ЄЦБ не змінюватиме ставки після зниження на минулому засіданні - прогноз

Четвер, 3 липня 2014, 09:57

Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками липневого засідання, яке відбудеться в четвер, не змінюватиме базову відсоткову ставку за кредитами після того, як минулого місяця зважився на її зниження до нового мінімуму 0,15% річних, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.

Як повідомив Інтерфакс, експерти очікують також збереження ставки за депозитами, на минулому засіданні вперше в історії єврозони зниженої до від'ємного значення - мінус 0,1%, і ставки за маржинальними кредитами, зменшеної з 0,75% до 0,4%. Зміни ставок не прогнозує жоден з економістів, що брали участь в опитуванні.

Голова ЄЦБ Маріо Драгі після безпрецедентних заходів, що були вжиті в червні, заявив: центробанк готовий до нових дій щодо зміцнення економічного зростання і боротьби з інфляцією в єврозоні.

Заклики до таких дій все частіше лунають від політиків і економістів. Зокрема, в середу прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс закликав керівництво ЦБ запустити програму купівлі активів, відначивши надто високий курс євро щодо долара, що негативно позначається на конкурентоспроможності європейських підприємств.

На цьому тижні долар до євро знижувався до мінімального рівня за місяць, що свідчить про недостатній ефект червневих заходів ЄЦБ.

Однак найбільш значним ризиком для валютного блоку залишається слабка інфляція: у червні темпи зростання споживчих цін були на рекордно низькому рівні - 0,5%. За винятком таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь (індекс CPI Core), інфляція склала 0,8% проти 0,7% у травні.

При цьому багато хто з економістів вказує на те, що в найближчій перспективі загальний показник інфляції в єврозоні може підвищитися головним чином саме за рахунок подорожчання енергоресурсів на тлі нестабільної ситуації в Іраку, Сирії та Україні.

Слабкі темпи зростання споживчих цін негативно впливають на настрій у бізнес-секторі, як показує індекс менеджерів закупівель (PMI). У червні зведений індикатор знижувався другий місяць поспіль - до 52,8 пункту з 53,5 пункту в травні, при цьому падіння виявилося сильнішим, ніж очікував ринок.

Однак аналітики вважають, що, незважаючи на ряд тривожних показників, Драгі обмежиться зазвичай м'якою риторикою на традиційному виступі за підсумками засідання, утримавшись від прийняття нових стимулюючих заходів після гучних червневих заяв.