили скорочення активності, знову вивівши на перший план нестійкість зростання в єврозоні.

"Перший квартал у Німеччині був дуже сильним, набагато сильнішим, ніж очікувалося, тому прийшла пора для коригувань. Єврозона — основний експортний ринок Німеччини, і частина її, як і раніше, в поганій формі", — вважає старший економіст ABN Amro Bank NV Аліні Шуйлінг.

Зростання німецького ВВП в січні-березні цього року склало 0,8% щодо попереднього кварталу і 2,3% в річному вираженні і було обумовлене, головним чином, високим внутрішнім попитом. У єврозоні в цілому ВВП підвищився на 0,2% порівняно з жовтнем-груднем.

За оцінками Бундесбанку, темпи підйому економічної активності ФРН в поточному кварталі сповільняться. Однак у німецькому ЦБ відзначають, що очікуване уповільнення, яке стане результатом послаблення позитивних наслідків м'якої зими, "не варто інтерпретувати як загальне погіршення зростання економіки".

ЦБ очікує зростання німецької економіки на 1,9% в 2014 році, 2% у 2015 році і 1,8% в 2016 році.

Індекс очікувань керівників німецьких підприємств на найближчий час опустився в цьому місяці до мінімальних з жовтня 104,8 пункту з 106,2 пункту в травні, тоді як ринок очікував його зменшення до 106 пунктів.