Економічна взаємодія з Росією не має перспектив – прем’єр Румунії

Понеділок, 4 серпня 2014, 09:44

Прем’єр-міністр та один із ключових претендентів на посаду президента Румунії Віктор Понта вважає, що економічні відносини його країни з Росією погіршуватимуться, і Бухаресту не варто орієнтуватися на їхнє покращення.

Про це керівник румунського уряду заявив у телевізійному інтерв’ю, повідомляє Укрінформ.

"Румунія є прихильником пошуку нових стратегічних партнерів для економічної взаємодії - таких, як Туреччина й Китай. З Росією, однак, я не тільки не бачу перспектив розвитку наших економічних взаємин, а схильний навіть передрікати їхнє погіршення", - підкреслив Понта.

На думку прем’єра Румунії, саме дії Росії - анексія українського Криму і Севастополя та підтримка сепаратистів на сході України - призвели до дестабілізації ситуації в регіоні.

Румунський телеканал Digi24 зазначає, що ключовою причиною недовіри Бухареста до Росії стала агресивна політика Кремля щодо Кишинева – наразі Москва намагається дестабілізувати ситуацію і в цій пострадянській країні. "Тиск Росії напевно має вплив на проєвропейський курс Молдови, зазначив Віктор Понта.

Він також окремо зауважив, що в питанні політики Румунії щодо Росії та Молдови його позиція збігається з позицією його ключового опонента, президента Румунії Траяна Бесеску.

Додамо, що 30 липня Віктор Понта офіційно став кандидатом на майбутніх президентських виборах, що заплановані на 29 листопада.