Іспанці не впевнені в необхідності монархії

Понеділок, 9 червня 2014, 11:14

Заява короля Іспанії Хуана Карлоса зректися престолу дало старт дискусії в країні щодо долі монархії. Іспанська газета El Pais опублікувала результати опитування громадської думки, згідно якої більшість іспанців - 62% - підтримують ідею проведення референдуму щодо майбутнього монархії.

При цьому 49% учасників опитування готові проголосувати за монархію на референдумі, в той час як республіканський лад готові підтримати 36%.

Опитування було проведено після того, як 2 червня король Іспанії Хуан Карлос оголосив, що відрікається від престолу на користь сина - наслідного принца Астурійського Феліпе.

Нагадаємо, що відразу після заяви Хуана Карлоса про зречення в більш ніж 60 містах Іспанії почалися протести проти монархії. Протестувальники вимагали скликання референдуму, щоб вирішити, чи залишиться країна монархією чи стане республікою.

Очікується, що в найближчі дні обидві палати іспанського парламенту візьмуть спеціальну постанову, яка дозволить Хуану Карлосу відректися від престолу. Потім наслідний принц Феліпе принесе присягу перед депутатами обох палат парламенту.