Квота на безмитний імпорт української пшениці в ЄС вибрана на 70%

Понеділок, 18 серпня 2014, 12:55

Після сезонного збільшення пропозиції української пшениці і зниження цін на неї отримання безмитних квот на поставку такої пшениці в ЄС значно прискорилося.

Про це йдеться в повідомленні Pro Agro.

Станом на 8 серпня додатково була отримана ще частина квоти на постачання в ЄС 239,9 тис. т української пшениці (тижнем раніше - 49,6 тис. т). Таким чином, на поточний момент квота на пшеницю вибрана на 70% із 950 тис. т, визначених квотою.

Отриманий обсяг - найзначніший з 25 квітня, коли почався розподіл квот по зерну.

Сумнівів, що квота на пшеницю буде вибрана повністю ще до середини вересня, а може, навіть до кінця серпня, немає, йдеться у повідомленні.

Заявки на отримання квоти на безмитний імпорт в ЄС українського ячменю минулого тижня не подавалися, а використання квоти становить 6% з 250 тис. т.

Щодо ячменю не очікується активізації отримання імпортних ліцензій, в основному з двох причин: український ячмінь користується в ЄС ситуативним попитом, оскільки Європейський Союз сам є великим експортером цієї культури; надходження на ринок ЄС власного ячменю нового врожаю і різке зростання частки фуражної пшениці також є стримуючими факторами для активізації поставок українського ячменю в Європу.

Квота на кукурудзу була вибрана повністю ще 25 липня. Відкриття нової квоти на цю культуру можливе після 1 листопада 2014 року в разі успішної ратифікації Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.