Юнкер стане Президентом Єврокомісії, незважаючи на британську опозицію - Меркель

Вівторок, 3 червня 2014, 11:29

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона сподівається на "необхідну більшість" і "високий рівень консенсусу" серед колег-лідерів ЄС в ході призначення Жана-Клода Юнкера на посаду наступного Президента Європейської комісії. Це передбачає, що вона буде наполягати на своєму, незважаючи британську супротив цьому рішенню, оскільки Великобританії сама не може блокувати призначення Юнкера.

В понеділок (2 червня) Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона тиснула на колег-лідерів ЄС, намагаючись переконати їх підтримати призначення Жана-Клода Юнкера на пост Президента Європейської комісії.

Виступаючи на прес-конференції під час візиту прем'єр-міністра Грузії, Меркель підкреслила, що Юнкер, колишній прем'єр-міністр Люксембургу, може бути схвалений Європейською Радою, до якої входять всі 28 лідерів країн-членів ЄС,  "кваліфікованою більшістю".

 "У всіх переговорах я намагаюсь забезпечити Жану-Клоду Юнкеру необхідну більшість в Раді", сказала Меркель.

"Я також працюю над тим, щоб це рішення, навіть якщо воно є спірним - а ви знаєте, що необхідна більшість  -  це кваліфікована більшість – було прийняте у європейському дусі, а європейським духом я називаю роботу над досягненням найвищого рівня консенсусу".

Меркель, чия партія (ХДС ) належить до ЄНП, поставила  під сумнів власну прихильність до Юнкера минулого тижня, коли на прес - конференції в Брюсселі заявила, що робота Президента Єврокомісія може виконуватися і іншими кандидатами.

Як повідомлялося раніше, категорично проти призначення Юнкра виступав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, котрий пригрозив виходом Сполученого Королівства з ЄС, у випадку, якщо призначення матиме місце.

"Мені не байдуже, буде Великобританія у складі ЄС чи ні", сказала Меркель учора. "Більше того, нам треба докласти усіх зусиль, навіть якщо це вимагає суперечливих рішень, аби забезпечити присутність цього  європейського духу".