Єврокомісія найближчим часом запропонує графік погашення боргів - Еттінгер

П'ятниця, 29 серпня 2014, 12:12

Єврокомісія найближчим часом зробить пропозицію щодо графіку погашення боргів за газ.

Про це заявив заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер на прес-конференції в Москві, повідомляє "Інтерфакс".

Він висловив сподівання, що в найближчі місяці має розпочатися погашення боргів України за газ. Газовий сектор не повинен використовуватися в якості інструменту в умовах ескалації політичної кризи, додав чиновник.

"Російські партнери повинні підтвердити, що надійність газопостачання буде забезпечена. Україна повинна забезпечити транзит", - сказав Еттінгер.

Як нагадав міністр енергетики Олександр Новак, питання погашення заборгованості передбачає погашення боргів за листопад і грудень 2013 року, часткову оплату поставок за квітень, травень і червень реструктуризацію залишку заборгованості.

Російська сторона пропонує, не чекаючи рішення арбітражу, встановити ціну поставок газу в Україну в розмірі $385,5 за тисячу кубометрів, заявив він.

За його словами, Росія і раніше пропонувала цю можливість. Мова йде про передбачену чинним контрактом можливість дати знижку в $100 на тисячу кубометрів за рахунок мита.

Для відновлення постачань газу Україна повинна спочатку погасити борг $1,45 млрд за 2013 рік, а потім домовитися про розстрочення, заявив, в свою чергу,  журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер.